Dünya Bankası’nın desteği ile gerçekleştirilecek olan KOSGEB, TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığındaki “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”, üç bileşenden oluşmaktadır.
Birinci bileşende, KOSGEB tarafından KOBİ’lerin yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik geri ödemeli destek kullandırılacaktır. Söz konusu destek ile yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi, döngüsel ekonomi vb. tematik alanlarda sanayi KOBİ’leri tarafından gerçekleştirilecek faaliyetler desteklenecektir.
İkinci bileşende, TÜBİTAK tarafından Türkiye’de veya diğer pazarlarda yeni yeşil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin geliştirilmesini içeren yeşil inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmaları hedeflenecektir. Yeşil start-up’lar, KOBİ’ler, büyük firmalar veya firma konsorsiyumlarının başvurabileceği destekler, yeşil üretime veya daha yüksek enerji ve/veya kaynak verimliliğine katkıda bulunan Ar-Ge, prototip geliştirme, standart geliştirme ve yeni ürün veya süreç geliştirmeyi içerecektir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise projenin teknik destek bileşeni altında Proje Yönetimi, İhtiyaç Analizi, Kapasite Geliştirme, Yeşil Sanayi Akademisi, Yeşil İzleme Sistemi ve Tanıtım ve Yaygınlaştırma iş paketlerini yürüterek projenin etkin yönetilebilmesini sağlayacaktır.
Yeşil Sanayileşme; sanayide döngüsel ekonomi ve yenilebilir enerji kapasitesinin arttırılması ile verimliliği artırarak ülke içinde yeşil büyüme odaklı ürünlerin üretilmesi ve ulusal/uluslararası seviyede rekabetçiliğin geliştirilmesi açısından kritik önemde görülmektedir.
Proje kapsamında KOSGEB tarafından imalatçı KOBİ’lerin;
-Ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi,
-Çevre dostu teknolojilerin kullanılmasına yönelik farkındalıklarının artırılması,
-Enerji maliyetlerinin azaltılmasına yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi,
-Çevresel sürdürülebilirlik, rekabetçilik, yatırım olanakları, dijitalleşme ve kaynak tedarikinde güvence amacı ile çevresel duyarlılığa ve kaynakların daha verimli tüketilmesine yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Sanayi KOBİ’lerin Enerji ve Kaynak Verimliliği Sağlanması ve Karbon Emisyonlarının Azaltılması
KOSGEB, Dünya Bankası ile gerçekleştirilecek “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” Bileşen 1 kapsamında Sanayide KOBİ’lerin Enerji ve Kaynak Verimliliği Sağlanması ve Karbon Emisyonlarının Azaltılması konusunda destek sağlamaktan sorumludur.
Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi
Bu bileşen, endüstriyel faaliyetlerde enerji sistemlerinin karbonsuzlaştırılmasını ve KOBİ’lerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmayı hedeflemektedir.
Proje kapsamında on-site olarak tariflenen çatı üstü GES ve sanayi tesisi içerisindeki bileşik GES projeleri desteklenecektir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz, güvenilir enerji dönüşümüne ilişkin faaliyetlerde enerjinin güvenli ve sürdürülebilir olması önceliklendirilecektir.
Temiz ve Döngüsel Ekonomi için Sanayinin Mobilize Edilmesi
Bu bileşen, KOBİ’lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu bileşende;
Enerji verimliliği (örneğin, daha yüksek verimli fırınlar);
Su verimliliği;
Hammadde verimliliği (örneğin, süreçlerin yapay zeka optimizasyonu);
Sürdürülebilir atık geri dönüşümü (ör. tekstilde sentetik liflerin geri dönüşümü);
Endüstriyel simbiyoz,
Döngüsel ekonomi (ör. gıda atıklarından organik gübre üretimi) vb. yatırımlar desteklenecektir.
Üretimde enerji ve su tüketiminin azaltılması, atıklarının yönetilebilir olması, makine modernizasyonu ve ürün yaşam döngüsü yönetimi ise temiz ve döngüsel ekonomi kavramları çerçevesinde önceliklendirilecektir.
YEŞİL SANAYİ DESTEK PROGRAMIYLA BÖLGEMİZ ARTIK DAHA YEŞİL OLACAK
Küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli bir fırsat doğdu. KOSGEB, Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında sanayi sektöründeki işletmelere yönelik yeni bir çağrı ilan etti. Bu çağrıda, “imalat tesislerinde güneş enerjisi sistemi kurulması” ile “yeşil üretim, döngüsel ekonomi” temalarına odaklanan iki proje teklif çağrısı yayımlandı.
KOSGEB Sincan Müdürlüğü ve Başkent OSB iş birliğiyle Bölge Yönetim Binasında düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Başkent OSB Bölge Müdürü Soner ERKEK kısa bir açılış konuşması gerçekleştirdi.
Toplantı için KOSGEB Sincan Müdürü Ali Bey teşekkür eden ERKEK, “Bu destek programından olabildiğince çok firmamızın faydalanmasını istiyoruz, bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Bölgemizde 60’a yakın firmamız güneş enerjisi sistemini kullanıyor, bu sayının artmasını umuyoruz. Aynı zamanda güneş paneli üreten firmalarımız da oldukça fazla, Avrupa’da üretilen güneş panelinin %25’I bölgemizde üretiliyor. İmalat tesislerinde güneş enerjisi sistemi kurulması” ile “yeşil üretim, döngüsel ekonomi” temalarında iki proje teklif çağrısının sanayimiz için çok önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
Ardından, KOSGEB Ankara Sincan Müdürü Dr. Ali SEVİNÇ ve KOBİ Uzmanı Kürşad Emre DUNAY, “KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı ve 2023 Yılı Çağrıları” hakkında katılımcı firma temsilcilerine detaylı bilgiler aktardılar.
Katılımcı firma temsilcilerine KOSGEB tarafından sunulan destek ve teşviklerin yanı sıra, Yeşil Sanayi Destek Programı’nın detayları da aktarıldı. İmalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin yeşil üretim ve döngüsel ekonomiye katkı sağlamak adına bu çağrıya başvurabileceklerine dair önemli bilgiler paylaşıldı.
KOSGEB’in bu çağrısıyla, firmaların sürdürülebilirlik odaklı adımlar atmaları ve çevreye duyarlı üretim süreçlerini güçlendirmeleri amaçlanıyor.
Güneş enerjisi sistemlerinin kurulmasıyla birlikte, firmaların enerji verimliliği artırılacak ve çevresel etkileri minimize edilerek yeşil üretim anlayışı desteklenecek.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ