Halk Yatırım: Bu sabah Asya piyasalarında ise karışık seyir görülüyor

İstanbul, 17 Ekim (Hibya) – Halk Yatırım, bu sabah Asya piyasalarında ise karışık seyirin görüldüğünü açıkladı.

Halk Yatırım: Bu sabah Asya piyasalarında ise karışık seyir görülüyor
Yayınlama: 17.10.2024
3
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım'ın değerlendirmesine göre, dün ABD piyasaları sektörel rotasyon çerçevesinde yatırımcıların teknoloji sektörü hisselerinden döngüsel sektör hisselerine geçiş yapmalarıyla alıcılı seyir izledi.

Değerlendirmede şunlar kaydedildi:

“Nvidia hissesinin yüzde 5’lik düşüşün ardından toparlanma göstermesine karşın, çoğu büyük teknoloji sektörü hissesinde geri çekilmeler yaşandı. Diğer yandan ekonomik büyüme ile yakından ilintili olan döngüsel sektör hisselerinde ise alımlar etkili oldu. Öyle ki düşük piyasa değerine sahip şirketleri kapsayan Russell 2000 endeksi dün Kasım 2021’den bu yana gördüğü zirveye yaklaştı.

“Bilançolar cephesinde dün Morgan Stanley’in 3Ç24 finansalları takip edildi. Morgan Stanley, 30 Eylül'de sona eren üç aylık dönem için yüzde 32 artışla 3,19 milyar dolar, hisse başına 1,88 dolar kar bildirdi. Beklentiler hisse başına karın 1,58 dolar olacağı yönündeydi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 4,41 milyar dolar, hisse başına 1,38 dolar düzeyindeydi. Üçüncü çeyrekte gelirler 14,41 milyar dolarlık beklentiye karşın yüzde 16 artışla 15,38 milyar dolar oldu. Sonuçların ardından hisse yüzde 7,5 yükseldi.

“Şimdiye kadar sonuçları açıklanan S&P 500 şirketlerinin 50 tanesinin karları açıklandı. Bu şirketlerin yüzde 79’unun karları piyasa beklentisini aştı. Tahvil faizleri cephesinde 2 yıllıklar yüzde 3,94 seviyesine, 10 yıllıklar yüzde 4,01 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 1,06 puan düşüşle 19,58 seviyesinde gerçekleşti. Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed’in Kasım ve Aralık ayı FOMC toplantılarında 25 baz puanlık faiz indirimine gideceği yönündeki olasılık sırasıyla yüzde 94,2 ve yüzde 86 seviyelerinde bulunuyor.

“S&P 500 endeksi, yüzde 0,47 artışla 5.842,47 seviyesinden, Dow Jones endeksi de yüzde 0,79 değer kazancıyla 43.077,70 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,28 artışla 18.367,08 seviyesinden tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

“Bu sabah Asya piyasalarında ise karışık seyir görülüyor.

“Özellikle hisse senedi piyasalarında öne çıkan sektörel rotasyonla döngüsel sektör hisselerine girişlerin yoğunlaşmasına ek olarak, Çin özelindeki gelişmeler piyasaların seyrinde belirleyici oluyor. Bu sabah Çin Konut Bakanı yaptığı açıklamalarda beyaz listede yer alan inşası tamamlanmamış yapıların tamamlanması için ek finansman sağlanacağını belirtti. “Beyaz liste” programı, çoğu ülke çapında tamamlanmamış inşaatlar için protesto gösteren alıcılara tamamlanmamış evlerin teslim edilmesini sağlamak için yukarıdan aşağıya planın bir parçası olarak yer alıyor.

“Sağlanan 4 trilyon yuanlık (562 mlr dolar) paketin 2,23 trilyon yuanının hali hazırda kullanılmış olması paketin yeterliliği hakkında soru işaretlerini öne çıkardı. Ayrıca Konut Bakanının, konut sektörünün, büyüme tetikleyici olmaktan ziyade büyümeyi dengeleyici bir dinamiğe dönüştürmek istedikleri yönündeki söylemleri Çin ve Hong Kong’da konut sektörü hisselerinin realizasyonlara sahne olmasına neden oldu. Bu sabah ayrıca Çin Başbakanı Xi de yarın açıklanacak olan büyüme verisi öncesinde, hükümet yetkililerini yüzde 5’lik büyüme hedefine ulaşılması için azami çabayı göstermeleri konusunda çağrıda bulundu. Xi’nin konuşmasında ek mali destek detaylarını vermemesinin ardından, piyasalarda sağlanacak ek kaynakların yetersiz kalabileceği yönündeki şüphelerin arttığı takip edildi. Japonya cephesinde de Eylül ayı ihracat verisinin Eylül ayında yıllık bazda yüzde 1,7 düşüş kaydederek, piyasa beklentisi olan yüzde 0,9 artışın aksine bir görünüm sunması güçlü yenin ülkenin makro dinamikleri üzerindeki olumsuz yansımasını ortaya koydu.

“ABD vadelilerinde hafif satıcılı seyir hakim.

“Bugün ABD’de perakende satışlar, Philadelphia Fed iş görünümü, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve NAHB konut fiyat endeksi verileri takip edilecek. Perakende satışlar Eylül ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak yüzde 0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Philadelphia Fed iş görünümü Ekim ayı verisinin de aylık bazda 1,3 puan artışla 3 seviyesine yükselmesi tahmin ediliyor.

“Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 12 Ekim tarihine ilişkin ilk başvuruların 258k, 5 Ekim tarihine ilişkin devam eden başvurular verisinin de 1,86 mn seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Sanayi üretimi Eylül ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi aylık bazda yüzde 0,1 düşüş yönünde şekillenirken, kapasite kullanım oranının aylık bazda 0,2 puan düşüşle yüzde 77,8 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. NAHB konut fiyat endeksi Ekim ayı verisinin 1 puan artışla 42 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de AMB’nin Ekim ayı faiz kararı toplantısı gündemimizde olacak.

“Piyasa beklentisi politika faizinin 0,25 puan düşüşle yüzde 3,40 seviyesine indirileceği yönünde.

Gelecek gündemde neler var?

“Yarın ABD’de konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri takip edilecek. Konut başlangıçları Eylül ayı verisinin aylık bazda yüzde 0,4 düşüşle 1,35 mn seviyesine gerilemesi bekleniyor. İnşaat izinlerinin de aylık bazda yüzde 0,7 düşüşle 1,45 mn seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde, Japonya’da ulusal TÜFE verisi izlenecek. Eylül ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla yüzde 2,5 ve yüzde 2,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

“Çin’de de büyüme, sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verileri takip edilecek. Çin ekonomisinin 3Ç24 döneminde çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 1,1 ve  yüzde 4,5 büyümeler kaydettiği öngörülüyor. Sanayi üretiminin Eylül ayında yıllık bazda yüzde 4,6, perakende satışların da yüzde 2,5 arttığı tahmin ediliyor. Sabit sermaye yatırımlarının da kümülatif bazda yıllık olarak yüzde 3,3 artış kaydettiği öngörülüyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.