Japonya Merkez Bankası negatif faiz politikasını sonlandırdı

Japonya Merkez Bankası (BOJ), Salı günü sekiz yıldır devam eden negatif faiz oranlarını ve alışılmışın dışındaki politikasının diğer kalıntılarını sona erdirerek, BOJ, yeni politika faizi olarak gecelik alım faizini kısmen merkez bankası mevduatına yüzde 0,1 faiz ödeyerek yüzde 0-0,1 aralığında yönlendirmeye karar verdi.

Japonya Merkez Bankası negatif faiz politikasını sonlandırdı
Yayınlama: 19.03.2024
3
A+
A-

Japonya Merkez Bankası, Salı günü sekiz yıldır devam eden negatif faiz oranlarını ve alışılmışın dışındaki politikasının diğer kalıntılarını sona erdirerek, BOJ, yeni politika faizi olarak gecelik alım faizini kısmen merkez bankası mevduatına %0,1 faiz ödeyerek %0-0,1 aralığında yönlendirmeye karar verdi.

BOJ geniş çapta beklenen bir kararla 2016'dan bu yana uygulanan ve uzun vadeli faiz oranlarını sıfır civarında sınırlayan bir politika olan getiri eğrisi kontrolünü (YCC) de terk etti. BOJ ayrıca borsada işlem gören fonlar (ETF) ve Japon gayrimenkul yatırım ortaklıkları gibi riskli varlıkların alımlarını durdurma kararı aldı.

BOJ normalleşmeye dönmeye başladı ancak bankanın hamleleri oldukça dikkatli yapılıyor ve bu küçük bir adım. BOJ'un uzun vadeli getirilerde ani bir  yükselişi önlemek için böyle bir imaj vermeye çalıştığına inanılıyor. BOJ, %2'lik fiyat istikrarı hedefine ulaşılacağının görülmesine rağmen, merkez bankasının ekonomi ve fiyatlara ilişkin görüşleri yükselişe geçmedi, bu da başka bir faiz artırımının bu kadar yakın zamanda olmayacağına işaret ediyor. Bu kararlardan sonra dolar/yen sadece 30 puan hareket etti, bu yüzden bu bir klasik 'söylentiyi al, gerçeği sat'. Diğer taraftan ise; son zamanlarda Japon yerel medyasında görülen çok sayıda sızıntı göz önüne alındığında, her şey piyasadaki fikir birliğiyle uyumluydu. Sonuç olarak; BOJ bugün politika normalleşmesine yönelik ilk geçici adımını attı. Özellikle negatif faiz oranlarının ortadan kaldırılması, Japonya'nın deflasyonun pençesinden çıktığına dair BOJ'un güvenini gösteriyor.

Avustralya merkez bankası ise bugünkü toplantısında faiz oranlarını üst üste üçüncü toplantısında da 12 yılın en yüksek seviyesi olan %4,35'te tuttu ve politikayla ilgili herhangi bir değişiklik veya değişiklik yapmayacağını söyledi.

Wall Street'in ana endeksleri dünü yükselişle kapattı; Alphabet ve Tesla gibi büyük büyüme gösteren hisse senetleri, teknoloji ağırlıklı Nasdaq'taki toparlanmayı desteklerken, yatırımcılar da ABD Merkez Bankası'nın toplantısına odaklandı. Geçen hafta beklenenden daha güçlü gelen enflasyon verileri, piyasaların bu yıl faiz indirimlerine ilişkin beklentilerinin azaltmalarına yol açtı; piyasalar bu yıl 71 baz puanlık (bps) bir gevşemeyi fiyatlıyor. Yılın başında 150 baz puanlık kesintileri fiyatlandırıyorlardı. CME FedWatch aracı, yatırımcıların Fed'in Haziran ayında gevşeme döngüsüne başlaması ihtimalini %54,7 olarak fiyatladığını göstermekte.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,62 düştü. Çin hisseleri %0,3 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1'in gerilemiş durumda. Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, dün üç haftanın en yüksek seviyesi olan %4,348'e yükseldikten sonra bu sabah 1,4 baz puan düşüşle %4,326'ya geriledi. Yükselen getiriler doları destekledi ve endeks iki haftanın en yüksek seviyesi olan 103,67'ye ulaştı.

Spot altın ons başına 2.160,51 dolardan işlem görürken, Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Irak'tan gelen ham petrol ihracatının azalması, Rusya da ise Ukrayna'nın ülkenin petrol altyapısına yönelik saldırıları sonrasında, planlanan bakım kapatmalarına ek olarak Rusya'nın ham petrol akışını muhtemelen günde  bin varil kadar azaltacağı beklentisi, Çin ile ABD'de güçlü talep ve ekonomik büyüme sinyallerinin etkisiyle dünkü yükselişin ardından bu sabah düşüşte. Mayıs teslimli Brent ham petrol vadeli işlem sözleşmesi 86,73 dolara gerilerken, ABD WTI için kontrat 82,03 dolara ve vadesi yarın dolacak olan WTI Nisan kontratı da 82,56 dolara geriledi.

 

Kaynak: A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.