IEA: Küresel elektrik talebi bu yıl ve önümüzdeki yıl güçlü bir şekilde artacak

İstanbul, 20 Ağustos (Hibya) – Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yeni raporuna göre 2024 ve 2025 yıllarındaki talep artışı son yirmi yılın en yüksek seviyeleri arasında yer alacak ve bu artışın yarısını tek başına güneş enerjisinin karşılaması bekleniyor.

IEA: Küresel elektrik talebi bu yıl ve önümüzdeki yıl güçlü bir şekilde artacak
Yayınlama: 20.08.2024
3
A+
A-

IEA tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, güçlü ekonomik büyüme, yoğun sıcak hava dalgaları ve elektrikli araçlar ve ısı pompaları gibi elektrikle çalışan teknolojilerin giderek daha fazla benimsenmesi nedeniyle dünyanın elektrik talebi son yılların en hızlı artışını gösteriyor. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynakları da hızlı yükselişini sürdürüyor ve güneş enerjisi fotovoltaik (PV) yeni rekorlar kırma yolunda ilerliyor.

IEA'nın Elektrik Yıl Ortası Güncellemesine göre, 2023 yılında yüzde 2,5 olan küresel elektrik talebinin 2024 yılında yaklaşık yüzde 4,0 artacağı tahmin ediliyor. Bu oran, küresel mali kriz ve Covid-19 salgınının ardından görülen istisnai toparlanmalar hariç tutulduğunda, 2007'den bu yana görülen en yüksek yıllık büyüme oranını temsil ediyor. Rapora göre, küresel elektrik tüketimindeki güçlü artış 2025 yılında da devam edecek ve yine yüzde 4,0 civarında bir büyüme kaydedilecek.

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenlik Direktörü Keisuke Sadamori, “Bu yıl ve önümüzdeki yıl küresel elektrik talebindeki büyüme, son yirmi yılın en hızlı büyümelerinden biri olacak ve elektriğin ekonomilerimizdeki artan rolünün yanı sıra şiddetli sıcak hava dalgalarının etkilerini de vurgulayacak” dedi ve ekledi:

“Temiz enerjinin elektrik karışımındaki payının artmaya devam ettiğini görmek cesaret verici, ancak uluslararası enerji ve iklim hedeflerine ulaşmak için bunun çok daha hızlı gerçekleşmesi gerekiyor. Aynı zamanda, vatandaşlara güvenli ve güvenilir elektrik arzı sağlamak için şebekeleri genişletmek ve güçlendirmek ve artan soğutma talebinin güç sistemleri üzerindeki etkilerini azaltmak için daha yüksek enerji verimliliği standartları uygulamak çok önemlidir.”
 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.