Piramit Menkul Kıymetler: Asya piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izleniyor

İstanbul, 10 Aralık (Hibya) – Piramit Menkul Araştırma, ABD TÜFE verisinin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlendiğini bildirdi.

Piramit Menkul Kıymetler: Asya piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izleniyor
Yayınlama: 10.12.2024
1
A+
A-

Piramit Menkul Araştırma’nın raporunda ABD TÜFE verisinin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlendiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Bugün ne bekliyoruz? Japonya'da Nikkei225 Endeksi yüzde 0,42 ve Topix Endeksi yüzde 0,35 yükseldi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,79, Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 1,16 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi yatay seyretti. Pekin’in iç tüketimi artırmak için yeni mali tedbirler açıklaması ve gelecek yıla yönelik daha gevşek bir para politikasını işaret etmesi Asya piyasalarındaki yukarı yönlü harekette etkili oldu.

“Güney Kore’de Kospi Endeksi yüzde 2,32 ve Kosdaq Bileşik Endeksi yüzde 5,19 oranında güçlü yükselişler kaydetti. Güney Kore piyasaları siyasi kargaşanın etkisiyle çalkanamaya devam ediyor. Tayvan Taiex Endeksi yüzde 0,64, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 0,36 düştü. Bugün, ABD piyasaları yatay, Avrupa piyasaları satıcılı bir açılışa hazırlanıyorlar.

“Veri takviminde bugün Almanya TÜFE verileri takip edilecek. Yurt içinde sanayi üretimi ve yurt dışı ÜFE izlenecek.

Almanya TÜFE (Kasım-Nihai)

“Almanya’da bugün kasım ayı nihai TÜFE rakamları açıklanacak. Kasım sonu açıklanan öncü verilere göre TÜFE kasımda aylık yüzde 0,2 ile beklentiye paralel azalırken yıllık bazda 2,2 ile beklentinin hafifçe altında artmıştı.

Yurt İçinde sanayi üretimi ve yurt dışı ÜFE

“TÜİK bugün ekim ayına ilişkin sanayi üretimi, yarın ise perakende satış hacmi verilerini yayımlayacak. Sanayi üretimi eylülde aylık yüzde 1,6 artarken bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 azaldı. Sanayi üretimi art arda dört aydır yıllık bazda daralmaktadır.

“Ayrıca, TÜİK bugün kasım ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksini (YD-ÜFE) yayımlayacak. YD-ÜFE ekimde bir önceki aya göre fazla değişmezken yıllık bazda yüzde 30,70 artmıştı. YD-ÜFE aylık bazda yüzde 0,09 ile Eylül 2023’ten beri en zayıf artışını kaydetti.

“Piyasalarda dün ne oldu? Hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hakimdi. Asya’da, Çin CSI300 Endeksi yüzde 0,17, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 2,78 düşerken Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 2,76, Japonya Nikkei225 Endeksi yüzde 0,18 yükseldi. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0,14, Fransa CAC40 Endeksi yüzde 0,72, İngiltere FTSE100 Endeksi yüzde 0,52 yükselirken Almanya DAX Endeksi yüzde 0,19 değer kaybetti. ABD endekslerinde ise S&P500 Endeksi yüzde 0,61, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,62, Dow Jones Endeksi yüzde 0,54 oranında düşüşle kapandı.

“Borsa İstanbul’da pozitif bir seyir hâkimdi. BIST100 Endeksi yüzde 1,75 primle 10,257 puandan kapandı. BIST 100’de işlem hacmi 120,10mlr TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi ise yüzde 1,68 yükselerek 11,275 puandan seansı tamamladı. BIST Banka Endeksi yüzde 1,65, BIST Sınai Endeksi yüzde 2,77 yükseldi.

Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni (Aralık)

“Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni -12,4 puan beklentisine karşın -17,5 puan olarak gerçekleşerek son bir yılın en düşük seviyesine indi. Mart 2022’den beri yatırımcı güvenindeki kötümserlik devam etmektedir.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi (Kasım)

“İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) kasım ayı Türkiye İhracat İklimi Endeksi yayımlandı. Kasım ayında endeks 51,1’den 50,6’ya gerileyerek talep koşullarındaki iyileşmenin sürdüğüne, ancak hız kaybettiğine işaret etti. ABD, güçlü ekonomik aktivitesiyle talep artışının ana kaynaklarından biri olurken, BAE ve Suudi Arabistan gibi Orta Doğu pazarları da güçlü büyüme sergiledi. Buna karşılık, Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın ana ihracat pazarlarında bozulma dikkat çekti; Fransa, İtalya ve Hollanda'daki üretim kayıpları genel görünümü olumsuz etkiledi.

“Raporda “Küresel ekonominin farklı kesimlerinde, Türk imalat sanayi ihracatının yoğunlaştığı pazarların talep koşullarını etkileyen karşıt eğilimler söz konusu. ABD ve Orta Doğu'da iyileşen talebe karşın Avrupa'daki zayıflık genel görünümü olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, firmaların yeni sipariş alma potansiyeli, dünyanın hangi bölgelerine ihracat yapma eğiliminde olduklarına göre değişkenlik gösterebilecektir.” ifadelerine yer verildi.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.