Halk Yatırım: ABD vadelilerinde yatay negatif seyir hakim

İstanbul, 20 Eylül (Hibya) – Halk Yatırım’ın raporuna göre Asya piyasalarının bu sabah Çin dışında ağırlıklı pozitif seyir izlediği takip ediliyor.

Halk Yatırım: ABD vadelilerinde yatay negatif seyir hakim
Yayınlama: 20.09.2024
1
A+
A-

Halk Yatırım, TÜFE verisinin yüzde 2,0 seviyesinde açıklanarak piyasa beklentisini karşıladığını bildirerek şu açıklamayı yaptı:

“Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD’de makro veri gündemi sakin seyretti. Ağustos ayında konut satışları piyasa beklentisinin üzerinde %2,5 daralma ile 3.86 milyon seviyesine geriledi. Haftalık işsizlik başvuruları 14 Eylül haftasında piyasa beklentisinin altında 219 bin seviyesinde, devam eden başvurular ise 7 Ağustos haftasında 1829 bin seviyesinde açıklandı. Philadelphia FED İş Görünüm endeksi ise Eylül ayında 1,7 seviyesinde açıklanarak piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Hatırlanacağı üzere Ağustos ayında -7,0 olarak açıklanmıştı. Bu gelişmelere ek olarak, Avrupa Merkez Bankası yetkilisi Centeno’nun faizlere yönelik açıklaması dikkat çekti. Centeno, uygulanma olan para politikası dikkate alındığına temel riskin enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesi olduğunu ifade ederek, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme hızını artırmak durumda kalabileceğini kaydetti. Ayrıca Centeno, FED’in son dönemde yapmış olduğu faiz indirimiyle birlikte küresel piyasalarda da genişleyici politikalar için yer aldığını da söylemiş oldu..

FOMC toplantısından çıkan 50 baz puanlık indirim sonrasında ABD Başkanı Biden ve Hazine Bakanı Janet Yellen kararı değerlendirdi. ABD Başkanı Biden, FED’in faiz oranlarını düşürmeye devam etmesi gerektiğini ifade ederken, faiz oranlarındaki gerilemenin tüketiciler için oldukça yararlı olduğunu belirtti. Düşük borçlanma faizinin ekonomik büyümeyi destekleyeceğine dikkat çeken Biden, ABD’de enflasyonun %9,1’den %2’ye yakınsamasının ardında atılan doğru sıkılaştırıcı adımlar olduğunu ifade etti. Öte yandan Hazine Bakanı Yellen, yapmış olduğu açıklamada gerçekleşen faiz indiriminin FED’in enflasyonun düştüğüne ve hedeflenen değer olan %2’ye yakınsayacağına inancını gösterdiğini söyledi. Buna ek olarak, genel beklentinin faiz oranlarının daha da düşmesi yönünde olduğunu belirten Yellen, açıklanacak olan verilerin oldukça önemli olduğunu ve süreç içerisinde sürprizlerin olabileceğini aktardı.

Dün ABD piyasaları alıcılı seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %1,70 artışla 5.713,64, Nasdaq endeksi %2,51 artışla 18.013,98 seviyesinden ve Dow Jones endeksi %1,26 artışla günü 42.025,19 seviyesinden kapattı. Dow Jones ve S&P 500 endeksi için dünkü kapanışlar tüm zamanların zirvesine işaret ediyor.

Avrupa piyasalarında ABD piyasalarına parelel alıcılı seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %2,24 artışla 4.943,38, DAX endeksi %1,55 artışla 19.002,38, CAC 40 endeksi %2,29 artışla 7.615,41 seviyesinden ve FTSE 100 endeksi ise %0,91 artışla 8.328,72 seviyesinden günü tamamladı.

ABD tahvil faizlerindeki fiyatlamalar baktığımızda, ABD 10 yıllık tahvil faizinin %3,71 seviyesinden, 2 yıllık tahvil faizinin ise %3,56 seviyesinden işlem gördüğünü takip ediyoruz. VIX endeksi ise 18,33’ten 16,33 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarının bu sabah Çin dışında ağırlıklı pozitif seyir izlediğini takip ediyoruz. Hang Seng Endeksinde %1,39, Nikkei endeksinde %1,94, Kospi endeksinde %0,86, Nifty 50 endeksi %0,16 artışla alıcılı seyir izlerken, Shanghai endeksi %0,23 satıcılı seyir izliyor. Makro veriler cephesinde ise Çin tarafında 1 ve 5 yıllık kredi oranı; Japonya’da ise Ulusal TÜFE ve BOJ faiz kararı takip edildi. Çin’de 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranlarında değişikliğe gidilmedi ve faiz oranlarında sırasıyla %3,35 ve %3,85 seviyesinde sabit bırakıldı. Japonya’da Ulusal TÜFE Ağustos ayında piyasa beklentisine paralel %3,0 seviyesinde açıklanırken, çekirdek TÜFE verisi %2,0 seviyesinde açıklanarak piyasa beklentisini karşıladı. Öte yandan Japonya Merkez Bankası (BOJ) Eylül ayı toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmeyerek %0,25 seviyesinde sabit bıraktı.

ABD vadelilerinde ise yatay negatif seyir hakim.

ABD’de bugün Euro Bölgesi’nde Eylül ayı Tüketici Güveni, AMB Başkanı Lagarde’ın Konuşması yakından takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

ABD’de gelecek hafta Pazartesi günü Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi ve PMI verileri takip edilecek. Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi Ağustos ayı verisi için piyasa beklenti – 0,20 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeyken, Eylül ayında – 0,34 seviyesinde gerçekleşmişti. S&P İmalat PMI verisinin Eylül ayında bir önceki aya göre hafif iyileşerek 48,5 seviyesinde; Hizmet PMI verisinin ise bir önceki aya göre hafif gerileyerek 55,2 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Salı günü ise Conference Board Tüketici Güveni, Richmond FED İmalat Endeksi takip ediliyor olacak. Conference Board Tüketici Güveni Eylül ayında bir önceki aya göre gerileyerek 102,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çarşamba günü ise MBA Mortgage Başvuruları ve Yeni Konut Satışları verisi takip edilecek. Perşembe günü Dayanıklı Mal Siparişleri ve 2.Çeyrek büyüme verisinin üçüncü okuması takip edilecek. Dayanıklı Mal Siparişleri verisinin Ağustos ayında %2,9 azalış göstermesi; 2. Çeyrek büyüme verisinin ise %2,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Son olarak haftanın son işlem gününde Kişisel Gelir ve Harcamalar, PCE Fiyat Endeksi ve Michigan Üniversitesi beklenti anketleri yakından takip edilecek. Kişisel gelirlerin Ağustos ayında %0,4; Kişisel harcamaların ise %0,3 artış göstermesi bekleniyor. PCE Fiyat Endeksinin ise Ağustos ayında aylık bazda %0,1 artışla yıllık %2,3 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi tarafına baktığımızda ise Pazartesi günü PMI verileri yakından takip ediliyor olacak.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.