İzmir’li İç Mimarlar, Mimarlar Odası ve Serbest Mimarlar Derneği ARCHIMIM aracılığı ile büyük bir etkinliğe ev sahibi oldular. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği Architecture for Mediterranean ECOLOGY” (‘’ARCH FOR M.E.’’) etkinliğinde amaç; yapı ve yapı bileşenlerinde sürdürülebilir malzemeler ve mimariyle ekolojik farkındalık yaratmak oldu.
‘Akdeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerin oda başkanlarının davet edildiği ‘Akdeniz Ekolojisi İçin Sürdürülebilir Mimarlık’ etkinliği sona erdi. Geçtiğimiz hafta İzmir Bıçakçı Han’da düzenlenen organizasyon sonrası değerlendirme yapan oda başkanları ‘’Akdeniz ekolojisi ve sürdürülebilir mimari için ilk adımı attıklarını, Akdeniz için bu çalışmaların her yıl devam edeceğini ‘’söylediler.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, ‘’Mimarlar Odası, İç Mimarlar Odası, Serbest Mimarlar Derneği İzmir Şubeleri ve ArchiMim ekibi sürdürülebilir, cesur yeni dünya için beraber hareket etme sözünün ilk adımını attı’’ dedi.
‘’Yeni Cesur Dünya’nın Akdeniz Ayağı İçin İlk Kıvılcım Oluşturuldu’’
İlker Kahraman konuşmasına şöyle devam etti:
‘’Yapılı çevre sektörü dünyadaki enerji tüketiminin ve de karbon salımının yaklaşık %40’ından sorumlu. Bu oran sürdürülebilir gelecek için sektörün ana aktörleri olan mimar ve iç mimarlara büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bizler de bu sorumluluğu yerine getirmek için Akdeniz kentlerinde ortak farkındalık elde etmek amacı ile yapılan etkinliğimize Avrupa Komisyonu, Yunanistan, Fransa, İsrail, İspanya, İtalya ve Tunus’tan oda başkanlarını davet ettik. Davetimiz karşılık buldu ve sektör profesyonelleri ile sürdürülebilirlik alanında farkındalığı olan inşaat malzemesi üreticileri de etkinliğimize destek verdi.
Sürdürülebilir, yeni cesur dünyanın yapılı çevredeki Akdeniz ayağı için ilk kıvılcım burada, İzmir’de yakıldı. Etkinliğe katılan herkes tarihe not düşerek sürdürülebilir bir dünya için tarafını belli etti. Etkinlikte yakılan kıvılcımın ışığa dönüşmesi ile Akdeniz kentlerinde sürdürülebilirlik yolunda büyük fayda sağlanacağı ve etkinlikler serisinin çok destek göreceği net olarak anlaşıldı.
EN 15804 Yapı İşlerinde Sürdürülebilirlik Standardı, Eko Etiketler, Yeşil Mutabakat gibi Avrupa Birliği’nin de çok önem verdiği konularda firmalarımız ve yapılı çevre aktörlerinin beraber hareket edebilmesine katkı sağlamak kıymetli.”
‘’Akdeniz’e Kıyısı Olan Ülkelerin Oda Başkanları da Katıldı’’
İzmir SMD 10. Dönem Başkanı Tamer Aksüt yorumuna, ‘’Ekoloji temalı bu buluşma festival ve kongre konseptlerinin harmanlandığı bir içerikle ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin katılımıyla sona erdi. Yine bir ilk olarak, aynı amaca hizmet eden bu dört kurum (Archimim, Serbest Mimarlar, Mimarlar Odası ve İç Mimarlar Odası) farkındalık yaratmaya çabaladı. Her yıl tekrar edilmesi planlanan etkinlik diğer Akdeniz ülkelerinde de düzenlenecek’’ diyerek gerçekleşen etkinlik ile ilgili bilgi verdi.
‘’Arch.For M.E, İzmir’in Kültürel Belleğinde Önemli Yeri Olan Bıçakçı Han’da Yapıldı’’
Arch.For M.E etkinliğini İzmir’in kültürel belleğinde önemli yeri olan sembol yapı Bıçakçı Han’da gerçekleştirdik diyen İçmimarlar Odası İzmir Şube Başkanı ve Arch. for M.E. Düzenleme Ekibi Kurucu Üyesi Burcu Yazgan, ekoloji temalı etkinlikte içmimarlar ve mimarların ilk defa bir araya geldiklerini, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin katılımıyla Türkiye’de ilk olarak düzenlendiğini söyledi.
’İlk Katılımcılar Tarihe Not Düşerek Farkındalık Yarattılar’’
Dünyada bugünlerde yaşadığımız küresel ısınma, her yerin betonla kirletilmesi gibi durumların önlenmesi ve mevcut yapı stoklarının korunması konularında büyük sorumluluk taşıdıklarını ifade eden Burcu Yazgan, sürdürülebilir bir dünya için bu toplantının İzmir’den atılan ilk adım olduğunu sözlerine ekledi. Yazgan,’’Tarihi miras niteliğindeki Bıçakçı Han’ın yeniden işlevlendirilerek orijinal işlevi dışında yeni işlevi ile kullanım sürecine şahit oluyoruz. Ayrıca sürdürülebilirlik için uluslararası platformda temel etnik değerlerin geliştirilmesi, gelecek nesillere miras kalacak arşivleme ile ilgili çalışmaları başlatmış olduğumuz bu eşsiz deneyimin bir sonraki organizasyonunda buluşmayı diliyoruz’’ diyerek ARCH FOR M.E’ye dair yorumlarını paylaştı.
NG Kütahya Seramik’in Ana Sponsoru olduğu etkinliğin, Platinum Sponsoru Alumil firmasıydı. Etkinliği destekleyen diğer firmalar ise AkzoNobel, Altın Bölme, Barrisol Türkiye, Tekno Yapı, BusyPod, Certified Partner, Dalsan, Ege Seramik, Eternos, Feltouch, GOM, Huawei, Inventronics, IQ Aluminium System, İca, İnterpon, Klassis, Kosse Stone, Mapei, Marshall, Papatya, Solino, Uva, Velux, QUBI, Zivella oldu. Etkinliğin Peysaj Sponsorluğunu TDA, Ahşap Sponsorluğunu ATIA, İletişim Sponsorluklarını Home Art, Eko Yapı ve BAU Teknolojileri Dergileri üstlendi.
Sanatçı Ekber Sürsal da sürdürülebilir malzemeler ile yarattığı Kent Katmanları adını verdiği koleksiyonundan eserleriyle etkinliği destekleyen sanatçı oldu.
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI