Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

Otomotiv Endüstirisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) düzenlediği Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda (OGTY) yılın şampiyonu seçilen Newky, yapay zeka ve sensörler sayesinde dijital anahtara dönüştürdüğü cep telefonu ile araçları siber saldırılardan koruyor.

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu
Yayınlama: 26.10.2023
4
A+
A-

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Türkiye otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda (OGTY) ödüller sahiplerini buldu.

Bu yıl 12.si “Sürdürülebilirlik” teması ile gerçekleştirilen OGTY’de yılın birincisi Newky projesi ile Çetin Kosifoğlu oldu. Büyük ödül olan 360 bin TL’nin sahibi olan Newky, yapay zeka ve sensörlerle donatılan bir araç siber güvenlik kutusu özelliği taşıyor. Yapay zeka ile kullanıcının biyometrik verilerini cep telefonunda çok faktörlü doğrulamadan geçiren ve telefonu güvenli bir dijital anahtara dönüştüren Newky, böylece QR kod okutularak bağlanılan araçları siber saldırılardan koruyor.

Aracın elektronik kontrol ünitesini koruyan proje, aynı zamanda paylaşımlı araçlardaki parça değişim ve hırsızlık teşebbüslerini de tespit ederek müdahale için bilgilendirme yapıyor. OİB’in Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde düzenlediği yarışma, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ile OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ev sahipliğinde Bilişim Vadisinde gerçekleştirildi.

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

Sektör profesyonellerinden akademisyenlere, girişimcilerden öğrencilere kadar çok sayıda katılımcıya ev sahipliği yapan yarışmada, sektörde fark yaratacak yenilikçi projeler toplam bir milyon 200 bin TL nakdi ödülün yanı sıra, İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde proje geliştirme, İTÜ Big Bang sahnesinde yarışma ve otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından faydalanma gibi ayrıcalıklar da elde etti.

İkinci Wyseye, üçüncü ise Driven AVS oldu

OGTY’de ikinci seçilen Enes Koşar’ın projesi Wyseye, görüntü işleme ve yapay zeka algoritmaları ile araçların üretim hattında, son kullanıcıya teslim noktalarında, yetkili ve özel servislerde son durum tespiti üzerinde çalışıyor. Araç üzerindeki küçük hasarları hızla ve hassas bir şekilde tespit eden proje, üretim hatlarının verimliliğini artırmak, kalite kontrol süreçlerini optimize etmek ve araçların müşterilere sorunsuz bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için kullanılabileceği gibi, sigorta ve mobilite sektörlerinde de büyük bir dönüşüm yaratmayı amaçlıyor.

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

OGTY’de üçüncü olan Josef Karaburun’un Driven AVS firmasının geliştirdiği dijital antrenör Point 3S, yarış araçlarına kolaylıkla montajlanabilen, araca yerleştirilmiş sensörler ile sürüşü tur tur analiz eden bir cihaz özelliği taşıyor. Yarış pilotlarını hedefleyen proje, pisti mini sektörlere bölüp en çok zaman kaybedilen mini sektörü tespit ediyor ve kullanıcıya mini bir analiz sunuyor. Üzerindeki kamera sayesinde de yapılan hatayı tek dokunmayla ekranda oynatıp öğrenim sürecini kolaylaştırıyor.

Teknoloji Editörü ve Sunucu Ahmet Can’ın moderatörlüğünü yaptığı 12 Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında, “Elektrikli Araçlar ve Ötesi” ve “Yeni Nesil Enerji Çözümleri” ve “Sürdürülebilirlikte Yeni İş Modelleri” başlıklı panellerde alanlarında başarılı isimler görüşleriyle programa renk kattı. Yarışmaya ayrıca en çok proje gönderen Bursa Uludağ Üniversitesine de ödül verildi. Ödül, Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’a takdim edildi.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.