ÖZBEKİSTAN YATIRIMLAR, SANAYİ VE TİCARET BAKAN YARDIMCISI ALİEV, ATO BAŞKANI BARAN’I ZİYARET ETTİ.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in Türkiye’yi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından iki ülke arasında yatırım ve iş birliklerini geliştirmek üzere 18 anlaşma imzalandığını hatırlatarak, “Ankara Ticaret Odası olarak bu anlaşmalar çerçevesinde Özbekistan ile ticaretimizi 10 milyar dolar düzeyine çıkarmak için çalışmaya hazırız” dedi.

ÖZBEKİSTAN YATIRIMLAR, SANAYİ VE TİCARET BAKAN YARDIMCISI ALİEV, ATO BAŞKANI BARAN’I ZİYARET ETTİ.
Yayınlama: 26.06.2024
3
A+
A-

Özbekistan Yatırımlar, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Akram Aliev, Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Maşrab Mamirov, Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Behzod Boynazarov,  Departman Müdürü Olmagir Toshpulatov ve Özbekistan Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Hurşid Rahmanov ile birlikte ATO Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret etti. ATO Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette ATO Başkanı Gürsel Baran, Özbekistan ve Türkiye’nin çok yakın iki ülke olduğunu belirterek, mevcut dış ticaret rakamlarının iki ülkenin yakınlığını yansıtmadığını söyledi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in Türkiye’yi ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından iki ülke arasında yatırım ve iş birliklerini geliştirmek üzere 18 anlaşma imzalandığını hatırlatan Baran, “Özbekistan’ın 45 milyar dolarlık dış ticareti var. Türkiye ile ticareti ise toplam 3 milyar dolar. Birbirini bu kadar seven iki ülke için bu rakam yeterli değil. Ankara Ticaret Odası olarak bu anlaşmalar çerçevesinde Özbekistan ile ticaretimizi, her iki ülkenin de faydasına olacak şekilde 10 milyar dolar düzeyine çıkarmak için çalışmaya hazırız” dedi.

ÖZBEKİSTAN YATIRIMLAR, SANAYİ VE TİCARET BAKAN YARDIMCISI ALİEV, ATO BAŞKANI BARAN’I ZİYARET ETTİ.

Ankara ekonomisi hakkında bilgi veren Baran, Başkent’in gelişim alanlarından birinin sağlık turizmi olduğunu, Başkent’in sağlık tesisleri ve termal tesisleri ile hem sağlık hem de yaşlı turizminde geliştiğini anlattı. Ankara’nın savunma ve medikal sanayi alanlarında önemli gelişim kaydettiğine dikkat çeken Baran, Başkent’in 21 üniversitesiyle ve 350’bine yaklaşan öğrencisiyle bir eğitim şehri olduğunu kaydetti. Baran, “Sağlık turizmi, eğitim ve medikal başta olmak üzere üretim alanlarında iş birliği gerçekleştirebiliriz” diye konuştu. Baran, yurtdışı müteahhitlik alanında da Türkiye’nin dünya ikincisi konumunda olduğunu hatırlatarak, inşaat sektöründe de iş birliğine açık olduklarını dile getirdi.

ATO’nun 160 bini aşkın üyesi bulunduğunu bildiren Baran, iki ülkenin belirlenecek sektörlerdeki iş insanlarının bir araya getirilerek iş birliği olanaklarının geliştirilebileceğini de ifade etti.

Bakan Yardımcısı Aliev de konuşmasında, Bakan Yardımcısı olduktan sonraki heyet başkanı olarak yaptığı ilk ziyaretin Ankara’ya olduğunu belirterek, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in kendisini Türkiye ile imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesi konusunda görevlendirdiğini söyledi.  Bakan Yardımcısı Aliev, “Özbekistan ile iş birliğini güçlendirmek için neler yapabileceğimiz konusunda çalışma yapmak istiyoruz” dedi. Özbekistan’da nüfus artışının çok hızlı olduğunu ve nüfusun yüzde 60’ının 30 yaşın altında olduğunu kaydeden Bakan Yardımcısı Aliev, “Nüfusumuz her yıl 1 milyon kişi artıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Mirziyoyev, eğitime önem verdiğini her fırsatta dile getiriyor. Eğitim konusu iş birliği alanlarımızdan biri olabilir” dedi.

Sağlık sektöründe de iş birliğine açık olduklarını anlatan Bakan Yardımcısı, Özbekistan’ın Namangan Bölgesi’nin termal ve sağlık turizmi için uygun olduğunu ve bölgedeki binaların Sovyet yönetiminden kalma olduğunu belirterek, bölge için Başkent’in tecrübelerinden yararlanabileceklerini ifade etti. Türkiye’nin sağlık turizmindeki gelişimini takip ettiklerini ve aynı şekilde gelişmek istediklerini anlatan Aliev, Özbekistan’ın da sağlık turizmini ve sağlık sektörünü geliştirmek istediğini anlattı.  Türkiye’nin hizmet sektöründe de çok iyi durumda olduğunu kaydeden Bakan Yardımcısı Aliev, Ankara ile Özbekistan arasındaki yatırım ve ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini vurguladı. Ziyarette Bakan Yardımcısı Aliev’in önerisi ve Baran’ın da oluru ile ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla bir eylem planı oluşturulması kararı alındı.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.