Halk Yatırım: Asya piyasalarında karışık seyir izleniyor

İstanbul, 15 Kasım (Hibya) – Halkı Yatırım’ın raporuna göre sabahın ilk saatlerinde Asya piyasalarında karışık seyir izleniyor.

Halk Yatırım: Asya piyasalarında karışık seyir izleniyor
Yayınlama: 15.11.2024
2
A+
A-

Halk Yatırım, ABD vadelilerinde negatif seyrin hakim olduğunu duyurdu. Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Dün piyasalarda neler oldu?

FED Başkanı Powell’ın, faiz indirim sürecine ilişkin temkinli kalınması gerektiğini bir kez daha yinelemesinin ardından, ABD piyasaları satıcılı seyir izledi. Makro veri tarafında ise ABD’de açıklanan Ekim ayı ÜFE verisi ile haftalık İş Gücü İstatisikleri, Euro Bölgesi’nde ise 3.çeyrek büyüme rakamları yakından takip edildi. ABD’de Ekim ayı ÜFE verisi aylık bazda piyasa beklentisi ile uyumlu %0,2 artış kaydederek, yıllık bazda %2,4 seviyesine yükseldi. Çekirdek ÜFE verisi de piyasa beklentisini karşıladı ve aylık bazda %0,2 artışla yıllık %3,5 seviyesinde gerçekleşti. Haftalık işgücü istatistikleri verisi ise 9 Kasım haftasında piyasa beklentisinin hafif altında 217 bin seviyesinde açıklanırken, 2 Kasım haftasında devam eden başvurular ise 1.873bin seviyesinde açıklandı. Euro Bölgesi’nde 3. çeyrek büyümesi piyasa beklentisine paralel çeyreksel aylık bazda %0,4 artış göstererek, yıllık %0,9 seviyesinde gerçekleşti.

Makro ekonomik veri gündemine ek olarak, FED Başkanı Powell’ın açıklamaları ile AMB Ekim ayı toplantı tutanakları yakından takip edildi. FED Başkanı Powell, faiz patikasına ilişkin yapmış olduğu açıklamada faiz indirim süresinde aceleci davranmayacaklarını ifade ederken, ekonominin aceleci olunmasını gerektirecek sinyaller vermediğini ve ekonomideki güçlü seyir nedeniyle kararların daha dikkatli alınması gerektiğini vurguladı. Başkan Powell, para politikasının zamanla nötr seviyeye doğru ilerleyeceğini ve para politikasının önceden belirlenmediğini de hatırlattı ve iş gücü piyasasının güçlü olduğunu, ekonomik büyümenin dirençli kaldığını aktardı. Öte yandan Jerome Powell, Mayıs 2026'da başkanlık görevinin sona ermesinin ardından ABD merkez bankasında yönetim kurulu üyesi olarak kalıp kalmayacağını söylemekten ise kaçındı. Powell, sadece başkanlık görev süresini tamamlamaya kararlı olduğunu söyledi. Powell'ın Yönetim Kurulu üyeliği süresi Ocak 2028'de sona eriyor. AMB Ekim ayı toplantısında gerçekleşen para politikasına ilişkin tutanaklarda ise dezenflasyonist sürecin gözönüne alındığında faiz indirimyle ilgili çok az risk görüldüğü aktarıldı. AMB, Ekim ayında açıklanan oldukça düşük enflasyon ve zayıf büyüme tehlikesini ortadan kaldırmak için harekete geçmeyi doğru bulurken, önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verilerin beklentileri aşması halinde ise Aralık ayı toplantısında faiz indirimden kaçınabileceğini aktardı. Son olarak, enflasyonun 2025 sonu için tahminlerden daha erken hedeflenen değer olan yüzde ikiye ulaşabileceği konusunda fikir birliğinin oluştuğu aktarıldı.

Dün ABD’de piyasalarında satıcılı seyir hakimdi. S&P 500 endeksi %0,60 azalışla 5.949,17, Dow Jones endeksi %0,47 azalışla 43.750,86 seviyesinden ve Nasdaq endeksi ise %0,64 azalışla 19.107,65 seviyesinden günü tamamladı. Avrupa piyasaları ise ABD piyasalarının aksine alıcılı seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi %1,98 yükselişle 4.834,05 seviyesinden, DAX endeksi %1,37 yükselişle 19.263,70 seviyesinden ve CAC 40 endeksi %1,32 yükselişle 7.311,80 seviyesinden ve FTSE 100 %0,51 yükselişle 8.071,19 seviyesinden günü tamamladı. ABD tahvil piyasalarındaki son fiyatlamalara baktığımızda 10 yıllık tahvil faizleri hafif gerileyerek %4,45 seviyesinden işlem görürken, 2 yıllık tahvil faizleri ise hafif yükselişle %4,34 seviyesinden işlem görüyor. VIX endeksi ise 14,02’den 14,31 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Sabahın ilk saatlerinde Asya piyasalarında karışık seyir izleniyor. Nikke 225 endeksi %1,02 artışla 38.881 seviyesinde, Hang Seng endeksi %0,25 artışla 19.485 seviyesinden işlem görürken, Shanghai endeksi %0,35 azalışla 3.367,94 seviyesinden ve Kospi endeksi %0,12 azalışla 2.414,45 seviyesinden işlem görüyor. Makro veri cephesine baktığımızda ise Çin tarafında açıklanan sanayi üretimi, perakende satışlar ve yeni konut fiyatları verisi; Japonya’da ise 3.Çeyrek büyüme verisi ve sanayi üretimi verisi takip edildi. Çin'in sanayi üretimindeki büyüme Ekim ayında yavaşladı ve perakende satışlar biraz daha canlanmış görünse de emlak sektöründeki talep sıkıntılarının azaldığına dair çok az işaret gösterdi. Ekim ayı sanayi üretimi bir önceki yıla göre %3 artarak Eylül ayındaki %5,4'lük hızına kıyasla yavaşladı. Ekonomistler sanayi üretiminde %5,6'lık artış bekliyorlardı. Bununla birlikte, tüketimin bir göstergesi olan perakende satışlar Ekim ayında %4,8 artarak Eylül ayındaki %3,2'lik hızın üzerine çıktı. Perakende satışlar verisi ise piyasa beklentileri %3,8 seviyesindeyken, %4,8 seviyesinde açıklanarak güçlü büyümeye işaret etti. Japonya’da 3.çeyrek büyüme verisi piyasa beklentisinin üzerinden yıllık bazda %0,9 seviyesinde gerçekleşirken, tüketimdeki beklenmedik toparlanmaya rağmen sermaye harcamalarındaki durgunluk nedeniyle önceki üç aya göre yavaşladı. Büyümenin yavaşlaması, ABD'de yavaşlama riskinin arttığı ve Çin'de ihracatı olumsuz etkileyebilecek daha fazla zayıflığın yaşandığı bir dönemde Japonya ekonomisinin kırılganlığını ortaya koyuyor. Ancak beklenenden daha güçlü seyreden özel tüketim, merkez bankasının enflasyonun %2'lik hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşmasına yardımcı olan ve daha yüksek faiz oranlarını haklı çıkaran yüksek ücretler ve tüketimin yol açtığı sağlam bir toparlanma tahminini destekledi. Sanayi üretimi verisi ise Eylül ayında aylık bazda %1,6 artışla yıllık bazda %-2,6 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, Çin'de yeni konut fiyatları art arda 16. ayda da düşerken, Ekim ayında daha yavaş bir hızda geriledi ve krizin vurduğu emlak sektörünü istikrara kavuşturmak için alınan destek önlemlerine rağmen genel hissiyatın zayıf kaldığını gösterdi. Yeni konut fiyatları Eylül ayındaki %0,7'lik düşüşün ardından aylık bazda %0,5 gerileyerek son yedi ayın en yavaş hızında geriledi. Yıllık bazda ise yeni konut fiyatları 2015'ten bu yana en hızlı düşüşü kaydederek Eylül ayındaki %5,8'lik düşüşün ardından %5,9 geriledi.

ABD vadelilerinde de negatif seyir hakim.

Bugün ABD’de perakende satışlar ile ithalat ve ihracat endeksi verileri izlencek. Japonya’da 3Ç GSYH, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Japon ekonomisinin 2024’ün üçüncü çeyreğinde yıllık %0,70, çeyreklik %0,20 büyümesi bekleniyor. Çin’de ise perakende satışlar ile sanayi üretimi verileri takip edilecek. Sanayi üretiminin Ekim’de yıllık %5,60, perakende satışların %3,80 artış göstermesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek hafta ABD’de Ekim S&P Global İmalat PMI verisi, MBA Mortgage Başvuruları, Perakende Satışlar ve Konut Başlangıçları; Euro Bölgesi’nde Ekim ayı TÜFE verisi, İmalat PMI verisi ve Tüketici Güveni verileri yakından takip edilecek.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.