IDEF: Türk Savunma Sanayiinin En Önemli Vitrini Yenileniyor

IDEF: Türk Savunma Sanayiinin En Önemli Vitrini Yenileniyor
Yayınlama: 18.07.2024
7
A+
A-

Yeni Konsept ve Yeniliklerle IDEF 2025’e Hazırlık

Dünyanın önde gelen savunma sanayii etkinliklerinden biri olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF), bu yıl ziyaretçilerini yeni konseptiyle karşılayacak. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Genel Müdürü Bilal Topçu, fuarın Türk savunma sanayiinin en önemli vitrini olduğunu belirtti ve vakfın milletin öz malı bir kurum olarak Türkiye’nin teknoloji yolculuğuna katkı sağlayan birçok ürünü hayata geçirdiğini ifade etti.

TSKGV’nin Rolü ve Gelir Kaynakları

Topçu, TSKGV’nin 70 şirketi yöneten büyük bir portföy yöneticisi vakıf olduğunu belirterek, ASELSAN, TUSAŞ, Roketsan gibi şirketlerin vakıf bünyesinde bulunduğunu söyledi. Vakfın sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın dışında, teknoloji üretimi ve savunma sanayiine katkı sağlama misyonuyla hareket ettiğini vurgulayan Topçu, “Şirketlerimiz aracılığıyla şehitlerimizin yakınları ve gazilerimizin rehabilitasyonuna katkıda bulunurken, aynı zamanda ordumuza silah ve mühimmat noktasında da destek sağlıyoruz” dedi.

Vakfın gelir kalemlerine değinen Topçu, “ASELSAN, TUSAŞ, Roketsan, HAVELSAN, İşbir Elektrik ve ASPİLSAN’dan aldığımız kar payı yani temettü gelirlerimiz var. Ayrıca, vatandaşlarımızın nakdi bağışları ve gayrimenkul bağışlarından elde ettiğimiz kira gelirleri de vakfımızın gelirlerini oluşturuyor” diye konuştu. Vakıf, bu gelirlerin yüzde 65’ini Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projelerine, kalan yüzde 35’ini ise şirketlerin sermaye artışlarına ve yeni yatırımlara aktarıyor.

IDEF 2025 Yenilikleri

IDEF 2025, 22-27 Temmuz tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Topçu, bu yılki fuarın yeni logosu, yeri ve konseptiyle öne çıkacağını belirterek, “İstanbul Fuar Merkezi, Atatürk Havalimanı’na çok yakın ve havalimanını da IDEF’e entegre ettik. Bu, en büyük yeniliklerden biri” dedi. Atatürk Havalimanı’nda klasik fuar konseptinin dışında geçit törenleri, uçak gösterileri ve kara araçlarının deneyimlenebileceği alanlar oluşturulacak.

Fuar kapsamında yeni ürünlerin tanıtılabileceği alanlar ve yenilikçi ürünlerin sergileneceği “Inspiration Hub” isimli bir bölge planlanıyor. Ayrıca, gençlerle ve startuplarla yürütülen ve finali fuarda yapılacak “Defenders of Tomorrow (DOT)” projesi de fuarın yenilikleri arasında yer alıyor. Network Summit adı altında, kamu ve özel sektöre yönelik programlar düzenlenecek, KOBİ’lere ve startuplara yer açılacak.

IDEF’in Uluslararası Önemi

IDEF, Türkiye’nin savunma sanayiinde geldiği noktayı tüm dünyaya göstermesi açısından büyük önem taşıyor. 2023 yılında 100’ün üzerinde ülkeden yaklaşık 100 bin ziyaretçiyle tamamlanan fuar, 54 ülkeden bin 461 firmanın katılımıyla büyük bir başarı elde etti. Topçu, “IDEF, katılımcı sayısına göre dünyada üçüncü sırada yer alıyor ve savunma bakanları, genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları başta olmak üzere birçok ülkenin savunma sanayii temsilcilerini ağırlıyor” dedi.

Topçu, Türkiye’nin savunma gücünün artırılması ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin daha fazla güçlendirilmesi için vatandaşları TSKGV’ye bağış yapmaya davet etti.

Kaynak: Savunma Gazetesi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.