Kurtulmuş: İsrail’in BM üyeliğinin askıya alınmasını tartışmanın vakti gelmiştir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Brezilya’da düzenlenen G20 Parlamento Başkanları Zirvesi (P20) “Parlamentoların Açlık, Yoksulluk ve Eşitsizlik ile Mücadeleye Katkısı” başlıklı 1. oturumda konuştu.

Kurtulmuş: İsrail’in BM üyeliğinin askıya alınmasını tartışmanın vakti gelmiştir
Yayınlama: 07.11.2024
3
A+
A-

TBMM Başkanı Kurtulmuş’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Bugün dünya yoksulluk ve açlık başta olmak üzere eşitsizlik kaynaklı çeşitli sorunlarla boğuşmaktadır. Yaşadığımız dönemde hem kendi ülkelerimizde hem de küresel ölçekte karşı karşıya kaldığımız büyük zorluklar ve sınamalar, insanlık ailesi olarak ortak bir sorumluluk içinde hareket etmemizi zaruri hale getirmektedir.

Açlık, yoksulluk ve eşitsizlik konularını üç temel kavramın ışığında ele almak mümkündür. Bunlardan birisi adalet, diğeri refah, üçüncüsü ise dayanışmadır. Adalet, gerçek barışın sağlanması için temel şarttır. Her türlü eşitsizlikle mücadele, her şeyden önce doğru bir bakış açısına sahip olmayı gerektirmektedir.

Dünyanın sahibiymiş gibi davrananların sebebiyet verdiği dengesizlikler, bugün milyonlarca insanı açlık sınırının altına itmiş durumdadır. Oysa bu dünyanın sahipleri değil, emanetçileri olduğumuz gerçeğini, adalet bilinciyle ve büyük sorumlulukla hareket etmemizi zorunlu kıldığını bilerek, işlerimizi esas almak zorundayız.

Emaneti gözetmeyi merkeze alan bir perspektifle hareket edenler ancak sürdürülebilir çözümler üretebilir ve kalıcı barışı tesis edebilir. Bugün Birleşmiş Milletler kararlarının dahi hayata geçirilemediği bir dünyada yaşıyoruz. Bu sorumluluk hali aynı zamanda küresel yönetişimin zayıflığına işaret etmektedir.

Adil bir zemin yoksa kalıcı barışın asla olamayacağını hepimiz biliyoruz. Barış sağlanamadıkça da dünyanın hiçbir ülkesi huzur dolu bir yaşamı sürdürecek değildir. Asla sürdüremeyecektir. Hepimizin bildiği gibi istikrarsızlık yalnızca çatışmaların olduğu bölgelerle sınırlı kalmıyor, başka coğrafyaları da etkiliyor.

Bugün Gazze’de, Ukrayna ve Rusya’da, Etiyopya’da, Sudan’da, Yemen’de, pek çok yerde çatışmalar insanları temel haklarından dahi mahrum bırakmaktadır. Bu krizler, yalnızca bölgesel sorunlar değil, tüm dünyanın ortak sorunlarıdır. Bugün dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen haksızlık, insanlığın ortak vicdanını derinden yaralamaktadır.

O dönemde yaşananlardan hareketle çok açık söylüyorum ki bugün artık İsrail’in Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınmasını tartışmanın vakti gelmiştir. Birleşmiş Milletler çatısı altında bir araya gelen ülkelerin, ortak iyi etrafında birleşmesinin ve o zamanlar Güney Afrika’ya yapıldığı gibi bugün de İsrail’e karşı durmalarının ne kadar elzem olduğunu açıkça ifade etmek istiyorum.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.