Merkez bankalarının karar haftası

Piyasalar gündemi oldukça yoğun bir haftaya başlıyor. Dışarıda, Çarşamba günü Fed’in, Perşembe günü ise İngiltere ve Japonya Merkez Bankası’nın kararlarını göreceğiz. Ayrıca, aynı gün içeride de TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleşecek.

Merkez bankalarının karar haftası
Yayınlama: 18.09.2023
5
A+
A-

Piyasalar gündemi oldukça yoğun bir haftaya başlıyor. Dışarıda, Çarşamba günü Fed’in, Perşembe günü ise İngiltere ve Japonya Merkez Bankası’nın kararlarını göreceğiz. Ayrıca, aynı gün içeride de TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleşecek. Piyasalar %98 gibi çok yüksek bir olasılıkla Eylül ayı toplantısında Fed’den bir faiz artırımı beklemiyor. Bu noktada Fed’in başta faiz patikası olmak üzere makro tahminlerinde yapacağı revizyonlar piyasaların odağında olacak. İngiltere Merkez Bankası’nın politika faizini 25 baz puan artırması beklenirken, Japonya Merkez Bankası’nın ise faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceği tahmin ediliyor. Bu hafta ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in 19 Eylül’de New York’ta Goldman Sachs’ın düzenleyeceği bir konferansta yabancı yatırımcılarla bir araya gelmesi bekleniyor. Son bir haftada Borsa İstanbul’da yabancı payında 2 puanlık bir artış görmüştük. Borsaya yabancı girişinin devamı açısından bu toplantıların önemli olduğunu düşünüyoruz. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Erdoğan da, BM Genel Kurulu’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere hafta sonunda ABD’ye gitti. Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda bir konuşma yapması beklenirken, vereceği mesajlar takip edilecek.

 

TL: Merkezi Yönetim Bütçesi Ağustos ayında 51,3 milyar TL fazla verirken, geçen yılın aynı ayında ise 3,6 milyar TL fazla vermişti. Faiz giderleri hariç bütçe dengesi de Ağustos ayında 138,4 milyar TL fazla ile 26,2 milyar TL olan geçen yılın aynı dönemine göre belirgin bir iyileşmeye işaret etti. Haftanın TL açısından en önemli gündem maddesi ise hiç şüphesiz PPK faiz kararı. Piyasa beklentisi ağırlıklı olarak politika faizinin 500 baz puan artırılacağı yönünde. Hatırlanacağı üzere son toplantısında 750 baz puanlık bir artışla piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde bir faiz artışı gerçekleşmiş ve toplantı sonrasında da TL’nin dolar karşısında değer kazandığını görmüştük. Bu toplantıda da MB’nin piyasa beklentilerini ne ölçüde karşılayacağı veya son toplantıda olduğu gibi beklentilerin üzerinde bir artış yapıp yapmayacağı TL’nin kısa vadeli yönün açısından belirleyici olacaktır. Ayrıca yüksek seyreden enflasyon nedeniyle, MB’nin faiz artırımlarına ve sıkı para politikasına önümüzdeki dönemde devam edeceği yönündeki mesajını tekrarlaması da muhtemel görünüyor.

 

Borsa İstanbul: Endeks 8400 zirvesinden itibaren devam eden alçalan trendini yukarı kırmayı denerken, 8125 direnci üzerinde kalıcı olamadı ve özellikle havayolu ile telekom sektörlerinde artan satış baskısıyla haftayı 8000 puanın altında tamamladı. Endekste kısa vadeli alçalan trenddeki hareket devam ettiğinden teknik görünüm bu aşamada hala zayıf. Ancak özellikle yarın Bakan Şimşek’in ABD’de yabancı yatırımcılarla bir araya gelecek olması, BIST’e yeni kaynak girişi olabileceğine yönelik beklentileri güçlendirebilir ve destek seviyeleri üzerinde tepki gelmesini sağlayabilir. 7900 ve 7800 destek seviyeleri olup, endekste alımların güçlenmesi için öncelikle 8000, sonrasında ise 8125 direncinin aşılması gerektiğini belirtelim.

 

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 8626 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8600, 8535, 8406 ve 8274 destek olarak izlenebilir. 8700, 8833, 8958 ve 9029 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 27.23 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 27.079, 26.861, 26.67 ve 26.452 destek olarak izlenebilir. 27.461, 27.679, 27.87 ve 28.088 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜnlüCo


SANAYİ HABER AJANSI

SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.