İstanbul, 13 Ağustos (Hibya) – Halk Yatırım, enflasyon verileri öncesi ABD piyasalarının haftaya karışık seyirle başladığını açıkladı.
Dün piyasalarda neler oldu?
Halk Yatırım'ın değerlendirmesine göre, enflasyon verileri öncesi ABD piyasaları haftaya karışık seyirle başladı. Dün veri akışının sakin olduğu ABD’de bütçe dengesi ve New York Fed tüketici beklentileri anketi yayımlandığı aktarılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:
''ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan verilere göre bütçe dengesi Temmuz ayında 244 milyar dolar açık verdi. Aynı dönemde bütçe gelirleri yıllık yüzde 20 artışla 330 milyar dolara yükselirken, harcamalar yüzde 16 artışla 574 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Temmuz verisi ile birlikte 2024 mali yılının bütçe açığı 1,5 trilyon dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemindeki açık 1,6 trilyon dolar seviyesinde bulunuyordu. New York Fed tarafından yapılan ankete göre, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi Temmuz ayında değişim göstermedi ve yüzde 3 seviyesinde sabit kaldı. Tüketicilerin 3 yıllık süreci kapsayan enflasyon beklentisi ise yüzde 2,3’e gerileyerek, yaklaşık 11 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Son olarak, uzun vadeli enflasyon beklentisi de Temmuz’da yüzde 2,8 ile aynı kaldı. Kısa ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin değişim göstermemesine karşın anket sonuçları, hanehalkının borçlarını ödeyebilme konusunda daha fazla endişe taşıdığını gösterdi. Asgari borç ödemesini kaçırma olasılığı Temmuz’da bir önceki aya göre 1 puan artışla yüzde 13,3’e yükseldi. Böylelikle yaklaşık 4 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
''Bu gelişmelerle ABD piyasaları dün karışık bir seyir izledi. S&P 500 endeksi günü yatay seyirle 5.344,39, Dow Jones endeksi yüzde 0,36 düşüşle 39.357,01, Nasdaq endeksi yüzde 0,21 değer kazancıyla 16.780,61 seviyesinden tamamladı.
''Benzer şekilde Avrupa piyasalarında da karışık seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 0,07 düşüşle 4.671,88, CAC 40 endeksi yüzde 0,26 düşüşle 7.250,67 seviyesinden günü tamamlarken, FTSE 100 endeksi yüzde 0,52 artışla 8.210,25, DAX endeksi ise yatay seyirle 17.726,47 seviyesinde günü kapattı. Bloomberg tarafından yapılan ankette, Avrupa Merkez Bankası’nın faizi 6 çeyrek üst üste 25 baz puan düşürmesi bekleniyor. Anket sonuçlarına göre, faizin Aralık 2025'te yüzde 2,25'e gerileyeceği öngörülüyor. Önceki ankette tahminler faizin bu seviyesine 2026'nın 2. çeyreğinde ulaşılacağı yönünde oluşmuştu.
''ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,90’a, 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,02 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 20,71’e yükseldi.
Bugün ne bekleniyor?
''Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor. Japonya’da ÜFE aylık yüzde 0,30 artışla yıllık bazda yüzde 2,90’dan yüzde 3,0’a yükseldi. Yıllık veri son 11 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Piyasa medyan beklentisi yüzde 3,1’de bulunuyordu. Diğer yandan ülkede hükümet kaynaklarına dayandırılan habere göre, parlamento gelecek hafta özel bir oturum düzenlecek. Oturumda, Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının tartışılacağı belirtiliyor. Oturuma BoJ Başkanı Kazuo Ueda'nın da katılmasının muhtemel olduğu söylendi. Açıklanan veri sonrası Nikkei 225 endeksi yüzde 2,63 ile pozitif seyretmektedir. Shanghai, Hang Seng ve Nifty 50 endeksleri yatay negatif yönde seyrederken, Kospi endeksi yüzde 0,19 ile eksi yönde bulunmaktadır.
''ABD vadelilerinde yatay pozitif seyir hakim.
''Bugün ABD’de üretici fiyatları açıklanacak. Zayıf gelen istihdam verileri sonrası geçen hafta piyasalarda resesyon endişeleri artmış ve Fed’in faiz indirimlerinde geç kaldığına yönelik düşünce hakim olmuştu. Bu hafta takip edilecek olan enflasyon verileri piyasalardaki yön konusunda belirleyici olabilir. TÜFE öncesi beklentilere paralel bir ÜFE verisi piyasaları destekleyebilir. Haziran ayında ÜFE yüzde 0,2 artışla yüzde 2,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Haziran ayındaki yıllık veri Mart 2023’ten bu yanan en yüksek seviye olarak kayıtlara geçmişti. Temmuz’da aylık ÜFE’nin yüzde 0,2 artış ile yıllık bazda yüzde 2,3’e gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise ZEW ekonomik hissiyatı takip edilecek. Temmuz ayında endeks 51,3’ten 43,7’ye gerileyerek son üç yılın en sert düşüşünü kaydetmişti.
Gelecek gündemde neler var?
''Yarın piyasalarda gözler Euro Bölgesi’nde büyüme verileri ile ABD’de TÜFE verilerinde olacak. Euro Bölgesi ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,6 çeyreklik bazda yüzde 0,3 büyümesi bekleniyor. ABD’de Haziran ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 0,1 düşüşle yıllık bazda yüzde 3,0 seviyesinde gerçekleşmişti. Temmuz’da piyasa beklentisi aylık TÜFE’nin yüzde 0,20 artışla yıllık bazda yüzde 3,0’da sabit kalması yönünde oluştu. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE’nin ise aylık yüzde 0,20 artışla yıllık bazda yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye gerilemesi bekleniyor. Perşembe günü ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı öne çıkan veriler arasında yer alıyor. Haziran’da değişim göstermeyen perakende satışların Temmuz ayında yüzde 0,30 artması bekleniyor. Sanayi üretiminin Temmuz’da değişim göstermemesi, kapasite kullanım oranının ise yüzde 78,7’ye gerilemesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 0,60 artarken, kapasite kullanım oranı yüzde 78,8 seviyesinde gerçekleşmişti. Aynı gün Japonya’da ikinci çeyreğe ilişkin büyüme verileri, Çin’de orta vadeli kredi faiz oranı takip edilecek. Japon ekonomisinin 2Ç24’te çeyreklik bazda yüzde 0,60 yıllık bazda yüzde 2,30 büyümesi bekleniyor. Çin Merkez Bankası’nın ise faizi Ağustos ayında yüzde 2,30’da sabit bırakması bekleniyor.''
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ