Orban, Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gidiyor

Stockholm, 5 Temmuz (Hibya) – Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, Ukrayna’ya ilk ziyaretini gerçekleştirmesinden günler sonra Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gitmesi bekleniyor.

Orban, Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gidiyor
Yayınlama: 05.07.2024
1
A+
A-

Budapeşte'den iki kaynak Guardian'a yaptıkları açıklamada ziyaretin, Macaristan'ın bu hafta AB dönem başkanlığını devralmasının ardından Ukrayna ziyaretiyle birlikte bir paket olarak planlandığını söyledi.

Üst düzey bir AB kaynağı da Brüksel'de öfkeye neden olması muhtemel bu ziyaretin kendilerine bildirildiğini doğruladı.

Şu ana kadar ne Budapeşte'den ne de Moskova'dan ziyaretle ilgili resmi bir teyit gelmedi ve Macar hükümet sözcüleri yorum taleplerine yanıt vermedi. Orbán'ın günün ilerleyen saatlerinde Azerbaycan'da düzenlenecek bir Türk zirvesine katılması bekleniyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, planlanan ziyarete açık bir atıfta bulunarak Perşembe akşamı X'te “AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur. Avrupa Konseyi nettir: Rusya saldırgan, Ukrayna ise kurbandır. Ukrayna ile ilgili hiçbir tartışma Ukrayna olmadan yapılamaz.” diye yazdı.

Macar hükümetine yakın bir kaynak “Orbán'ın ekibi Moskova gezisini [Volodymyr] Zelenskiy ile görüşmeden önce planladı. Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Ukrayna Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmeden sonra bu buluşma mantıklı geliyor.” dedi.

Bazı siyasal gözlemciler, Moskova'ya yapılacak bir ziyaretin Brüksel'de ve diğer üye ülkelerde daha fazla endişeye yol açması muhtemel olduğunu, zira pek çok kişi son yıllarda Avrupa'nın birliğini ve hukukun üstünlüğünü baltalamak için her şeyi yaptığını düşündükleri bir liderin önümüzdeki altı ay için bloğun baş temsilcisi olmasından zaten dehşete düşmüş durumda olduğu değerlendirmesini yapıyor.

 

 

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.