İSTANBUL – 07.01.2024 – HİBYA – İsrail, Güney Afrika’nın Gazze’de soykırım yaptığına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı davaya karşı harekete geçti.
İsrail Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliklerine, bulundukları ülkelerdeki siyasetçi ve diplomatlara Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'daki davasına karşı çıkan açıklamalar yapmaları için baskı yapmaları talimatını verdi.
Hollanda Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2021 yılında da, İsrail'in Gazze'de işlediği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili bir soruşturma başlattığında İsrail soruşturmanın meşruiyetini kesin bir dille reddetmişti.
Tel Aviv Üniversitesi'nden uluslararası hukuk uzmanı Profesör Eliav Lieblich Haaretz'e yaptığı açıklamada “İsrail genellikle bu tür davalara katılmaz,” dedi. “Ancak bu bir BM soruşturma komisyonu ya da İsrail'in yetkisini reddettiği Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi değil. Bu, yetkilerini İsrail'in taraf olduğu bir anlaşmadan alan Uluslararası Adalet Divanı, dolayısıyla İsrail bunu olağan yetkisizlik gerekçeleriyle reddedemez. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı, uluslararası prestije sahip bir kurumdur.”
İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, dünya genelindeki elçiliklerine yolladığı talimatında, İsrail'in “stratejik hedefinin” Uluslararası Adalet Divanı'nın, Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'deki askeri harekatını askıya almak için yaptığı ihtiyati tedbir talebini reddetmelerini, İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına karar vermemesi ve İsrail'in uluslararası hukuka uyduğuna hükmetmesi için çalışmalarını istediği belirtiliyor.
Soykırım Sözleşmesi'ne taraf bir devlet olan Güney Afrika, İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığı savıyla, Uluslararası Adalet Divanı'na 84 sayfalık bir başvuru yaptı.
Güney Afrika'nın iyi belgelenmiş başvurusunda, “İsrail'in eylem ve ihmallerinin, Gazze'deki Filistinlileri daha geniş Filistin ulusal, ırksal ve etnik grubunun bir parçası olarak yok etmek için, gerekli özel niyetle işlendikleri için soykırım niteliğinde olduğunu” ve “İsrail'in, devlet organları, devlet birimleri ve talimatları veya yönlendirmesi, kontrolü veya etkisi altında hareket eden diğer kişi ve kuruluşlar aracılığıyla – Gazze'deki Filistinliler ile ilgili davranışlarının Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini” vurguluyor.
Güney Afrika başvurusunda, İsrail'in Gazze'de soykırım uyguladığı iddiasını desteklemek için sekiz bulguya yer verdi:
(1) Gazze'de öldürülen 21 bin 110'dan fazla Filistinlinin büyük bir bölümünü (yaklaşık yüzde 70) kadın ve çocuklar oluşturuyor ve bazılarının yargısız infaza maruz kaldığı görülüyor;
(2) Gazze'deki Filistinliler'i sakat bırakma, psikolojik travma, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele de dahil olmak üzere ciddi zihinsel ve bedensel zarar veriliyor;
(3) Gazze'deki Filistinlilerin yaklaşık yüzde 85'inin – çocuklar, yaşlılar ve sakatlar ile hasta ve yaralılar da dâhil olmak üzere – zorla tahliye edilmesine ve yerlerinden edilmesine neden olunuyor. İsrail ayrıca Filistinlilerin evlerinin, köylerinin, kasabalarının, mülteci kamplarının ve tüm bölgelerinin büyük ölçüde yıkılmasına neden oluyor ve bu da Filistin halkının önemli bir kısmının evlerine dönmesini engelliyor;
(4) Yeterli insani yardımı engelleyerek, yeterli gıda, su, yakıt ve elektriği keserek ve fırınları, değirmenleri, tarım arazilerini ve diğer üretim ve beslenme araçlarını tahrip ederek Gazze'deki kuşatma altındaki Filistinliler'de yaygın açlık, açlık ve susuzluğa neden oluyor;
(5) Ülke içinde yerinden edilmiş 1,9 milyon kişi de dahil olmak üzere Gazze'deki Filistinlilere yeterli giysi, barınak, hijyen ve sanitasyon sağlanmaması ve sağlanmasını kısıtlıyor. Bu durum onları, barınma yerlerinin rutin olarak hedef alınması ve tahrip edilmesi ve kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler de dâhil olmak üzere barınan kişilerin öldürülmesi ve yaralanması ile birlikte tehlikeli sefalet koşullarında yaşamaya zorluyor;
(6) Ciddi bedensel zarara neden olan diğer soykırım eylemlerinin yarattığı tıbbi ihtiyaçlar da dâhil olmak üzere Gazze'deki Filistinlilere tıbbi bakım sağlamıyor veya sağlanmasını temin etmiyor. Bu, Filistin hastanelerine, ambulanslarına ve diğer sağlık tesislerine doğrudan saldırılar, Filistinli doktorların, sağlık görevlilerinin ve hemşirelerin (Gazze'deki en nitelikli sağlık görevlileri de dahil olmak üzere) öldürülmesi ve Gazze'nin sağlık sisteminin tahrip edilmesi ve devre dışı bırakılması yoluyla gerçekleştiriliyor;
(7) Altyapıyı, okulları, üniversiteleri, mahkemeleri, kamu binalarını, kamu kayıtlarını, kütüphaneleri, mağazaları, kiliseleri, camileri, yolları, kamu hizmetlerini ve bir grup olarak Filistinlilerin yaşamlarını sürdürmek için gerekli diğer tesisleri yok ederek Gazze'deki Filistin yaşamını yok ediyor. İsrail bütün aileleri öldürüyor, sözlü tarihin tamamını siliyor ve toplumun önde gelen ve seçkin üyelerini öldürüyor;
(8) Filistinli kadınlara, yeni doğanlara, bebeklere ve çocuklara uygulanan üreme şiddeti de dâhil olmak üzere Gazze'de Filistinli doğumlarını engellemeye yönelik tedbirler uyguluyor.
Güney Afrika, başvuru dosyasında ayrıca İsrailli yetkililerin soykırım yapma niyetine doğrudan kanıt teşkil eden sayısız açıklamasına atıf yaptı:
“Gazze eskisi gibi olmayacak. Her şeyi ortadan kaldıracağız,” demişti İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant. “Eğer bir gün sürmezse, bir hafta sürecek. Haftalar hatta aylar sürecek, her yere ulaşacağız.”
İsrail Tarım Bakanı Avi Dichter, İsrail devletini kurmak için 1948'de Filistinlilerin etnik temizliğe tabi tutulmasına atıfta bulunarak, “Şu anda Gazze Nakba'sını gerçekleştiriyoruz” dedi.
Knesset Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi Üyesi Nissim Vaturi, “Artık hepimizin ortak bir hedefi var: Gazze Şeridi'ni yeryüzünden silmek” dedi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ