AK Parti’nin istihdamın korunması ve artırılmasını hedefleyen yasa teklifi önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ilave yüzde 5 zam ve en düşük emekli aylığının 10 bin TL’ye yükseltilmesine ilişkin maddelerin de eklendiği teklifin sadece istihdam boyutu ile devlete maliyeti toplamda yaklaşık 82 milyar TL’yi bulacak.
COŞKUN ERGÜL Ankara – Önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nda ele alınan teklife ilişkin Plan Bütçe Komisyonu’na sunulan etki analizine göre, özel sektör işverenlerine işçinin sigorta primi işveren payınının tamamı oranında destek verilmesi uygulamasının 2025 yılı sonuna kadar uzatılmasının bütçeye maliyeti 2024 yılı için 24.6 milyar TL olacak. Bu yıl için asgari ücret desteği maliyeti 56.5 milyar lira, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma için aranan asgari prim ödeme gün sayısının 600’den 450 güne indirilmesinin maliyeti ise 5.8 milyon TL olarak tahmin ediliyor.
Teklifin aynen yasalaşması ile “işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, 3 ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadakları dönem için gelir desteği” sağlayan kısa çalışma uygulamasının gerekçeleri arasına “genel salgın” durumu da eklenecek. Çalışanın bu haktan yararlanabilmesi için aranan “son 3 yılda en az 600 gün süreyle prim ödeme” şartı yumuşatılarak, 450 gün prim ödenmesi yeterli sayılacak. Etki analiz raporuna göre, 2024 yılı için yıllık kısa çalışma ödeneği miktarı 100 milyon lira olarak tahmin ediliyor, tahmini maliyet artışının da 5.8 milyon lira olması bekleniyor.
İlave istihdam
Düzenlemeyle özellikle kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla, 2011 yılından bu yana uygulanan ve yüzde 55’i kadın olmak üzere yıllık ortalama 650 bin kişinin yararlandığı teşvik uygulaması da 31 Aralık 2025’e kadar devam edecek. Uygulamanın bu yılki maliyetinin 24.6 milyar lira, 2025 yılı için ise 32.7 milyar lira olacağı hesaplanıyor.
AK PARTİ, gazetehaberi, İstihdam paketi
SAVUNMA GAZETESİ