Ankara Sanayi Odası Başkanı’nın meclis konuşmasında yaptığı önemli açıklamalar, kamuda tasarruf ve verimlilik adına atılan adımları ve bu adımların ekonomik istikrar açısından taşıdığı önemi vurguladı. Başkan, “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”nin kamu harcamalarında disiplinin sağlanması açısından kritik bir başlangıç olduğunu belirtti. Başkan, bu tedbirlerin yıllık olarak açıklanmasının önemine değinirken, mali disiplinin enflasyonla mücadeledeki ana parametrelerden biri olduğunu ifade etti.
Yapısal Reformların Önemi
Başkan, kamu mali yönetimi reformunun temel odağının kaynakların etkin ve verimli kullanılması gerektiğini vurguladı. Tasarruf tedbirlerinin kamu personel sayısı, sosyal yardımlar ve Kamu-Özel İşbirliği projelerine odaklanmasının gerektiğini belirtti. Ekonomik istikrar için yapısal reformların şart olduğunu dile getiren Başkan, piyasa mekanizmasının sağlıklı çalışmasının önündeki engellerin kaldırılması ve şeffaflık ile hesap verebilirliğin sağlanmasının önemine değindi.
Enflasyonla Mücadele ve Ekonomik Veriler
Ekonomideki zorlu faaliyet koşullarına dikkat çeken Başkan, tüketici fiyatlarında yüzde 69,8, yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 55,6 ve hizmet üreticilerinde yüzde 85 oranında yıllık enflasyon yaşandığını belirtti. Ülkenin kronik sorunlarından biri olan enflasyonun hane halkının gelir dağılımını bozduğunu ve hayat pahalılığını artırdığını ifade etti. Enflasyonla mücadelenin yapısal sorunların çözülmesiyle mümkün olacağını söyleyen Başkan, tarım ve hayvancılıkta yapılacak reformların gıda enflasyonunu azaltabileceğini belirtti.
Verimlilik ve Eğitim Yatırımları
Başkan, ekonomik büyümenin temel itici güçleri arasında yer alan verimliliğin artırılmasının önemine değindi. Firmaların iş gücü verimliliğini artırarak çalışan motivasyonunu ve yönetim şeklini geliştirmesi gerektiğini belirtti. Eğitim ve Ar-Ge harcamalarının işgücü verimliliğinin sağlanmasının ön koşulları olduğunu ifade eden Başkan, teknolojiye yapılan yatırımların ekonomik büyüme ve işgücü verimliliği artışına katkı sağladığını vurguladı.
Yabancı Sermaye ve Doğrudan Yatırımlar
Başkan, doğrudan yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için uygun ortamın yaratılması gerektiğini belirtti. Sıcak paraya olan bağımlılığı azaltmanın yollarını aradıklarını ifade eden Başkan, üretim toplumuna dönüşmenin ve mali disiplini sağlamanın önemine değindi. Doğrudan yatırım arayışlarının ülkenin fiziki sermaye stokunu artıracağına dikkat çeken Başkan, yurt dışına yapılan yatırımlara da değindi ve 2023 yılında 5,7 milyar dolar, son iki yılda ise 10 milyar doların üzerinde yatırımın yurt dışına çıktığını belirtti.
Girişimcilik ve Start-Up Ekosistemi
Başkan, Ankara’nın girişimcilik ve start-up ekosisteminin potansiyelini vurguladı. Başkentteki teknoparklar, Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile nitelikli üniversitelerin girişimcilik için elverişli bir ortam sağladığını belirtti. Ankara Sanayi Odası olarak girişimcilik ve start-up’ları desteklemek amacıyla GARAJX Teknoloji Geliştirme Merkezi’ni kurma çalışmalarına başladıklarını ifade eden Başkan, merkezin yeni fikir ve girişimleri destekleyeceğini ve büyümelerine katkı sağlayacağını söyledi.
Ekonomik İstikrar ve Yapısal Reformlar
Başkan, mevcut ekonomik programların yapısal reformlarla güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat iklimini geliştirecek yeni bir reform programına ihtiyaç olduğunu belirtti. Enflasyonla mücadele ve yapısal reformlara ara vermeden devam edilmesi gerektiğini ifade eden Başkan, ülkenin ekonomik istikrar ve büyüme için üretime odaklanması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, ekonomik istikrar için üretimin önemine dikkat çeken Başkan, “Üretmek, Üretmek, Üretmek!” diyerek konuşmasını sonlandırdı ve yaklaşan Kurban Bayramı’nı kutladı.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI
ASO BAŞKANI SEYİT ARDIÇ, KAMUDA TASARRUF
SAVUNMA GAZETESİ