Kritik enflasyon verisi öncesi ABD piyasalarında satıcılı seyir izlendi. Veri öncesinde volatilitede artış gözlenirken, teknoloji sektöründe de gözlenen kar realizasyonları ABD endekslerinde baskılayıcı unsur olarak dikkat çekti.
Dün piyasalarda neler oldu? Kritik enflasyon verisi öncesi ABD piyasalarında satıcılı seyir izlendi. Veri öncesinde volatilitede artış gözlenirken, teknoloji sektöründe de gözlenen kar realizasyonları ABD endekslerinde baskılayıcı unsur olarak dikkat çekti. Dün ayrıca OPEC tarafından yayımlanan raporu takip ettik. Bu çeyrekte keskin bir şekilde azalan dünya petrol stoklarının önümüzdeki üç ayda günde yaklaşık 3,3 milyon varillik daha düşüş göstermesi bekleniyor. Bloomberg analizine göre, tahminlerin gerçekleşmesi durumunda bu, 2007'den bu yana görülen en büyük stok düşüşü olabilir. Suudi Arabistan ve Rusya tarafından alınan üretim kesinti kararının 2023 sonuna kadar uzatılması, arz cephesinde yaşanan daralmanın ana faktörü olarak öne çıkıyor. ABD hisse senedi endeksleri cephesinde S&P 500 endeksi %0,57 azalışla 4.461 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksinde en yüksek değer kazançları %2,31 ile enerji, en yüksek değer kaybı ise %1,75 ile teknoloji sektöründe gözlendi. Nasdaq endeksi %1,04 değer kaybederek 13.773,, Dow Jones endeksi ise % 0,05 azalışla 34.645 seviyesinden kapandı. Avrupa piyasalarında ağırlıklı olarak satıcılı görünüm takip edildi. Almanya’da Dax endeksi %0,54 azalışla 15.715 puana gerilerken, Fransa’da CAC40 endeksi %0,35 azalışla 7.252 seviyesinden kapandı. İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,41 artışla 7.4527 seviyesine yükseldi. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan iki yıllık ABD tahvil faizleri %5,02 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri %4,28 seviyesine indi. VIX endeksi ise 0,43 puan artışla 14,23 seviyesine yükseldi.
Bugün ne bekliyoruz? Bugün Japonya’da Tankan kurumsal güven anketi verisi takip edildi. Japonya'daki kurumsal güven Eylül ayında hem üreticiler hem de imalatçı olmayanlar arasında gerilemiş oldu. Büyük üreticiler arasındaki güven Ağustos'taki +12 seviyesinden +4'e geriledi İmalatçı olmayanlar endeksi Eylül ayında dokuz puan düşerek +23'e geriledi. Japonya’da ayrıca ÜFE verisi de takip edildi. Beklenti verinin aylık bazda %0,2 seviyesinde açıklanması beklenirken ver beklentinin hafif üzerinde %0,3 olarak açıklandı. Yıllık ÜFE ise %3,2 (beklenti:%3,3) seviyesinde açıklanmış oldu. Zayıf gelen veri sonrasında Asya piyasalarında satıcılı seyir takip ediyoruz. Bu çerçevede Shanghai endeksi %0,87, KOSPI endeksi %0,15, Nifty 50 endeksi %0,03, Nikkei endeksi %0,17,ve Hang Seng endeksi %0,28 satıcılı seyir takip ediyoruz. ABD vadeliler cephesinde ise hafif satıcılı bir görünüm hakim. Bugün ABD’de Ağustos ayı TÜFE, MBA mortgage başvuruları ve reel saatlik ortalama kazançlar verisi açıklanıyor olacak. Beklentiler TÜFE’nin yıllık bazda %3,6 artış göstermesi yönünde bulunurken, bir önceki veri %3,2 seviyesinde açıklanmıştı. Ayrıca bugün Euro bölgesinde Temmuz ayı sanayi üretimi verisi açıklanıyor olacak. Beklentiler verinin aylık bazda %0,7, yıllık %0,4 daralması yönünde bulunurken, bir önceki veri ise aylık bazda %0,5 artış, yıllık bazda ise %1,2 azalış yaşanmıştı.
Gelecek gündemde neler var? Perşembe gününün ise en önemli gündem maddesi ise ECB faiz kararı ve başkan Lagarde’ın açıklaması olacak. Beklentiler faizin %4,25 seviyesinde kalınması yönünde bulunuyor. Aynı gün ABD’de Ağustos ayı perakende satışlar ve ÜFE verisi takip edilecek. Beklentiler perakende satışların aylık bazda %0,1 artış göstermesi yönünde bulunurken, bir önceki veri %0,7 artış olarak açıklanmıştı. ÜFE’nin ise aylık bazda %0,4 artış göstermesi beklenirken, bir önceki veri %0,3 artış olarak açıklanmıştı. Cuma günü ise Empire imalat verisi takip edilecek.
Kaynak Halk Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI