Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev Wang Yi’yi kabul etti

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev dün Astana’da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi kabul etti.

Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev Wang Yi’yi kabul etti
Yayınlama: 21.05.2024
3
A+
A-

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev dün Astana’da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi kabul etti.

Tokayev, Çin'in uluslararası statüsünün yükselmeye devam ettiğini, dünyadaki rolünün her geçen gün daha da arttığını, dünya barışı ve istikrarının korunmasına daha büyük katkılarda bulunduğunu, uluslararası toplumun da Çin'in sesine daha çok kulak verdiğini belirtti.

Tokayev, Kazakistan’ın Tek Çin ilkesine kararlı bir şekilde bağlı kalmaya devam edeceğine ve bu tutumunun hiç değişmeyeceğine, çünkü hiçbir ülkenin bölünmemesi gerektiğine dikkat çekti. Kazakistan’ın Çin'in her zaman güvenebileceği iyi bir ortak olduğunu anımsatan Tokayev, Çin’le üst düzey temasları yoğunlaştırmak, ikili ekonomik ve ticari ile kültürel ve beşeri işbirliğinde daha fazla gelişim kaydedilmesini hızlandırmak ve uluslararası konularda daha sıkı ve daha verimli koordinasyon yapmak için çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Wang Yi, Kazakistan'ın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma çabalarını ve Devlet Başkanı Tokayev tarafından ileri sürülen bir dizi kalkınma stratejisini ve önemli tedbirleri kararlı bir şekilde desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Kazakistan’ın Tek Çin ilkesine kararlı bir şekilde bağlı kalacağını vurgulamasının mevcut durumda son derece büyük önem taşıdığını dile getiren Wang Yi, bunun için Kazakistan’a teşekkür ettiklerini ifade etti.

Wang Yi, “Çin'in kalkınması, dünyadaki barış güçlerinin artması ve istikrar faktörlerin güçlenmesi, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin ve yeni yükselen piyasa ekonomilerinin büyümesi anlamına geliyor. Çin'in kalkınması, Kazakistan da dahil olmak üzere dünyadaki tüm ülkelere yeni fırsatlar getirecek. Çin, Kazakistan’la Birleşmiş Milletler, Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ), Çin-Orta Asya Mekanizması ve Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı gibi çok taraflı çerçeveler kapsamında stratejik koordinasyonu pekiştirmeye isteklidir.” ifadelerini kullandı.

Wang Yi aynı gün Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu ile de bir araya geldi.

İki taraf, SİÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın başarıyla düzenlenmesini güvence altına almak ve SİÖ’nün daha büyük gelişim kaydetmesini hızlandırmak için iş birliğini güçlendirmeyi kabul etti.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.