Dün ABD piyasaları zayıf gelen perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin ekonominin fazla ısındığına dair endişeleri dindirmesiyle alıcılı seyir izledi.
Dün piyasalarda neler oldu?
Dün ABD piyasaları zayıf gelen perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin ekonominin fazla ısındığına dair endişeleri dindirmesiyle alıcılı seyir izledi.
Makro veriler cephesinde, dün ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip edildi. Perakende satışlar Ocak ayı manşet verisi aylık bazda %0,8 düşüşle, piyasa beklentisinden daha sert bir gerilemeye işaret etti. Piyasa beklentisi, perakende satışların bu dönemde aylık %0,2 azalacağı yönündeydi. Ayrıca Aralık ayı verisi de %0,6’dan %0,4’e aşağı yönlü revize edildi. Çekirdek veride de zayıf görünüm söz konusuydu. Ocak ayı verisi aylık bazda %0,2 artış yönündeki piyasa beklentisine karşın, %0,6 düşüş kaydetti. Perakende satışlar verisindeki görünüm ABD ekonomisinin yaklaşık %70’ini oluşturan tüketim üzerindeki ilişkin olumsuz sinyaller veriyor. Sanayi üretimi cephesinde de Ocak ayı verisi aylık bazda %0,1 düşüşle piyasa beklentisinin altında gerçekleşirken, Aralık ayı verisi de aşağı yönlü revize edildi. Öncü olarak %0,1 olarak açıklanan veri %0 olarak güncellendi.
Zayıf gelen perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin ekonominin fazla ısındığına dair endişeleri dindirmesiyle Fed’in yılın ikinci çeyreğinde faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentilerin güçlendiği takip edildi. Bu çerçevede 2 yıllık tahvil faizi %4,49 seviyesine kadar geriledikten sonra %4,57 seviyesinden kapandı. 10 yıllık tahvil faizi de %4,23’e geriledi. Faiz patikasına ilişkin olarak, federal fonlama oranının Mart ayı toplantısında %5,25-5,50 bandında tutulacağına yönelik beklenti piyasalarda %89,5 oranında fiyatlanıyor. Mayıs ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gidilmesine yönelik olasılık da %37,1 seviyesinde bulunurken, Fed’in ilk 25 baz puanlık faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşeceği yönündeki beklentinin piyasalarda %52,7 oranında fiyatlanıyor.
Nasdaq endeksi %0,30 artışla 15.906,17’den kapanırken, S&P 500 endeksi %0,58 değer kazancıyla 5.029,73 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,91 artışla 38.773,12 seviyesinden kapandı.
Sektörel cephede, bankacılık ve enerji sektörü hisseleri en çok değer kazananlarda başı çekti.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında da alıcılı seyir hakim. Japonya’nın teknik resesyona girmesinin ardından BoJ’un uzun süre ultra destekleyici parasal duruşunu sürdürmek zorunda kalacağı yönündeki beklentilere ek olarak, Çin’de Ay Yeni Yılı tatilinde tüketim cephesinden gelen iyileşme sinyalleri piyasaların seyrinde belirleyici oluyor. Nikkei endeksi %1 yükselerek 1989’da test ettiği tarihi zirveye yaklaşırken, S&P ASX 200 endeksi de %0,65 artıda. Hang Seng endeksi %2’ye yakın yükseliş kaydederken, Kospi endeksinde de yükseliş %1’i aşıyor. IDX Composite endeksi %0,61, BSE Sensex endeksi de %0,48 artıda.
ABD vadelilerinde ise karışık seyir gözleniyor.
Bugün ABD’de konut başlangıçları, inşaat izinleri, NY Fed hizmet aktivitesi, ÜFE ve Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek. Konut başlangıçları Ocak ayı verisinin aylık bazda değişim göstermemesi bekleniyor. İnşaat izinleri verisinin de %1,5 artış kaydetmesi bekleniyor. NY Fed hizmet aktivitesi Şubat ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Ocak ayı verisi aylık bazda 4,9 puan artışla -9,7 seviyesine yükselmişti. ÜFE Ocak ayı verisinin de manşet bazda aylık ve yıllık olarak sırasıyla %0,1 ve %0,7 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de aylık bazda %0,1, yıllık bazda da %1,7 yükselmesi tahmin ediliyor. Michigan tüketici güveni Şubat ayı öncü verisinin de aylık bazda 1 puan artışla 80 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. 1 yıllık enflasyon beklentisinin de %2,9 seviyesindeki seyrini sürdürmesi öngörülüyor.
Gelecek gündemde neler var?
Pazartesi günü ABD piyasaları Presidents’ Day sebebiyle kapalı olacağından makro veri gündemi sakin seyredecek. Euro Bölgesi’nde de veri akışı gerçekleşmeyecek. Asya cephesinde ise çekirdek makine siparişleri verisi takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere Kasım ayı verisi aylık ve yıllık bazda sırasıyla %4,9 ve %5 düşüşler kaydetmişti. Salı günü ABD’de Philadelphia Fed imalat dışı aktivite endeksi ve öncü endeks verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere, Philadelphia Fed imalat dışı aktivite endeksi Ocak ayı verisi aylık bazda 5,8 puan düşüşle -3,7 seviyesine gerilemişti. Öncü endeks Ocak ayı verisinin de aylık bazda %0,3 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde de, Çin’de 1 ve 5 yıllık gösterge kredi faiz oranları takip edilecek. 1 yıllık kredi faizi oranının 0,02 puan düşüşle %3,43 seviyesine gerilemesi bekleniyor. 5 yıllık kredi faizi oranının da 0,05 puan düşüşle %4,15 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Çarşamba günü ABD’de MBA haftalık mortgage başvuruları verisine ek olarak FOMC toplantı tutanakları takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 9 Şubat haftasına ilişkin veri haftalık bazda %2,3 gerilemişti. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni verisi izlenecek. Şubat ayı öncü verisinib aylık bazda 0,3 puan artışla -15,8 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Ocak ayında ihracatların yıllık bazda %9,5 artacağı, ithalatın ise %8,4 gerileyeceği öngörüsüyle dış ticaret dengesinin 177,2 mlr yen açık olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Perşembe günü de ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, mevcut konut satışları ve PMI verileri izlenecek. Mevcut konut satışları Ocak atı verisinin aylık bazda %5 artış kaydetmesi bekleniyor. PMI verileri cephesinde imalat Şubat ayı öncü verisinin aylık bazda 0,6 puan düşüşle 50,1 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Hizmet verisinin de 0,5 puan düşüşle 52 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.. Euro Bölgesi’nde de PMI verileri izlenecek. İmalat verisinin 0,4 puan artışla 47 seviyesine, hizmet verisinin de 0,3 puan artışla 48,7 seviyesine yükselmesi öngörülüyor.
Kaynak Halk Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ