İBB desteği ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ev sahipliğinde Kentsel ve Bölgesel Araştırmalar Ağı’nın (KBAM) afet temasıyla düzenlenen 9’uncu sempozyumu Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde başladı.
KBAM' ın 15-17 Aralık tarihlerinde, “Afetlerden Öğrendiklerimiz/Öğrenemediklerimiz: Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Mekansal Araştırmaların ve Planlamanın Yeri ve İşlevi” temasıyla düzenlediği ve ücretsiz izlenebilecek sempozyumunun açılışında Başkan Soyer açıklamalarda bulundu.
Sempozyumda akademisyenler, kent plancıları, kent üzerine çalışan araştırmacılar ve öğrenciler bir araya gelerek, açılış ve kapanış oturumları ile eş zamanlı 15 oturum, 3 panel ve bir doktora atölyesine katılacak.
Soyer: “İklim krizi artık hepimizin yaşamını etkiliyor”
Başkan Soyer konuşmasında, ''Yazık ki şehirlerin ekosistemle bağları koptukça, dünyadaki yaşamın büyük bir yıkımla karşılaştığını acı bir şekilde öğreniyoruz. İklim krizi artık hepimizin yaşamını etkiliyor. Yuvamızı, yeni şehirlerimizi bu felaketler karşısında herkesin can güvenliğini koruyarak geliştirmek zorundayız. Kentsel Bölgesel Araştırma Ağı işte bu yüzden değerli bir yapı. Depremlerde evlerin yıkılmadığı, afetlere dirençli şehirleri ancak böyle ağlara kulak vererek kurabiliriz” ifadelerinde bulundu.
“Cesur adımlar atmalıyız”
Eylül 2021'de UCLG Kültür Zirvesi'ni düzenlediklerini ve döngüsel kültür kavramını ortaya koyduklarını hatırlatan Başkan Soyer, ''Şehirlerimizi yaşam ağının ayrılmaz bir parçası olarak geliştirmek için cesur adımlar atmalıyız. İzmir’de bu adımları 'döngüsel şehircilik' olarak tanımladık. Biz İzmir’de 'Başka bir şehircilik mümkün, Başka bir kent planlaması mümkün'diyoruz. İşte bu bakış açımızı somut bir strateji olarak hayata geçirmek niyetiyle İzmir Planlama Ajansı’nı kurduk.'' diye konuştu.
Baba: “İyi planlama yapmak lazım”
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba, “Son dönemde inanılmaz taşkınlar oluşuyor, doğal afetler başladı. Anadolu plakası yer kabuğu açısından çok aktif. İyi bir planlama gerekiyor. Planlama, birlikte çalışma, mevcut verilerin analizi çok önemli. Kamu kurumlarının sahip çıkması gerekiyor. İzmir'de ciddi kaynaklar ayrılmış. Taşkınlar da depremler de göreceğiz. İyi planlama yapmak lazım” dedi.
Son dönemdeki depremler ve bu bölgelerdeki yapı stokları hakkında konuşan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Dekanı Fehmi Doğan ise, “Konut sektörü kabul edilebilir düzeyde üretim sağlamamaktadır” dedi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ