Li Qiang Norveçli mevkidaşı Store’yle görüştü

Çin Başbakanı Li Qiang bugün başkent Beijing’de resmi Çin ziyaretinde bulunan Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile bir araya geldi.

Li Qiang Norveçli mevkidaşı Store’yle görüştü
Yayınlama: 10.09.2024
3
A+
A-

Çin Başbakanı Li Qiang bugün başkent Beijing’de resmi Çin ziyaretinde bulunan Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile bir araya geldi.

Li Qiang, bu yıl Çin-Norveç diplomatik ilişkilerinin tesisinin 70. yıl dönümü olduğunu ve ikili ilişkilerde sağlıklı ve istikrarlı gelişmelerin korunduğunu hatırlattı.

Li, Norveç’le iki ülke liderleri arasında varılan mutabakatı hayata geçirerek, siyasi güveni pekiştirmeyi sürdürerek, karşılıklı saygı ve eşitlik ilkesine, kazan-kazan anlayışına bağlı kalıp, her kademe ve her alanı kapsayan iletişimi güçlendirmeye, ikili ilişkileri ve ikili pragmatik iş birliğini yeni düzeye taşımaya, iki halka daha çok yarar getirmeye ve küresel barışçıl kalkınma davasını hızlandırmak için daha fazla katkıda bulunmaya hazır olduklarını kaydetti.

Norveç ile ekonomik ve ticari iş birliğinin niteliğini artırmak istediklerini belirten Li Qiang, özellikle ticaret ve finans gibi alanlardaki işbirliği potansiyelini ortaya çıkarmaya kararlı olduklarını ifade etti ve konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Norveç’in Çin’e daha çok yatırım yapmasını bekliyoruz ve iki ülkeden işletmelerin karşılıklı olarak yatırım yapmasına ve iş kurmasına daha elverişli iş ortamı sağlamak için Norveç ile çalışmaya hazırız. İki taraf kültür, sanat, eğitim, turizm ve spor alanlarındaki iş birliğini derinleştirmeye ve iki halk arasındaki temaslara kolaylık sağlamaya devam etmeli. Çin, Norveç ile yeşil kalkınmayı ilerleterek, geleneksel endüstrilerin yeşil dönüşümleri, yeşil ve yeni yükselen endüstrilerin geliştirilmesi gibi alanlardaki işbirliğini güçlendirmeye, uluslararası koordinasyonu yoğunlaştırmaya, küresel iklim ve çevre yönetişimlerinin daha adil, makul ve kazan-kazan anlayışına dayalı gelişmesini ilerletmeye istekliyiz. Çin ayrıca, Norveç ile BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin hedeflerine ulaşılmasını ve insanlığın kader birliğinin oluşturulmasını hızlandırmak için çalışmayı sürdürecek.”

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Çin’i birçok kez ziyaret ettiğini kaydederek, Çin’in kalkınmada elde ettiği başarıları takdirle karşıladıklarını söyledi.

Norveç ve Çin arasında dostça ve dinamik kalkınma eğiliminin sürdüğüne dikkat çeken Store, Tek Çin ilkesine bağlı kalarak, Çin’in güvenilir ortağı olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Store, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 70. yıl dönümünü fırsat bilerek, iki taraf arasında her kademedeki temas ve diyaloğu güçlendirmeye, karşılıklı dostluk ve güveni pekiştirmeye, ekonomi, ticaret, yatırım, denizcilik, yeşil ekonomi, bilimsel ve teknolojik inovasyon, Kuzey Kutbu'nda pragmatik iş birliğini genişletmeye, beşeri ve kültürel temasları derinleştirmeye hazır olduklarını ifade etti.

Store, Çin’le uluslararası ve bölgesel sorunlarda temas ve koordinasyonu arttırarak, iklim değişikliğiyle mücadele alanlarındaki işbirliğini güçlendireceklerine ve küresel meydan okumalarla ortaklaşa mücadele edeceklerine de değindi.

Serbest ve adil ticareti öteden beri desteklediklerine ve çok taraflı ticaret sistemini koruduklarına dikkat çeken Store, Avrupa ile Çin arasındaki diyalog ve işbirliğinin güçlendirilmesine de destek verdiklerini kaydetti.

Görüşmenin ardından iki başbakan, Çin ile Norveç arasında yeşil dönüşüm diyaloğunun kurulmasına dair ortak bildiriyi imzaladı, ayrıca yeşil ve düşük karbonlu kalkınma alanlarını kapsayan ikili iş birliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.