Küresel piyasalar

Bağımsızlık Günü sebebiyle ABD’de borsalar kapalıyken, Avrupa piyasaları pozitif seyretti.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 05.07.2024
4
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Küresel çapta veri akışının sakin olduğu günde, İngiltere’deki seçimler takip edildi. Sandık çıkış anket sonuçlarına göre İşçi Partisi, Avam Kamarası’ndaki çoğunluğu elde ederek tek başına iktidar oldu. Böylelikle İngiltere’de 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı sona ererken, yeni başbakan Keir Starmer oldu.

Resmi tatil nedeniyle ABD’de piyasalar kapalıyken, Avrupa piyasalarında dün alışlar ağırlıktaydı.

Euro Stoxx 50 endeksi %0,44 artışla 4.987,48, CAC 40 endeksi %0,83 artışla 7.695,78, FTSE 100 endeksi %0,86 artışla 8.241,26, DAX endeksi %0,41 artışla 18.450,48 seviyesinden günü tamamladı. Euro Bölgesi’nde AMB toplantı tutanakları ve yetkililerin açıklamaları takip edildi. Tutanaklarda enflasyona ilişkin üyelerin endişelerinin devam ettiği görüldü. Tutanaklar, Haziran ayındaki kararın bir dizi faiz indiriminin başlangıcı olmayabileceğine işaret etti. Ücretlerin enflasyonun sürekliliğinde ana belirleyici olduğu belirtilen tutanaklarda ayrıca, bazı üyelerin ekonomide güçlü bir toparlanmaya ilişkin endişe taşıdığı görüldü. Başkan Lagarde, faizleri yeniden indirmek için aceleleri olmadığını belirtirken, enflasyonun sürekli olarak düştüğünden emin olmaları gerektiğini söyledi. Baş Ekonomist Philip Lane, enflasyonda düşüş beklemelerinin nedeninin ücret baskılarının azalması ve bunun devam edeceğini düşünmeleri olduğunu söyledi. Üyelerden Centeno ise, ekonomik aktörlerin kafasını karıştırmayan ve kredibiliteye zarar vermeyen bir yol izlemeleri, ayrca politika kararlarının kademeli olması gerektiğini ifade etti.

ABD tahvilleri cephesinde dün tatil nedeniyle işlemler gerçekleşmezken, VIX endeksi 12,26 seviyesine hafif yükseliş kaydetti.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları bu sabah çoğunlukla negatif bir seyir izliyor. Nikkei 225 endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından %0,16, Hang Seng endeksi %1,21, Shanghai endeksi %0,93, Nifty 50 endeksi %0,40 ile eksi yönde hareket ediyor. Kospi endeksi ise %1,32 ile pozitif yönde bulunmaktadır. Samsung, ikinci çeyrekte faaliyet karının toparlanan yarı iletken fiyatlarının etkisiyle yaklaşık 15 kat artacağını tahmin etti. Beklentilerin üzerindeki tahminlerin ardından şirket hisseleri Nisan 2021’den sonraki en yüksek seviyesini test etti. Japonya’da ise hanehalkı harcamaları beklentilerin aksine düşüş kaydetti. Mayıs’ta hanehalkı harcamaları aylık %0,3 yıllık bazda ise %1,8 düştü.

ABD vadelilerinde ise bu sabah yatay seyir hakim.

Bu hafta yoğun veri akışının takip edildiği ABD tarafında Haziran ayına ilişkin istihdam raporu açıklanacak. Hafta içinde Fed Başkanı Powell’ın güvercin tonda algılanan mesajları, öncü verilerin istihdamda yavaşlamaya işaret etmesi ve ekonomik aktiviteye ilişkin zayıf veriler ile Eylül’de faiz indirim beklentileri kuvvetlenmiş ve risk iştahı artış göstermişti. Bugün açıklanacak veri setinin beklentilere paralel ya da altında gelmesi durumunda pozitif risk iştahı devam edebilir. Diğer yandan, beklentilerin üzerinde bir veri seti piyasalardaki risk iştahını baskılayabilir. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği tarım dışı istihdamın Haziran’da 190 bin kişi artması bekleniyor. Mayıs ayında istihdam 272 bin kişi artış göstermişti. İşsizlik oranının %4,0’da sabit kalması, ortalama saatlik kazançların ise aylık %0,3 artışla yıllık bazda %4,1’den %3,9’a gerilemesi beklenmektedir. Euro Bölgesi’nde ise perakende satışlar açıklanacak. Tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışların Mayıs’ta aylık ve yıllık bazda %0,2 artış göstermesi bekleniyor. Bugün İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu gerçekleşecek. İkinci turda reformist aday Mesud Pezeşkiyan ile muhafazakar aday Said Celili karşı karşıya gelecek. Anketler Pezeşkiyan’ın önde olduğunu gösteriyor.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek hafta Pazartesi günü ABD’de New York Fed tarafından tüketici beklentileri anketi yayımlanacak. Mayıs ayında 1 yıllık enflasyon beklentisi 0,1 puan azalışla %3,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Mayıs’ta 3 yıllık enflasyon beklentisi %2,8’de sabit kalırken, 5 yıllık enflasyon beklentisi %2,8’den %3,0’a yükseldi. Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güveni takip edilecek. Haziran’da 0,3 seviyesinde bulunan yatırımcı güveninin temmuzda 0,0’a gerilemesi bekleniyor.

Kaynak: Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.