OSBÜK OSB Yıldızları Araştırması 2023 Ödül Töreni, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB başkanları ve sanayicilerin katıldığı törende, OSB sanayicilerine 11 farklı kategoride 116 plaket takdim edildi.
Gebze Bilişim Vadisi’nde Turkish Cargo ana sponsorluğunda gerçekleştirilen törenin açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin Türk sanayisinin taşıyıcı kolonu haline geldiğinin altını çizerek tüm OSB sanayicilerini tebrik etti. Kütükcü, “OSB sanayicilerimiz yılmadan, usanmadan ısrarla üretti, ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın her köşesinde dalgalandırdı, dalgalandırmaya devam ediyor. Onun için OSB sanayicilerimiz başta olmak üzere, bu ülkenin sanayicileri, üretim cephesinin asıl kahramanlarıdır” dedi.
Türkiye’nin sanayiyle büyüdüğünü, bu sayede de İtalya ile Çin arasındaki en güçlü sanayi ülkesi haline geldiğini anlatan Başkan Kütükcü, “Cumhurbaşkanımızın ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleri ile bugün Türkiye’de OSB’si olmayan ilimiz kalmadı. Ülkemizdeki OSB’lerimizin sayısı 392’ye ulaştı. Sadece bu yıl 9 yeni OSB kuruldu. 2023 yılında organize sanayi bölgelerimizde 1.400’den fazla yeni parsel üretime kazandırıldı. Böylece OSB’lerimizde üretim yapan fabrika sayımız 67 bini aştı. Bugün OSB’lerimiz, ülkemizin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştirerek Türk sanayisinin taşıyıcı kolonu haline geldi. İstihdam da ise rekor üzerine rekor kırıyoruz. OSB’lerimiz, 2023 yılında 100 bine yakın insanımıza doğrudan istihdam sağlayarak, toplam 2 milyon 577 bin istihdam rakamına ulaştı. OSB’lerdeki toplam kadın çalışan sayımızda 600 binin üzerine çıktı. Yani bugün OSB’lerimizde kadın istihdamı, toplam istihdamın yüzde 25’ine yaklaştı. İnşallah çok daha yüksek oranlara ulaşacak” dedi.
“OSB’LER YENİ BİR ÜRETİM TARİHİ YAZDI”
Konuşmasında OSB Yıldızları Araştırmasına ilişkin bilgiler de veren Kütükcü, araştırmada ödül alan OSB ve firmalarını tebrik etti. Kütükcü, “2022 yılında OSB Yıldızları Araştırmasına katılan sanayicilerimizin bir önceki yıla göre ciroları yüzde 97 artarak 665 milyar liraya ulaştı. Yine bir önceki yıla göre ihracatları yüzde 8 artarak 12.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ar-Ge harcamaları ise sadece yüzde 1.5 artan Türkiye ortalamasının çok üzerinde yüzde 115 artarak 2 milyar 932 milyon lira ile rekor kırdı. Öte yandan araştırmaya katılan firmalarımızın istihdamı 2022 yılında yüzde 12 artarken, kadın istihdamında yüzde 15’lik artış yaşandı. Yani rakamlar ve oranlarda gösteriyor ki OSB’lerimiz 2022 yılında yeni bir üretim tarihi yazdı” ifadelerini kullandı.
OSB’LER, SANAYİNİN DÖNÜŞÜMÜNE LİDERLİK EDECEK
OSBÜK olarak OSB’lerle birlikte sanayicilere en iyi hizmeti verebilmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını anlatan Kütükcü, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Türk sanayisinin niteliksel dönüşümüne öncülük yapmaya talip olduklarını söyledi. Kütükcü, “Türkiye ortalamasının çok üzerinde artan Ar-Ge harcamalarımızla, OSB’lerimizde sayıları 590’ı bulan Ar-Ge Merkezlerimizle, 123 Tasarım Merkezimizle, 24 TGB’mizle ve tüm bu yatırımların mimarı 67 bin katılımcı sanayicimizle, daha çok üretmeye, daha yüksek katma değerli üretim yapmaya talibiz. 86 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizle, bu okullarda mesleki eğitim alan 60 binin üzerindeki gencimizle, meslek yüksekokullarımız ve mesleki eğitim merkezlerimizle insan kaynağımızı dönüştürmeye ve beşerî sermayemizi daha üretken hale getirmeye talibiz. Kapasitesi 3 bin 500 MW’a ulaşan yenilenebilir enerji santrallerimizle, enerjide dönüşüme talibiz. OSBÜK olarak Bakanlığımızın destekleri ile hayata geçirdiğimiz OSBÜKnet Projemizle, yüzde 100 yerli ve milli OSBÜKbulut Projemizle, OSB’lerimizin elektrik tüketimlerini anlık izlediğimiz Enerji İzleme Sistemimizle, Dijital Elçi olarak yetiştirdiğimiz OSB çalışanlarımızla dijital dönüşüme talibiz. Yine Türk sanayisinin yeşil dönüşümüne lokomotiflik yapmaya talibiz” şeklinde konuştu.
OSB’LERİMİZ ÖNCÜ OLMAYA DEVAM EDİYOR
OSB Yıldızları Ödül Töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ise, organize sanayi bölgelerinin ülke üretiminin lokomotifi haline geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “1960’lı yıllarda adımları atılan OSB uygulamalarımız, bugün ülke sathına yaygınlaşmış ve planlı sanayileşme politikalarımızın odak noktasına yerleşmiştir. Bakanlık olarak üretimde ‘ben de varım’ diyen tüm yatırımcılarımız için OSB’lerimizde altyapısı hazır sanayi parselleri sunuyoruz. Tek durak ofis hizmetleriyle yatırımcılarımızın, ruhsat, izin ve abonelik gibi işlemlerini hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Üretim faaliyetlerini daha verimli bir şekilde sürdürmelerine imkân veriyoruz. 2023 yılı yatırım programında yer alan OSB’lerimizdeki 167 yatırım projesi için bugüne kadar 9,8 milyar lira harcama gerçekleştirdik. OSB’lerimizde üretim yapan firmalarımız için yatırım teşvik sistemimizde bir alt bölge desteklerinden yararlanma imkânı sunuyoruz. OSB’lerimizde gerçekleştirilecek 316 milyar lira sabit yatırım tutarına sahip 3 bin 715 proje için 2023’te yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bugüne kadar kalkınma ajanslarımız, OSB’lere yönelik yürütülen 496 projeye 2 milyar 900 milyon lira kaynak sağladı. Günümüz ekonomisinin rekabetçi yapısında öne çıkmanın yolu, güçlü üretim altyapısıyla birlikte yetkin AR-GE ve inovasyon kabiliyetlerine sahip olmaktan geçiyor. Bu kapsamda OSB’lerimizin yalnızca üretimin değil, yenilikçi teknolojileri geliştirmenin de adresi olması büyük önem taşıyor.”
Bakan Kacır, OSB’lerin bünyesinde yer alan 636 AR-GE ve tasarım merkeziyle katma değerli üretimin yanında olduklarını anlatarak, “Tüm bu destekler neticesinde OSB’lerimiz büyümeye ve gelişmeye, istihdamın ve ihracatın öncüsü olmaya devam ediyor. Son 21 yılda, OSB sayısını 192’den 353’e, OSB’lerimizde çalışan sayısını 415 binden 2,5 milyona, üretimdeki parsel sayısını 11 binden 58 bine hep birlikte çıkardık. İhracat yapan OSB firmalarımız 10 binin üzerinde” bilgilerini verdi.
SANAYİ ALANLARINI YÜZDE 1’E ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ
Ülkede sanayi alanlarını daha da büyütmek, sanayicilerin yatırım yeri taleplerini en uygun koşullarda hızla cevaplayabilmek adına yeni adımlar atmaya devam edeceklerini dile getiren Kacır, halihazırda ülke yüzölçümünün binde 3,5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüzölçümünün yüzde 1’i düzeyine çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. Kacır, hazırlamakta oldukları Sanayi Alanları Master Planı ile planlı sanayi alanlarının genişleme ve kurulum çalışmalarını, tren yolu, kara yolu ve liman bağlantılarıyla birlikte tasarlayacaklarını, hızlı sanayileşmenin önünü açmak adına kamu-özel işbirliğini de içeren alternatif finansman modellerini harekete geçireceklerini anlattı.
“MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE KAYITLI ÖĞRENCİ SAYISI 190 BİNE ULAŞTI”
Sanayinin nitelikli çalışan ihtiyacını karşılayacak adımları attıklarını, gençleri sektörlerin gerektirdiği becerilerle donatmak ve istihdama katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı ile Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolünü hayata geçirdiklerini aktaran Kacır, OSB’lerde yer alan 91 meslek lisesi ve 19 meslek yüksekokulunun nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamakta önemli rol üstlendiğini kaydetti. Kacır, 81 ilde 258 sanayi bölgesinde, Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Büroları oluşturduklarını, OSB’lerin tamamının en az bir mesleki ve teknik anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleştiğini, mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısının 190 bine ulaştığını bildirdi. Bu merkezler sayesinde sanayinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirdiklerini, bu yıl kalkınma ajanslarının temasını Genç İstihdamı olarak belirlediklerini anlatan Kacır, OSB’lerdeki insan kaynağı ve aranan eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik projelere ajansların 100 milyon lira kaynak aktardığını söyledi. Kacır, istihdamı güçlendirici politikalarla eş zamanlı olarak inovasyonu, katma değeri yüksek üretimi önceleyen adımları attıklarını vurgulayarak, bu vesileyle sanayicileri üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek amacıyla hayata geçirdikleri Sektör Kampüste programına katılmaya davet etti. Bakan Kacır, 89 firma ve 83 üniversiteyi eşleştirdikleri bu programda 10 binden fazla üniversite öğrencisinin yapay zekâ, endüstride dijital dönüşüm ve ileri imalat uygulamaları gibi alanlarda en güncel bilgileri sektör profesyonellerinden öğrendiğini, firmaların, gelişen teknolojilere yönelik ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde aktif rol üstlendiğini dile getirdi. Kacır, imalat sanayisinin dijital dönüşüm ekseninde kendini yenilemesinin rekabetçiliğini sürdürmesi açısından oldukça önemli olduğundan, model fabrikalarıyla firmaları verimlilik ve dijitalleşme odaklı geliştirilen öğren-dönüş programları uyguladıklarından bahsederek, “4’ü OSB’lerimiz bünyesinde olmak üzere 8 model fabrikamızda 2 bin 500’den fazla firma, deneyimsel eğitim, proje uygulama ve öğren-dönüş programlarından istifade etti” dedi. Yeni kuracakları 6 model fabrikayla bu sayıları yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Kacır, OSB’leri yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına da dönüştürmek için gayret gösterdiklerini anlattı.
TÜRKİYE YEŞİL OSB PROJESİ
Kacır, yakın zamanda Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemini devreye aldıklarını, mevcut durumda 16 OSB’nin uygunluk değerlendirme süreci kapsamında TSE tarafından denetlendiğini, aynı zamanda OSB’lerin temel ve yeşil altyapı yatırımlarını desteklemek için Dünya Bankası ile 300 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil OSB Projesini başlattıklarını ifade etti. OSB’lerde yeşil ve teknolojik çözümler içeren projeleri, 3 yılı geri ödemesiz 13 yıl vadeli finansman mekanizmalarıyla desteklediklerini belirten Kacır, program kapsamında 40 OSB’ye toplam 52 yeşil yatırım projesi için finansman desteği sunduklarını kaydetti. Kacır, Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmalarından en fazla etkilenecek sektörler arasında yer alan çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile karbonsuzlaşma yol haritaları hazırladıklarını, bu dört öncelikli sektöre yönelik alternatif teknolojileri, gerçekleşecek emisyon azaltımlarını, yatırım ihtiyaçlarını ve politikaları dikkate alarak Türkiye sanayisi için bir rehber niteliğinde olan “Sektörel Yol Haritaları”nı oluşturduklarını söyledi.
YATIRIM TAAHHÜTLÜ AVANS KREDİSİ (YTAK) PROGRAMI
Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyümeye, kalkınma yolculuğuna devam ettiğinin altını çizen Kacır, “Cumhuriyetimizin ilk asrını geride bırakmakta olduğumuz bu yıl, yeni bir geleceğin kapısını birlikte aralıyoruz. Katma değerli üretimle kalkınan Türkiye Yüzyılı’nı birlikte inşa ediyoruz. Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar lira olmak üzere üç yılda 300 milyar lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi programı da Türk sanayimize hayırlı olsun. Program yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini kolaylaştıracak. Türkiye’mizin uluslararası rekabet gücünü artıracak ve milli ekonomimizin yükselişini destekleyecek” ifadelerini kullandı. Kacır, Bakanlık olarak teknoloji ve strateji değerlendirmesi yapacakları 1 milyar lira ve üzeri yatırım projeleri için 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün Listesi’ni ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesi’ni yayımladıklarını aktararak, Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunu güçlendirecek bu programa 20 Aralık’tan itibaren yatirimkredisi.sanayi.gov.tr adresinden sanayicilerin başvurularınızı beklediklerini kaydetti.
Ödül töreninde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile Turkish Cargo Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen de bir konuşma gerçekleştirdi. Vali Yavuz konuşmasında kısa bir selamlama yaparken, Genel Müdür Yardımcısı Özen de, “Türk üreticisini ve ihracatçısını gelişen ağımız, filomuz, alt yapımız, ürün ve hizmetlerimizle Dünya’nın dört bir yanına ulaştırırken ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından OSB Yıldızları Araştırmasında ödül alan firmalar ile OSB temsilcilerine ödülleri takdim edildi.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ