İzmir’de karakılçık tohumlarını ekmek için tarlaya girildi

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Belediyesi üyeleri ile birlikte karakılçık tohumlarını ekmek için tarlaya girdi.

İzmir’de karakılçık tohumlarını ekmek için tarlaya girildi
Yayınlama: 29.12.2023
4
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların başında gelen atalık karakılçık buğdayının yeniden üretimi gençlerin ve üniversitelerin de dikkatini çekti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde Menderes’in Develi Mahallesi’ndeki arazide İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, Slow Food Hareketi’nin Türkiye’deki kurucularından gazeteci Nedim Atilla, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü öğrencileri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Belediyesi üyeleri çoban ateşi etrafında bir araya geldi. Atalık karakılçık tohumunu gençlerle birlikte eken İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Tarladan Sofraya” algısını pekiştirerek geçmişe sahip çıkılmasına hedefliyor. 

İzmir’de karakılçık tohumlarını ekmek için tarlaya girildi

Türkiye’deki siyasi ortamda iklim ve gıda krizi geri planda kaldığına da değinen Neptün Soyer, “ Bizler elimizden gelen ne varsa çocuklarımızın geleceği için yapıyoruz. Bir şehri yönetmek doğadaki uyum gibi bir uyum gerektirir. İzmir kendini koruyor. Geleceğin teminatını gençlere veriyor. Yapılan alt yapı yatırımları ile çocukların 50 yıllık geleceğini onlara veriyor. Bir siyasetçi yaptığı yatırımlar ile dağın arkasındaki vahayı gösterir. İzmir farklıdır.” şeklinde konuştu.

Gastronominin hammaddesinin tarım olduğunun altını önemle çizen Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, “Toprağa bağımlı bir bölümüz. Ne yapalım diye düşünürken bize Neptün Hanım bir çuval karakılçık getirdi. Geçtiğimiz sene bu zamanlar ekim yaptık. 6 ay boyunca takip ettik. Haziran ayında bir geldik boyumuzu geçen buğday başakları ile karşılaştık. Biz bu ektiğimiz ürünlerle ekşi mayalı ekmekler yaptık ve mutfağımızda bir sürü ürünler elde ettik. Antik tohum olan, susuzluğa dayanıklı en temel ve en tarihsel süreçte eski gıdalardan biri olan darıdan elde edeceğimiz tahıllardan ekmekler yapmayı planlıyoruz. Tarımı, çiftçiyi anlamak ve doğayla bağı koparmadan gıda israfını anlatmak başka türlü mümkün olamazdı.” şeklinde konuştu.  

İzmir’de karakılçık tohumlarını ekmek için tarlaya girildi


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.