Hububatta ‘fare’ alarmı

Hububat ekili alanlarda ‘tarla faresi’yle yoğun mücadele ediliyor. Ilıman hava koşulları ve yanlış ilaçlamayla bozulan doğal denge, fare popülasyonunu artırdı. Fareler verim ve kaliteyi tehdit ediyor.

Hububatta ‘fare’ alarmı
Yayınlama: 21.01.2024
3
A+
A-

Duygu Erdoğan – Bu yıl pek çok bölgede mevsim normalleri üzerinde yaşanan hava sıcaklıkları, hububat ekili alanlarda tarla faresi popülasyonunun artmasına neden oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından merkez ve ilçe teşkilatlarının sahadan birebir çalışmalarla hazırladığı ‘Fenolojik Değerlendirme’ bülteninin aralık ayı gözlemlerine göre, tarla farelerinin ülke genelinde tarımsal üretimde verim ve kaliteyi tehdit edebilecek ölçüde bir zararlı olduğuna dikkat çekilerek acil müdahale uyarısı yapıldı. 

TİLKİ VE YILAN AZALDI

Tarla faresi popülasyonunun yüksek hava sıcaklıklarının yanı sıra, yanlış ilaçlama nedeniyle de arttığı değerlendiriliyor. Üretici birlikleri, yanlış ilaç kullanımının, fareyle doğal mücadele eden tilki, yılan gibi canlıların azalttığını ifade ediyor. Bozulan doğa dengesi, tarla zararlıları ile mücadelenin doğal yollarla sağlanmasını engelliyor.  

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, tarla farelerinin Türkiye genelinin şikayeti haline geldiğini söyledi. Soylu, “Bitki yeşil iken zarar veriyorlar. Ovalarda hububat olduğu için zararı şu an hububat tarlaları görüyor” dedi.

ZEHİRLİ BUĞDAY TÜKENDİ

Tarla fareleri ile kimyasal mücadele, yem için kullanılan zehirli buğday ile yapılıyor. Tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından sağlanan bu kimyasallı buğday stoklarının, ülke genelinde yoğun talep nedeniyle bitme noktasına geldiği bildirildi. Konya Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, bu yıl fare popülasyonunda dikkat çeken bir artış olduğunu dile getirdi. Hem değişen iklim koşullarının etkisini değerlendiren Üner, hem de doğal dengenin bozulmasıyla sorunun arttığını tahmin ettiğini belirtti.

Hububatta ‘fare’ alarmı

‘DOĞAL DENGE’ UYARISI

Tarım ve Orman Bakanlığı internet sayfası üzerinden tarla fareleriyle mücadeleye dair broşür ile tanıtım sağlanıyor. Buna göre tarla farelerinin doğal düşmanları olarak kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlar gösteriliyor. Bu kapsamda “Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar. Bu canlılar avlanmamalı ve tarlalarda gereksiz tarım ilacı kullanılmamalı” uyarısı yapılıyor.

KÖSTEBEK DE ARTIYOR

TMO’nun değerlendirmesinde pek çok ilde artan zararlılara ilişkin verilen bazı bilgiler şöyle: “Konya, Kırşehir, Nevşehir ve Eskişehir’de kasım-aralık aylarında sıcaklığın normalin üzerinde olması gibi genel iklimsel koşulların tarla faresi popülasyonunda ciddi artışa neden olduğu tahmin edilmektedir. Konya’da üreticiler tarafından fare mücadelesi işlemleri devam etmektedir. Sivas ve Eskişehir’de ortalama sıcaklıkların yüksek seyretmesi nedeniyle iklim koşullarına bağlı olarak fare yanında köstebek popülasyonunda da artış gözlenmiştir. Denizli’de İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından fare mücadelesi hakkında bilgilendirme yapılarak talep eden üreticilere zehirli buğday verildiği ve üreticilerin bireysel olarak fare mücadele yaptıkları öğrenilmiştir. Çorum ili ve çevre illerde özellikle yüksek kesimlerde ekmeklik buğday ekili olan alanlarda meydana gelen domuz zararlarından dolayı makarnalık buğday ve arpaya geçişler olmuştur.”

 

 

 

fare, gazetehaberi, ilaçlama, Tarım
SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.