Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, depremin oluşturacağı yıkıcı riskleri azaltabilmek için iş birlikleri oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümünde açıklamalarda bulundu.
Işık, 2001 ve 2008 yıllarında birçok akademisyenin katkısıyla “Betonda Kalite Deklarasyonları”nı, 2023 yılında ise 45 akademisyenin katkısıyla “Hazır Beton ve Depreme Dirençli Yapılar İçin Akademik Değerlendirme”yi yayımladıklarını ve hazır beton hakkında birçok eğitim düzenlediklerini vurguladı.
THBB Başkanı Işık, “Özellikle doğru beton uygulamalarını öne çıkararak inşaatlarda yapılan hataların altını çizen bu raporlar bir nevi uyarı niteliği taşımaktadır. Geçen bu süre içinde hazır betonun kalitesinde çok büyük ilerlemeler katedilmiştir. Hazır beton günümüzde en çok ve sıkı şekilde denetlenen son derece güvenilir bir yapı malzemesidir.” dedi.
Işık, Türkiye'de hazır beton üretimine dair denetleme yokken Kalite Güvence Sistemi (KGS) Uygunluk Belgesi'ni almayı üyelik şartı olarak kabul ettiklerinin altını çizerek şu çağrıyı yaptı:
“THBB olarak; Erzincan’ı, Gölcük’ü, Van’ı, Elazığ’ı, İzmir’i, Kahramanmaraş’ı, Hatay’ı hiç unutmadık ama daha da önemlisi topraklarının ve nüfusunun yaklaşık yüzde 70’inin deprem riski taşıdığı ülkemizde öngörülemeyen bir tarihte ve bir yerde yeniden depremler olabileceğinin de farkındayız. Kahramanmaraş depremleri sonrasında sadece riskli yapıların değil, üretimden tasarıma, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerdeki iş yapış şeklinin ve zihniyetin dönüşmesi gerektiğini gördük. Bu konuda gerekli politikaların ve eylem planlarının oluşturulmasını destekliyor ve tüm paydaşları göreve çağırıyoruz.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ