ABD piyasaları, Nisan ayı tarımdışı istihdam verisinin Fed’in faiz indirim süreciyle ilgili belirsizlikleri bir miktar azaltmasıyla alıcılı seyir izledi.
Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?
Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, beklentinin altında gerçekleşen Nisan ayı tarımdışı istihdam verisinin Fed’in faiz indirim süreciyle ilgili belirsizlikleri bir miktar azaltmasıyla alıcılı seyir izledi.
ABD’de Nisan ayı tarımdışı istihdam verisi 175k ile piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. İşsizlik oranı da bu dönemde 0,1 puan artışla %3,9’a yükseldi. Piyasa beklentisi işsizlik oranının %3,8 seviyesindeki seyrini sürdürmesi yönündeydi. Ortalama saatlik kazançlar verisi de maaş artışlarının enflasyonist etkilerinin ılımlılaştığına işaret etti. Nisan ayı ortalama saatlik kazançlar verisi aylık bazda %0,2, yıllık bazda da %3,9 artış kaydederek piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar verisinin Haziran 2021’den bu yana ilk kez yıllık bazda %4’ün altında artış kaydettiğini gözlemliyoruz.
İstihdam artışı ve maaş-enflasyon döngüsü çerçevesinde verideki görünümün stagflasyon ve resesyon endişelerini yatıştırarak, ekonominin aşamalı olarak yavaşladığına işaret etmesiyle Fed’in faiz indirim sürecini Eylül ayında başlatabileceği yönündeki beklentiler artış gösterdi. Ayrıca, swap piyasalarında bu yıl için 50 baz puan ile iki faiz indiriminin öngörüldüğünü belirtmek isteriz. Fed Watch Tool’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti piyasalarda %48,8’e yükseldi. Bu olasılık 26 Nisan tarihinde %43,8, 5 Nisan tarihinde de %34,8 seviyesindeydi. İkinci faiz indiriminin ise %37 olasılıkla Aralık ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu çerçevede para politikası beklentileriyle yakından ilintili olan 2 yıllık tahvil faizi 4 Nisan’dan bu yana görülen en düşük seviye olan %4,82’ye geriledi. 10 yıllık tahvil faizi de %4,51 ile 10 Nisan tarihinden bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleşti. VIX endeksi 1,19 puan düşüşle 13,49 seviyesine geriledi. Bu seviye 1 Nisan’dan beri görülen en düşük seviye olarak öne çıkıyor.
Dow Jones endeksi %1,18 artışla 38.675,68 seviyesine yükselirken, S&P 500 endeksi %1,26 artışla 5.127,79 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi de %1,99 yükselişle 16.156,33 seviyesinden günü tamamladı.
Sektörel cephede, tahvil faizlerinde öne çıkan düşüş eğiliminin desteğinde teknoloji sektörü hisseleri alımlara sahne oldu. S&P Bilgi Teknolojileri sektörü endeksi %3 yükseliş kaydetti.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında karışık seyir gözlemliyoruz. Tarımdışı istihdam verisi sonrası Fed’in faiz indirim sürecinin Eylül ayında başlayabileceği yönünde yoğunlaşan beklentiler ve bölge özelindeki makro veri akışları bir miktar pozitif seyri öne çıkarıyor. Bu sabah Çin’de Caixin hizmet PMI verisi açıklandı. Aylık bazda 0,2 puanlık ılımlı düşüşle 52,5 seviyesinde gerçekleşen ve piyasa beklentisini karşılayan veri, hizmet sektörünün büyümeye pozitif katkı sağladığına işaret ediyor.
ABD vadelilerinde de yatay pozitif seyir gözleniyor.
Bugün ABD'de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesinde ise Sentix yatırımcı güveni ve ÜFE verilerine ek olarak hizmet PMI verisinin ikinci okuması takip edilecek. Sentix yatırımcı güveni Mayıs ayı verisinin 0,9 puan artışla -5 ile negatif bölgedeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. ÜFE Mart Ayı verisine ilişkin olarak da aylık bazda %0,4, yıllık bazda da %7,7 seviyelerinde düşüşler öngörülüyor. Öncü olarak 1,4 puan artışla 52,9 seviyesinde gerçekleşen hizmet PMI verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD’de veri akışı sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde ise perakende satışlar verisi takip edilecek. Perakende satışlar Mart ayı verisinin aylık bazda %0,7 artış, yıllık bazda ise %0,2 düşüş kaydettiği öngörülüyor. Asya cephesinde de Japonya’da hizmet PMI verisinin ikinci okuması izlenecek. Hatırlanacağı üzere öncü veri aylık bazda 0,5 puan artışla 54,6 seviyesinde gerçekleşmişti.
Çarşamba günü ABD’de haftalık mortgage başvuruları ve toptan ticari satışlar verilerine ek olarak, toptan stoklar verisinin revizyonu takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 26 Nisan haftasına ilişkin haftalık mortgage başvuruları verisi haftalık bazda %2,3 düşüş kaydetmişti. Toptan ticari satışlar Mart ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi aylık bazda %0,9 artış olarak şekillenirken, öncü olarak %0,4 düşüş olarak gerçekleşen toptan stoklar verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor.
Perşembe günü ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. 4 Mayıs haftasına ilişkin verisinin 214k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Çin’de dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Nisan ayında ihracat ve ithalatların yıllık bazda sırasıyla %1,5 ve %4,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Bu çerçevede dış ticaret dengesinin 80,53 mlr dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
Cuma günü de ABD’de Michigan tüketici güveni Mayıs ayı öncü verisinin aylık bazda 1 puan düşüşle 76,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da hanehalkı harcamaları, cari denge ve dış ticaret dengesi verileri izlenecek. Hanehalkı harcamaları Mart ayı verisinin yıllık bazda %2,3 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Cari denge cephesinde Mart ayı verisinin 3,45 trl yen fazla vermesi bekleniyor. Dış dengenin de 549,6 mlr yen fazla olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Çin’de de 1Ç23 dönemine ilişkin cari denge verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 4Ç23 dönemine ilişkin veri 56,2 mlr dolar olarak gerçekleşmişti.
Kaynak Halk Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ