Halk Yatırım: Asya piyasalarının bu sabah pozitif seyir izlediğini takip ediyoruz

İstanbul, 23 Eylül (Hibya) – Halk Yatırım’ın raporuna göre ABD vadelilerinde ılımlı alıcılı seyir hakim.

Halk Yatırım: Asya piyasalarının bu sabah pozitif seyir izlediğini takip ediyoruz
Yayınlama: 23.09.2024
0
A+
A-

Halk Yatırım, Çin Merkez Bankası'nın ülkede ekonomik yavaşlama derinleşirken Temmuz ayında başlattığı indirimlerin bir parçası olarak kısa vadeli politika faizini düşürdüğünü bildirdi. Rapordu şu ifadelere yer verildi:

“Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu?

ABD hisse senetleri haftanın son gününde ağırlıklı satıcılı seyir izledi. Enflasyon ve resesyon olasılığına ilişkin endişeler JPMorgan analisti Jamie Dimon tarafından ele alındı. Dimon notunda, yumuşak ekonomik iniş konusundaki şüphelerini dile getirdi. Piyasa ayrıca, hisse senetleri, opsiyonlar ve vadeli işlemlere bağlı 5,1 trilyon dolar değerindeki türev sözleşmelerin vadesinin dolmasıyla dalgalı bir seyir izledi. Diğer taraftan, ABD Kongresinin liderleri Pazar günü, federal kurumları yaklaşık üç ay boyunca finanse edecek, yeni bütçe yılı 1 Ekim'de başladığında olası bir kısmi hükümet kapanmasını önleyecek ve nihai kararları Kasım seçimleri sonrasına erteleyecek kısa vadeli bir harcama tasarısı üzerinde anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Aralarında Christopher Waller ve Michelle Bowman’ın da bulunduğu Federal Rezerv politika yapıcıları enflasyon ve faiz indirimleri konusunda farklı görüşler dile getirdi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesi kararına karşı çıkmasına ilişkin, bu kararın Fed'in fiyat istikrarı hedefinde “erken bir zafer ilanı” olarak yorumlanabileceği riskini gördüğünü ifade etti. Diğer taraftan, ABD Merkez Bankası üyelerinden Christopher Waller, geçen hafta faiz oranlarını yarım puan düşürme kararını destekleme konusunda kendisini ikna eden şeyin işgücü piyasasına ilişkin endişeler değil, olumlu enflasyon verileri olduğunu söyledi. Fed yöneticisi, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin son üç ayda yıllık %1,8'den daha az bir oranda arttığını tahmin ettiğini ve bu oranın Fed'in %2'lik hedefinin altında olduğunu söyledi. Waller, ekonominin beklediği gibi gelişmesi halinde, Kasım ve Aralık aylarında yapılacak iki Fed politika toplantısında da çeyrek puanlık indirimlere destek vereceğini söyledi.

Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, kararlı politika eylemlerinin enflasyon beklentilerini başarıyla sabit tuttuğunu ve enflasyonun gelecek yılın ikinci yarısında %2'ye dönmesinin öngörüldüğünü söyledi. Lagarde, merkez bankalarının değişime ve çerçevelerindeki esnekliği gerektiği gibi kullanmaya hazır olması gerektiğini bildirdi.

ABD piyasaları haftanın son işlem gününü ağırlıklı satıcılı seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,19 kayıpla 5.702,60, Nasdaq endeksi %0,36 kayıpla 17.948,32 seviyesinden günü tamamlarken, Dow Jones endeksi %0,09 sınırlı kazançla günü 42.063,36 seviyesinden kapattı.

Avrupa piyasalarında da haftanın son işlem günü satıcılı seyir izlendi. Euro Stoxx 50 endeksi %1,43 kayıpla 4.872,55, DAX endeksi %1,49 kayıpla 18.720,01, CAC 40 endeksi %1,51 kayıpla 7.500,26 seviyesinden ve FTSE 100 endeksi ise %1,19 kayıpla 8.229,99seviyesinden günü tamamladı.

ABD tahvil faizlerindeki fiyatlamalara baktığımızda, ABD 10 yıllık tahvil faizinin hafif yükselişle %3,74 seviyesinden, 2 yıllık tahvil faizinin hafif yükselişle %3,59 seviyesinden işlem gördüğünü takip ediyoruz. VIX endeksi ise 16,33 seviyesinden 16,19 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarının bu sabah pozitif seyir izlediğini takip ediyoruz. Çin Merkez Bankası, ülkede ekonomik yavaşlama derinleşirken Temmuz ayında başlattığı indirimlerin bir parçası olarak kısa vadeli politika faizini düşürdü. Çin Merkez Bankası, 14 günlük ters repo faiz oranını %1,95'ten %1,85'e çekti. Merkez bankasından yapılan açıklamada, bu araç aracılığıyla bankacılık sistemine 74,5 milyar yuan (10,6 milyar dolar) likidite enjekte edildiği belirtildi.

Diğer taraftan Japonya'nın üst düzey döviz diplomatı Atsushi Mimura, yen carry-trade işlemlerinin birikmesinin piyasada volatiliteyi artıracağı için yetkililerin piyasaları “sürekli takip ettiklerini” söyledi.

Hang Seng Endeksinde %0,47, Shanghai endeksi %0,56, Kospi endeksi %0,11, Nifty 50 endeksi %0,37 artışla alıcılı seyir izliyor. Japonya’nın kapalı olması nedeniyle Nikkei’de ise işlem geçmiyor.

ABD vadelilerinde ise ılımlı alıcılı seyir hakim.

ABD’de bugün Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi ve PMI verileri takip edilecek. Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi Ağustos ayı verisi için piyasa beklentisi -0,20 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeyken, Eylül ayında -0,34 seviyesinde gerçekleşmişti. S&P İmalat PMI verisinin Eylül ayında bir önceki aya göre hafif iyileşerek 48,5 seviyesinde; Hizmet PMI verisinin ise bir önceki aya göre hafif gerileyerek 55,2 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Piyasa beklentisi İmalat PMI verisinin 48,5, Hizmet PMI verisinin ise 55,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca, Fed Üyesi Bostic ve Goolsbee'nin konuşmaları bulunuyor. Euro Bölgesi tarafında ise PMI verileri yakından takip ediliyor olacak. Euro Bölgesi tarafında ise Eylül ayı PMI verileri takip edilecek. İmalat PMI verisi Ağustos ayında 45,8, Hizmet PMI verisi ise 52,9 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

ABD tarafında Salı günü ise Conference Board Tüketici Güveni, Richmond FED İmalat Endeksi ve Philadelphia Fed İmalat Dışı Aktivite endeksi verileri takip edilecek. Conference Board Tüketici Güveni verisinin Eylül ayında bir önceki aya göre gerileyerek 102,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Önceki veri 103,3 seviyesinde bulunuyordu. Richmond FED İmalat Endeksi Ağustos ayında -19, Philadelphia Fed İmalat Dışı Aktivite endeksi de -25 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise AMB Üyesi Nagel'in konuşması takip edilecek. Çarşamba günü ise MBA Mortgage Başvuruları ve Yeni Konut Satışları verisi takip edilecek. Yeni Konut Satışlarının Ağustos ayında, aylık bazda %6,6 seviyesinde gerilemesi bekleniyor. Perşembe günü Dayanıklı Mal Siparişleri ve 2.çeyrek büyüme verisinin üçüncü okuması takip edilecek. Dayanıklı Mal Siparişleri verisinin Ağustos ayında %2,8 azalış göstermesi; 2. çeyrek büyüme verisinin ise %2,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.