MSB: Son bir haftada 95 terörist etkisiz hale getirildi

Ankara, 12 Eylül (Hibya) – Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, sürekli gerçekleştirilen operasyonlarla son bir haftada 95 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

MSB: Son bir haftada 95 terörist etkisiz hale getirildi
Yayınlama: 12.09.2024
2
A+
A-

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında yapılan operasyonlar sonucunda Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 95 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil etkisiz hale getirilen terörist sayısının bin 963 olduğunu vurgulayan Aktürk, “2 ve 9 Eylül’de Irak’ın kuzeyindeki Metina, Zap, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos’ta bulunan terör hedeflerine yönelik icra edilen hava harekâtlarıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak, depo ve terör örgütünün kullandığı tesislerden oluşan toplam 41 hedef başarıyla imha edilmiştir. Azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak gerçekleştirilen harekâtlarda ilk belirlemelere göre 27 terörist etkisiz hale getirilmiştir” dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 2 PKK’lı teröristin daha Habur’daki Hudut Karakoluna teslim olduğunu belirterek hudut güvenliği hakkında şunları söyledi:

“Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 493 şahıs yakalanmıştır. Bin 545 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Yakalanan şahıslardan 6’sı terör örgütü mensubudur. Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 10 bin 91’e yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 75 bin 332 olmuştur.”

MSB: Son bir haftada 95 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler'in 11 Eylül’de resmi ziyarette bulunmak üzere Kazakistan’a gitmesi üzerine bugün de Kazakistan temaslarına devam edeceğini duyuran Aktürk, Türkiye ile Yunanistan arasında “Güven Artırıcı Önlemler 2024 Yılı Uygulama Planı” kapsamında 1’inci Ordu Komutanının 11-12 Eylül’de Yunanistan 1’inci Ordu Komutanı’nı (Larissa/Yunanistan) ziyaret etmesinin planlandığını da aktardı.

Tuğamiral Aktürk, İsrail – Filistin gelişmeleri hakkında “İşlediği savaş suçlarına bir yenisini daha ekleyen İsrail’in, Han Yunus’ta ilan ettiği sözde “insani bölge”de sivillerin kaldığı çadırlara saldırarak onlarca Filistinliyi katletmesini lanetliyoruz” ifadelerini kullandı.

Aktürk, 15-30 Eylül tarihleri arasında NATO Kısa Süreli İkaz (SNEX) ve 16-19 Eylül tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası tatbikatları gerçekleştirileceğini vurgulayarak “Doğu Akdeniz’de 10 Eylül – 02 Ekim tarihleri arasında NATO Deniz Muhafızı Harekatı 2024 yılı 5’inci Odak Harekâtı (FOCOPS 2024/5) icra edilmektedir. Ülkemiz, harekâta 10-30 Eylül tarihleri arasında TCG BURAKREİS denizaltısı ile iştirak etmektedir” dedi.

11-14 Eylül tarihleri arasında İzmir’e liman ziyareti gerçekleştiren Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait ORIKU gemisi tarafından 17-20 Eylül; Alman Deniz Kuvvetlerine ait PEGNITZ gemisi tarafından ise 19-22 Eylül tarihleri arasında, İzmir’e liman ziyaretleri yapılacağını duyuran Tuğamiral Zeki Aktürk, şu açıklamayı yaptı:

“Bugün 2 adet F-16 ve tanker uçağımız ile NATO Müttefik Hava Komutanlığınca Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri bünyesinde yürütülmekte olan Esnek Caydırıcılık Seçenekleri kapsamında, Romanya hava sahasında icra edilen Mukabil Hava Harekâtı eğitimlerine katılım sağlanmaktadır.”

Aktürk, Hava Kuvvetleri bünyesinde kurulan Uzay Komutanlığının teşkil faaliyetlerinin devam ettiğini ve Milli Uzay Programı kapsamında bir ilki gerçekleştirerek insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı'nın “2024 Yılı Genel Atamaları” ile Uzay Komutanlığı emrine atandığını belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son olarak 7-8 Eylül tarihlerinde Menteşe/Muğla’da olmak üzere bugüne kadar 31 ayrı yerde meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesine 102 helikopter ile 2 bin 974 sorti yaparak katkı sağladığını bildiren Tuğamiral Aktürk, “Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca muhtelif miktarda, modernizasyon faaliyetleri tamamlanan M60T tankı ile Alçak İrtifa Hava Savunma (Korkut)  Komuta Kontrol ve Silah Sistemi araçlarının muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır” dedi.

MSB: Son bir haftada 95 terörist etkisiz hale getirildi

Aktürk, Bakanlığa bağlı ASFAT ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilen PNS BABUR gemisinin Pakistan’da düzenlenen ve Pakistan Cumhurbaşkanının da katıldığı törenle hizmete alındığını bildirerek şunları söyledi:

“Ayrıca, Kara Kuvvetlerimizin envanterinde 10 bin saatlik uçuş süresini başarıyla tamamlayan ilk Bayraktar TB-2 İHA'mız envanterden çıkarılmış; başarılarının hatırası olarak BAYKAR şirketine teslim edilmiş ve yerine son teknoloji ürünü SİHA Silahlı Kuvvetlerimize verilmiştir.”

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bakanlık kaynakları, ABD ile GKRY arasında yapılan ‘Savunma İş Birliğine İlişkin Yol Haritası’ anlaşmasına ilişkin sorulan soruya şu yanıtı verdi:

“ABD ile GKRY arasında yapılan ‘Savunma İş Birliğine İlişkin Yol Haritası’ anlaşmasını şiddetle kınıyoruz.

Dışişleri Bakanlığımızın da ifade ettiği gibi; Kıbrıs Türk tarafının güvenliği hilafına atılan bu adımlar, ABD’nin Kıbrıs Adası’na yönelik tarafsız tutumuna zarar vermektedir.

Bu kapsamda KKTC’yi yok sayan ve GKRY’yi adanın tek temsilcisi olarak gören yaklaşım gözden geçirilmelidir. Ayrıca her fırsatta Ada’da adil ve kalıcı barıştan söz eden ABD’nin bu tutumunu, sergileyeceği tarafsız yaklaşım ile de ortaya koymasını bekliyoruz.

Ada’da sürdürülebilir bir çözüm için tek gerçekçi yol “EGEMEN EŞİTLİK VE EŞİT ULUSLARARASI STATÜ” temelinde işbirliğine dayalı bir ilişkiyle mümkündür.

Türkiye’nin; geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da “GARANTİ VE İTTİFAK ANLAŞMALARI” çerçevesinde her ne pahasına olursa olsun Kıbrıs Türklerinin güvenliğini, huzurunu ve refahını korumak için kararlılığı tamdır.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.