Küresel piyasalar

Geçtiğimiz hafta, Fed’in faizleri düşürmek için erken davranmayacağına yönelik öngörülerin artmasıyla küresel piyasalarda negatif bir seyir izlendi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 15.04.2024
4
A+
A-

Geçen hafta piyasalarda neler oldu?

Geçtiğimiz hafta, Fed'in faizleri düşürmek için erken davranmayacağına yönelik öngörülerin artmasıyla küresel piyasalarda negatif bir seyir izlendi. Küresel piyasalar yeni haftaya jeopolitik risk unsurlarıyla girerken, İran’ın hafta sonu İsrail’e yönelik saldırısının yansımaları piyasalar açısından önem arz ediyor. Cumartesi gecesi İsrail’e İran tarafından hava saldırısı düzenlendi. İran, saldırının Şam'daki konsolosluğuna düzenlenen hava saldırısına misilleme olarak yapıldığını açıkladı. 300'den fazla füze ve insansız hava aracının kullanıldığı saldırı, 30 yılı aşkın bir süredir İsrail'e karşı başka bir ülke tarafından gerçekleştirilen ilk saldırı oldu. Çatışmada en az dokuz ülke rol oynadı. İran, Irak, Suriye ve Yemen’den yollanan SIHA’lar ve füzeler İsrail, ABD, İngiltere, Fransa ve Ürdün tarafından vuruldu. İsrailli Sözcü Hagari, füze ve SİHA’ların %99’unun ya İsrail’e giremeden ya da İsrail üzerinde imha edildiğini söyledi. İsrail savaş kabinesinin karşılık verilmesinden yana olmasına rağmen, ABD İran'a karşı herhangi bir askeri harekata katılmayacağını belirtti. Saldırının ardından pek çok ülkeden kınama ve itidal çağrıları geldi.

ABD cephesinde, Fed'in faiz indirimlerine yönelik zamanlamasına ilişkin belirsizlikler, piyasalardaki risk iştahını baskılamaya devam ederken, geçtiğimiz hafta beklenenden güçlü gelen enflasyon verileri nedeniyle Fed'in faiz indirimlerine Haziran’da başlayacağına dair beklentiler de azalıyor. Piyasalardaki fiyatlamalara göre, Fed'in Mayıs toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, ilk faiz indirimine gitme ihtimali haziran için %27'ye indi. Öte yandan Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, açıklanan verilerin enflasyonunun sürdürülebilir şekilde %2'ye ineceğine dair güveni artırmadığı görüşünde olduğunu ortaya koydu. Geçtiğimiz hafta, Fed yetkililerinden gelen açıklamalar da piyasaların yönü üzerinde etkili oldu. New York Fed Başkanı John Williams, yakın vadede faiz indirimine gerek olmadığını ifade ederken; Boston Fed Başkanı Susan Collins bu yıl daha az faiz indiriminin gerekebileceğini bildirdi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ise, son verilerin ekonomi genelinde fiyat baskılarının daha geniş bir temelde hafiflediğine dair güvenini artırmadığını aktardı.

Avrupa cephesinde, Avrupa Merkez Bankası (AMB), üç temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu. AMB'den para politikası kararına ilişkin yapılan açıklamada, Bankanın refinansman faizini %4,50, mevduat faizini %4 ve marjinal fonlama faizini % 4,75'te sabit tuttuğu belirtildi. Böylece, para politikasına yönelik yılın üçüncü toplantısında, art arda beşinci kez 3 temel politika faizi sabit tutulurken faiz oranları Euro Bölgesi tarihindeki en yüksek seviyede kalmaya devam etti. AMB Başkanı Christine Lagarde, faiz oranlarını düşürme kararı almak için enflasyonun bütün unsurlarının %2'ye inmesini beklemeyeceklerini söyledi.

Makro veri cephesinde, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mart’ta aylık bazda %0,4, yıllık bazda ise %3,5 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise Mart’ta Şubat’ta olduğu gibi aylık %0,4 ve yıllık %3,8 arttı. Piyasa beklentileri çekirdek TÜFE'nin Mart’ta aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %3,7 artması yönündeydi.

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mart’ta aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %2,1 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi, nisanda art arda artışını altıncı aya taşıyarak, -5,9 ile Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Japonya'da sanayi üretimi Şubat’ta aylık %0,6, kapasite kullanımı oranı %0,5 azaldı. Japonya'da Şubat’ta ödemeler dengesi 2,6 trilyon yen ile beklentilerin altında kaldı. Ülkede Mart ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise aylık %0,8 artarak beklentiler dahilinde gerçekleşti ve yükselişini üçüncü aya taşıdı. Ayrıca, Japonya’da sanayi üretimi Şubat’ta aylık %0,6, kapasite kullanımı oranı %0,5 azaldı. Çin cephesinde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin’in kredi notunu 'A+' olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü durağandan negatife çekti. Son olarak Çin’de TÜFE, Mart’ta aylık %1 azalırken, yıllık %0,1 arttı. ÜFE ise yıllık %2,8 düştü.

Bu gelişmelerle, ABD piyasaları Cuma günü negatif bir görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %1,46 düşüşle 5.123,41, Dow Jones endeksi %1,24 düşüşle 37.983,24 ve Nasdaq endeksi %1,62 düşüşle 16.175,09 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasaları Cuma günü ılımlı negatif bir görünüm sergiledi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,25 düşüşle 4.954,15, CAC 40 endeksi %0,16 düşüşle 8.010,83 ve DAX endeksi %0,28 düşüşle 17.904,15 seviyelerinden günü tamamlarken, FTSE 100 endeksi %0,91 yükselişle 7.995,58 seviyesinde günü tamamlayarak pozitif ayrıştı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,54 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,91 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 17,31 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasaları bu sabah negatif bir seyir izliyor. Kospi endeksinde %0,52, Hang Seng endeksinde %0,87 ve Nikkei 225 endeksinde %1,03 düşüşler takip edilirken, Shanghai endeksi %1,08 yükselişle diğer endekslerden pozitif ayrışıyor.

ABD vadelilerinde ise pozitif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Mart ayına yönelik perakende satışlar, Nisan ayına yönelik Empire İmalat Endeksi ve NAHB konut piyasası endeksi verileri takip edilecek. Şubat’ta aylık bazda %0,6 olarak gerçekleşen perakende satışlar verisinin Mart’ta aylık bazda %0,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mart’ta -20,9 olarak gerçekleşen Empire İmalat Endeksi verisinin Nisan’da -5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mart’ta 51 olarak gerçekleşen NAHB konut piyasası endeksi verisinin, Nisan’da 51 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Şubat ayına yönelik sanayi üretimi verisi gündemde olacak. Ocak’ta aylık bazda %-3,2, yıllık bazda %-6,7 olarak açıklanan sanayi üretimi verisinin Şubat’ta aylık bazda %0,8, yıllık bazda ise %-5,5 olarak açıklanması bekleniyor. Verilere ek olarak, Fed ve AMB yetkililerinin konuşmaları da piyasaların seyri açısından takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

Salı günü ABD’de Mart ayına yönelik konut başlangıçları, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve inşaat izinleri, Nisan ayına yönelik NY Fed hizmet aktivitesi verileri takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.