Küresel piyasalar

Küresel risk iştahındaki toparlanmayla piyasalarda pozitif görünüm hakim

Küresel piyasalar
Yayınlama: 11.10.2023
1
A+
A-

Dün küresel piyasalarda neler oldu?
Dün ABD’de makro ekonomik veri gündemi sakin seyretti. ABD’de Perakende Stoklar verisi Ağustos ayında beklentilere paralel bir şekilde aylık bazda %0,1 azalış gösterirken, perakende ticari satışları ise beklentilerin üzerinde aylık %1,8 artış gösterdi. NY FED 1 yıllık enflasyon beklentisi ise %3,67 seviyesinde gerçekleşti. Makro verilere ek olarak, FED yetkililerinden Bostic ve Kashkari’nin açıklamaları takip edilirken, konut sektörü temsilcilerinin artan faizlere ilişkin yapmış olduğu açıklama dikkat çekti. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, tahvil faizlerindeki yukarı yönlü trendin sıkılaştırmaya destek olabileceğini ve FED’in daha fazla faiz artışı yapmasına gerek olmadığına işaret edebileceğini ancak bunun etkilerinin tespit edilmesinin zor olduğunu belirtti. Son zamanlarda sıklıkla konuşulan resesyon endişelerine karşı ekonomi için yumuşak inişin olumlu göründüğünü ifade etti. Bir diğer FED yetkilisi Bostic ise FED’in faiz oranlarını daha fazla artırmasına ihtiyaç olmadığını belirtirken, resesyon beklemediğini ifade etti. Bostic, faiz oranlarının enflasyondaki üzerindeki etkisinin görülmeye başlayacağı ve ekonomide birden fazla unsurun etkili olduğunu ve sıkılaştırıcı politikaların resesyona girmeden ekonomide yavaşlamaya neden olabileceğini söyledi. FED yetkililerinden gelen son açıklamalarda ekonominin yumuşak inişe daha yakın olduğu görüşü ağırlık kazanmış görünüyor. Artan faizler sonrasında mortgage faizlerinin 23 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından Mortgage Bankacıları Birliği, Ulusal Emlakçılar Birliği ve Ulusal Konut İnşaatçıları Birliği sektöre ilişkin endişelerini FED Başkanı Powell’a yönelik mektupta kaleme aldı. Mektupta, Fed'in piyasaya daha fazla faiz artırımını düşünmediği ve konut finansmanı piyasasında istikrar görülene kadar ve mortgage ile tahvil faizleri arasındaki fark normalleşene kadar mortgage destekli menkul kıymetleri satmayacağı açıklamalarını yapması talep edildi.

ABD hisse senedi piyasaları pozitif görünümünü sürdürdü. S&P 500 endeksi %0,52 artışla 4.358,24 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,58 artışla 13.562,84 seviyesinden ve Dow Jones endeksi %0,40 artışla 33.739,30 seviyesinden kapandı.

Avrupa piyasaları küresel risk iştahındaki toparlanmaya bağlı olarak pozitif bir görünüm hakimdi. Almanya’da Dax endeksi %1,95 artışla 15.423,52 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %2,01 artışla 7.162,43 seviyesinden ve İngiltere’de FTSE100 endeksi %1,82 artışla 7.628,21 seviyesine yükseldi.

ABD tahvil piyasasında görülen sert fiyatlamaların geride kaldığını gözlemliyoruz.ABD 2 yıllık tahvil faizleri %4,99 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri %4,63 seviyesinde aynı kaldı. VIX endeksi ise 0,67 puan azalışla 17,03 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak alıcılı bir görünüm izliyoruz. Nikkei endeksi %0,8, Kospi endeksi %2,51, Nifty 50 endeksinde %0,66, Shanghai endeksin %0,19 ve Hang Seng endeksi %1,26 artış takip ediyoruz.

ABD vadelilerde de yatay pozitif seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de ÜFE verisine ek olarak, FOMC toplantı tutanakları takip edilecek. ÜFE cephesinde manşet ve çekirdek verinin aylık bazda sırasıyla %0,3 ve %0,2 artış kaydetmesi bekleniyor. Yıllık veriye ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere Ağustos ayı manşet ve çekirdek verisi yıllık bazda sırasıyla %1,6 ve %2,2 artış kaydetmişti.

Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD’de TÜFE, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve bütçe dengesi verisi takibimizde olacak. Manşet TÜFE verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,3 ve %3,6 artışlar göstermesi bekleniyor. Çekirdek verinin de aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %4,1 artması bekleniyor. Bütçe dengesi Eylül ayı verisine yönelik piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Ağustos ayı verisi 89,3 mlr dolar fazla olarak gerçekleşmişti. Asya cephesinde de Japonya’da ÜFE ve çekirdek makina siparişleri verileri izlenecek. Ağustos ayı ÜFE verisi aylık ve yıllık bazda %0,3 ve %3,2 artışlar kaydetmişti. Çekirdek makina siparişleri Temmuz ayı verisi de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %1,1 ve %13 düşüşler kaydetmişti.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.