Ordu’da endüstriyel süt ürünleri sanayi sektörünün sorunları değerlendirildi

Ordu Valiliği, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün 2024 yılı çalışma planı kapsamında üretim yapan endüstriyel süt ürünleri sanayi sektörünün karşılaştığı sorun, sıkıntı ve talepleri değerlendirildi.

Ordu’da endüstriyel süt ürünleri sanayi sektörünün sorunları değerlendirildi
Yayınlama: 03.12.2024
1
A+
A-

Toplantının başlangıcında bir sunum yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Osman Zeki Ardahanlıoğlu, endüstriyel süt ürünleri sanayisinin ülkemiz ve ilimize sağladığı ekonomik faydalar hakkında Vali Muammer Erol ve toplantıya katılanlara bilgilendirmede bulundu. 

Ardahanlıoğlu, Dünya süt üretiminde Avrupa Birliği Ülkelerinin yüzde 20’lik üretim payı ile ilk sırada yer aldığını, yüzde 18 ile Hindistan’ın ikinci ve yüzde 8,87 ile ABD’nin üçüncü sırada yer aldığını, Türkiye’nin ise, Dünya inek sütü üretiminde yüzde 2,6’lık payı ile 10. sırada yer aldığını ifade etti.

Türkiye’nin yıllık 21 milyon ton süt üretimi gerçekleştirdiğini belirten Ardahanlıoğlu, “İlimiz süt üretimi ise yıllık 170 bin ton seviyesinde olup, Doğu Karadeniz Bölgemizde Trabzon’dan sonra 2. sırada yer almaktadır. İlimizde süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren 15 adet işletme bulunmaktadır” dedi.

Endüstriyel süt ürünleri işletmelerinin karşılaştığı en önemli sorunun peynir altı suyunun değerlendirilememesi olduğunu ifade eden Ardahanlıoğlu, “Peynir altı suyu, süt endüstrisinin en önemli yan ürünüdür. Peynir altı suyunun doğaya salınması veya değerlendirilememesi uzun yıllardan beri bütün dünyada süt endüstrisinin karşı karşıya olduğu en önemli problemlerden biridir. Peynir altı suyunun endüstriyel olarak işlenmesiyle katma değerli bir ürün olarak ortaya çıkan peynir altı suyu tozu protein değeri yüksek bir ürün olarak pazara sunulmaktadır. 25 kilogram peynir altı suyundan yaklaşık 1 kilogram peynir altı suyu tozu üretimi yapılmaktadır. Peynir üretiminden yüzde 85 oranında peynir altı suyu atık madde olarak ortaya çıkmaktadır. Bu atık maddeler doğrudan çevreye atıldığında, içerdikleri organik bileşikler mikroorganizmalar tarafından parçalanmakta ve çevredeki oksijenin miktarı azalmaktadır. Bu maddeler çevre kirliliğine ve ekonomik kayıplara sebep olduğu gibi, atık maddelerin yüksek besin değerlerinden de yararlanılamamaktadır. Bu sebeple atık maddelerin değerlendirilerek katma değeri yüksek ürünlere işlenmesi gün geçtikçe önem kazanmaktadır” diye konuştu.

Toplantının sonunda Vali Muammer Erol, ekonomik bir değeri olan ve endüstriyel süt ürünleri sanayine katmadeğer yaratacak aynı zamanda doğaya zarar vermesi önlenecek peynir altı suyu için Ordu’da işleme tesisi kurulması için fizibilite çalışması yapılmasını istedi.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.