Halk Yatırım: Bu sabah Asya piyasalarının alıcılı seyir izlediğini takip ediyoruz

İstanbul, 26 Eylül (Hibya) – Halk Yatırım’a göre bu sabah Asya piyasalarının alıcılı seyir izlediği takip ediliyor.

Halk Yatırım: Bu sabah Asya piyasalarının alıcılı seyir izlediğini takip ediyoruz
Yayınlama: 26.09.2024
2
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Halk Yatırım değerlendirmesindde, “Fed’in gelecek dönem atacağı adımların büyüklüğüne ilişkin soru işaretleri varlığını korurken, ABD piyasalarında negatif seyir izlendi. Yatırımcılar geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indiriminin ardından yeni bir katalizör arayışını sürdürürken, ekonomik büyümeye ilişkin endişeler de devam ediyor. Çin'in açıkladığı destekleyici önlemler, Asya piyasaları dışında kalıcı bir etki yaratmadı. Yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün ABD Hazine Piyasası Konferansı'nda yapacağı konuşmayı takip edecek. Makro veri tarafında; ABD'de yeni konut satışları mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Ağustos'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 4,7 azalarak 716 bin olarak gerçekleşti. Yeni konut satışlarının bu dönemde 699 bin olması bekleniyordu. Yeni konut satışları Temmuz’da yüzde 10,3 artarak 751 bine yükselmişti. Ülkede yeni konut satışları, Ağustos'ta geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,8 artış gösterdi. ABD'de geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı ise yıllık bazda %2 azalışla 420 bin 600 dolar oldu. ABD'de mortgage başvuruları, geçen hafta önceki haftaya kıyasla yüzde 11 arttı. Bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 1 ve yeniden finansman başvuruları yüzde  20 yükseldi. 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise geçen hafta yüzde  6,13 ile Eylül 2022'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Veri gündeminin yanı sıra Fed yetkililerinin açıklamaları da yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. ABD Merkez Bankası yöneticilerinden Adriana Kugler, ABD para politikasının 'kısıtlayıcı' olduğuna inandığını ve dezenflasyonun devam etmesi nedeniyle politika faizini düşürmenin “mantıklı” olduğunu söyledi. Kugler, enflasyonun Fed'in %2'lik hedefinin altına düşmesini beklemediğini belirterek, konut hariç bazı enflasyon rakamları hedefin altında seyrederken, hedefin yüzde  2'ye yaklaşan ancak üzerinde kalan genel enflasyon olduğunu kaydetti.” ifadelerine yer verildi.

ABD piyasaları satış ağırlıklı seyir izlediği aktarılan değerlendirmenin tamamı şöyle:

“S&P 500 endeksi yüzde  0,19 kayıpla 5.722,26, Dow Jones endeksi yüzde  0,70 kayıpla 41.914,75 seviyesinden günü tamamlarken, Nasdaq endeksi ise yüzde  0,04’lük sınırlı kazançla 18.082,21 günü seviyesinden tamamladı. Avrupa piyasaları da satıcılı seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde  0,47 kayıpla 4.917,45, DAX endeksi yüzde  0,41 kayıpla 18.918,50, CAC 40 endeksi yüzde  0,50 kayıpla 7.565,62 ve FTSE 100 endeksi de %0,17 kayıpla 8.268,70 seviyesinden günü tamamladı. ABD tahvil faizlerindeki fiyatlamalara baktığımızda, ABD 10 yıllık tahvil faizi hafif yükselişle yüzde  3,78 seviyesinden, 2 yıllık tahvil faizinin hafif yükselişle yüzde  3,56 seviyesinden işlem gördüğünü takip ediyoruz. VIX endeksi ise 15,39 seviyesinden 15,41 seviyesine hafif yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarının alıcılı seyir izlediğini takip ediyoruz. Çin, zor durumdaki ekonomiyi destekleme kapasitelerini arttırmak için en büyük devlet bankalarına 1 trilyon yuan (142,39 milyar USD) kadar sermaye enjekte etmeyi düşünüyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırılan haberde, finansmanın ağırlıklı olarak yeni özel devlet tahvillerinin ihracından sağlanacağı belirtildi. Hang Seng Endeksinde yüzde 2,38, Shanghai endeksi yüzde 0,76, Nikkei yüzde 2,31, Kospi endeksi yüzde 1,97, Nifty 50 endeksi yüzde 0,16 alıcılı seyir izliyor. ABD vadelilerinde de alıcılı seyir hakim. ABD’de bugün Dayanıklı Mal Siparişleri ve 2.çeyrek büyüme verisinin üçüncü okuması takip edilecek. Dayanıklı Mal Siparişleri verisinin Ağustos ayında yüzde 2,8 azalış göstermesi; 2. çeyrek büyüme verisinin ise yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Fed Başkanı Powell'ın ABD Hazine Piyasası Konferansı'nda yapacağı konuşma takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise AMB Başkanı Lagarde'ın konuşması da takip edilecek. Gelecek gündemde neler var? ABD tarafında Cuma günü Kişisel Gelir ve Harcamalar, PCE Fiyat Endeksi ve Michigan Üniversitesi beklenti anketleri yakından takip edilecek. Kişisel gelirlerin Ağustos ayında yüzde  0,4; Kişisel harcamaların ise yüzde 0,3 artış göstermesi bekleniyor. PCE Fiyat Endeksinin ise Ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,1 artışla yıllık yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Çekirdek PCE Fiyat Endeksinin ise Ağustos ayında aylık bazda yüzde  0,2 artışla yıllık yüzde  2,7 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güven Endeksi verisi ve AMB 1 ve 3 Yıllık TÜFE Beklenti Anketleri ile AMB Üyesi Lane'in konuşması takip edilecek.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.