Kuzey Avrupa nehirlerinde somon azalmasının nedenleri araştırılıyor

Kopenhag, 4 Temmuz (Hibya) – Kuzey Avrupa’nın çeşitli yerlerinde, Atlantik somonlarının büyümesi son birkaç yılda keskin bir şekilde azaldı. Bunun nedeninin ne olduğu hala tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle Danimarka Spor Balıkçılığı Derneği, İngiltere, Norveç, İsveç ve Almanya’dan ulusal spor balıkçılığı dernekleriyle birlikte düşüşü araştırmak ve tersine çevirmeye çalışmak için bir görev gücü oluşturdu.

Kuzey Avrupa nehirlerinde somon azalmasının nedenleri araştırılıyor
Yayınlama: 04.07.2024
1
A+
A-

Danimarka'daki bazı somon nehirlerinde, kotalar henüz dolmamış olmasına rağmen, bu yılki büyük somon kotaları kapatılmıştır. Norveç'te toplam 33 somon nehri şu anda avlanmaya kapalı durumda. İsveç'te ise yine birçok su yolu sisteminde çok zayıf bir toparlanma olduğuna dair raporlar var. Dolayısıyla Atlantik somonu için üzücü ve son derece endişe verici bir eğilim söz konusu.

Danimarka Sportif Balıkçılık Derneği'nde biyolog olan Kaare Manniche Ebert, ''Kuzey Avrupa'daki akarsu ve nehirlerden gelen çok endişe verici raporlar nedeniyle, şimdi amacı ilgili ülkelerdeki somon balığının durumu hakkında birbirimizi bilgilendirmek ve herhangi bir düşüşün olası açıklamaları hakkında bilgi aktarmak olan bir görev gücü oluşturmaya karar verdik. '' dedi.

Temmuz ayında görev gücü, İngiltere'den gelen verilere dayanarak, Kuzey Atlantik'teki endüstriyel balık avcılığında post smolt (yaşamının ilk yılını tuzlu suda geçiren somon balığı için kullanılan terim) avının boyutunun araştırılmasının mümkün olup olmadığını tartıştı.

Kaare Manniche Ebert ''Posta smoltlarının birkaç ay kaldığı Norveç ve İzlanda arasındaki bölgede değişen endüstriyel balıkçılık, somon balığının dağılım alanı boyunca görünüşte düşüşte olmasının açıklamasının olası bir parçası olabilir. , bunun bir açıklama olup olamayacağı henüz bilinmiyor, ancak görev gücü üyeleri bunun daha fazla araştırılması gerektiği konusunda hemfikir'' diye ekledi.

Şu anda DTU Aqua, endüstriyel balıkçılıkta tüketici balıkların hedef dışı avlanmasını araştıran bir proje yürütüyor. Bu bağlamda DTU, somon balığının olası hedef dışı avlanmasına ilişkin çalışmalar konusunda bir işbirliğine girmeye ilgi duyduğunu ifade etti.

Ağustos ayında tekrar bir araya geldiğimizde, olası bir ortak projenin somut ayrıntılarını görüşeceğiz. Kaare Manniche Ebert, İngiltere, Norveç, İsveç, Almanya ve Danimarka'dan gelen geniş destekle bu projenin başarılı olma ihtimalinin bulunduğunu söylüyor ve devam ediyor:

Somon stokları üzerinde güçlü bir olumsuz etkisi olduğunu zaten bildiğimiz bazı yerel baskı faktörleri üzerinde çalışmaya devam etmemiz de önemli. Bu durum örneğin ülkemizde karabataklar, Norveç'te ise somon çiftçiliği ve somon bitleri için geçerlidir.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.