Edirne, 7 Ekim (Hibya) – Edirne’de çeltiğin pirince dönüşmesi ardından da sofraya olan yolculuğu başladı. Türkiye’nin çeltik ihtiyacının yarısını tek başına sağlayan Edirne’de çeltik hasadı devam ediyor.
Yaklaşık 120 gündür su içinde bekleyen çeltik olgunlaştı ve üretimde bir başka safhaya geçildi. Çeltik hasat işlemi Ekim ayı boyunca devam edecek.
Çeltik üreticisi gözü gibi baktığı ve bin bir meşakkatle ürettiği çeltiğini satacak, borcunu ödeyecek ve mutlu olacak. Ama bu yıl üretici biraz mutsuz. İstediği fiyat açıklanmadığı gibi, fiyatlar da harmanla birlikte düşüşe geçti.
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Bakan, çeltik üreticisinin zor duruma olduğunu, verimlerin ve randımanın istenilen ölçülerde olmadığını söyledi.
Bakan, 'na yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ’nun tonunu 30 bin TL olarak açıkladığı Cammeo grubu çeltiklerin piyasa da 26-27 TL'den işlem gördüğünü, daha düşük randımanlarda ise 25 TL'ye kadar düştüğünü belirtti.
Bu yıl Edirne’de 495 bin, İpsala’da ise 211 bin dekarlık alana çeltik ekimi yapıldığını aktaran Bakan, çeltik tarlalarında kırmızı başaktan dolayı verimlerin biraz düşeceğini kaydetti. Çeltik hasadının devam ettiğini ifade eden Bakan, daha harmanın başı olmasına rağmen fiyatların düştüğünü, ileriki günlerde daha da düşebileceğini ifade etti.
Çeltik üreticisinin mutsuz olduğunu söyleyen Bakan, şunları kaydetti:
“Piyasada alıcı bulmak zor. Çeltik üreticisi zaten perişan durumda. Yani insanların para kazanması gereken harman. Ama harmanda da işler kötü. Harman demek bolluk demek, insanlar rahatça ürününü satıp parasını alacak, harcını borcunu ödeyecek. Yani 4 aylık mücadele varama şu anda üretici mutsuz. Malını satmakta zorlanıyor. Fiyatlar da düşük.Yörenin beyaz altını olan çeltik, alın teri ve emek demek. Ama emeğin de karşılığının olması demek.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ