Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen, Metal ve Makine Sektöründe Sürdürülebilir İhracat için Yeşil ve Dijital Dönüşüm UR-GE Projesi açılış toplantısı, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar’ın katılımıyla Başkent OSB Yönetim Binasında gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen, Metal ve Makine Sektöründe Sürdürülebilir İhracat için Yeşil ve Dijital Dönüşüm UR-GE Projesi açılış toplantısı, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar’ın katılımıyla Başkent OSB Yönetim Binasında gerçekleştirildi.
Dünya’nın ileri gelen ülkeleri ve toplumlarıyla sanayileşmeyi amaç edinmiş toplumların birbiri ile yarışın, bilimsel ortamdan üst düzeylere taşındığını belirterek konuşmasına başlayan Başkent OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk, “Hızlanan bir Dünya düzeni içinde hareket etmek zorundayız. Dolayısıyla düşünmeye bile zamanımızın olmadığı ve çok hızlı hareket etmemiz gereken zamanları yaşıyoruz. Özellikle sanayi üretiminde sanayicilerimizin şirketlerinin yapılanması, geleceğe hazırlanması ve geleceğe hazırlanırken de kendi rakibi olan şirketlerin önünde durması, yakaladığı müşterileri kaybetmemesi, ürünlerini kullanılabilir en üst düzey kalitede ve çevreye uygun bir biçimde olabilmesini sağlaması gerekiyor” dedi.
Başkan Türk: “Belirttiğim gibi, önümüzde çalışılması gereken çok iş var. Biz, her fırsatta Başkent Organize Sanayi Bölgesi olarak, sanayicilerimizin bu yönde uyarılması, dikkate alınması ve hızlandırılması için elimizden gelen çabayı sürdürmeyi görev edindik. Hem ülkemizin kalkınmasında öncelikli olan Sanayi Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız gibi bakanlıklarımızdan aldığımız desteklerle hem de bölgemizin, sizler adına yapacağı bir takım çalışmalarla sürekli karşınızdayız” diye konuştu.
“Şu an da bilimin hızlı geliştiği ve değiştiği ortamda bu duruma yetişmek için birtakım programları önceden duyarlılık haline getirip bölgemizdeki sanayicilerin de bunun altyapı hazırlıklarını oluşturabilmesi için önderlik yapmak uğruna birçok arkadaşımız, seferber olmuş durum diyerek sözlerine devam eden Başkan Şadi Türk, “Dış Ticaret İstihbarat Merkezimiz ve Yenilik Merkezimiz faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda şirketlerimiz kendi bünyelerinde eksik olan şeyleri bizlerin önderliğinde ve danışmanlığında gelişiyorlar. Tabii şirketlerin yönetim kadroları buna ciddi şekilde zaman ayırmaları lazım. Eğer zaman ayırmazsak yok olacağız. Bu olguları fırsat bilerek kurumlarımızı gözden geçirmemiz faydalı olacaktır” dedi.
“Organize Sanayi Bölgeleri sadece sanayiciye arazi üretip hizmet veren kuruluşlar olmaktan çıkmalı. Daha yenilikçi, daha bilimsel çalışmaların içinde olabilen ve sadece sözde değil fiiliyatta da fabrikalara bunu yansıtabilen bir takım çalışmaların içerisinde olmaları gerekiyor. Organize Sanayi Bölgelerine bakış açılarının değiştiği, 500, 300, 1000 OSB var demek yerine çok etkin ve yetkin 200 tane OSB’miz var ama Dünya’da ses getiriyoruz dedirtmek ülkece en büyük amacımız olmalı. Dolayısıyla çoğulculuktan çıkıp niteliklerin artırıldığı ortamların oluşması gerektiğini her imkanda anlatmaya çalışıyorum” diye konuşan Başkan TÜRK, katılımcılardan şirketlerini her zaman görmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Bu projeyi, proje yaptık çöpe atalım gibi olmasından yana davranmıyoruz, aksine bu seçilen projelerin gelecekte şirketlerimize ve ülkemize hangi katkıları yapacağına bakarak proje yapıyoruz diye konuşmasını sürdüren Başkan Şadi Türk, “Dış Ticaretimizi geliştirmemiz lazm. Karbon ayak izi ve yeşil dönüşümün de görmezden gelinmemesi gerekiyor. Bu durum önümüze hızla gelecek ve yaptığımız ürünleri satamayacak noktada ayağımıza pranga bağlayacağından haberdar olmanızı rica ediyorum. Bir örnek vermek istiyorum. 2000’li yılların başlarıydı. Bosna’da hidroelektrik santrali şirketime gittim. Daha santralin yapımına başlamadan Almanlar bizden yeşil enerji lisansı bedeli istediler. Anladık ki Almanya’da veya sanayileşmiş ülkelerde karbon ayak izinin eş değeri lisansının alınması gerekiyor. Bu durum bizim önümüze şimdi geldi. Eğer ayak uyduramazsak burum bizim önümüze çok acı reçete koyabilir. Firmalarımızı, fabrikalarımızı ve çevre koşullarımızı bu duruma hızla hazırlamamız gerekiyor. Ben Yönetim Kurulumuza, görevli arkadaşlarımıza ve bölge sanayicisine çok teşekkür ediyorum. Biz Türkiye’nin en yeşil, sanayi kompleksi içindeyiz ve böyle olmaya da devam edeceğiz” dedi.
Başkan Şadi Türk, “İnşallah hedeflediğimiz başarıları hep birlikte yaşayıp hem ülke olarak hem Ankara sanayisi olarak özellikle de Başkent Organize Sanayi Bölgesi olarak farkındalığımızın herkes tarafından hissedilir olmasını topyekûn elde etmek zorundayız. Bizim çabalarımız yetmez, gösterdiğimiz bütün çabalar sanayicimizin fabrikalarının içinde huzurlu ve rahat ürün üretip Dünya teknolojisi ile yarışır ürünlerini pazara sunmasıyla karşılık bulacaktır. Hepinize başarılar diliyorum” dedi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Ömer Volkan Ağar’ın açılış konuşmalarıyla devam eden toplantı, Başkent OSB bünyesinde metal ve makine sektöründe faaliyet gösteren firmalara proje hakkında Projeler ve Sürdürülebilirlik konularında uzmanlar tarafından sunumlar gerçekleşti.