Piyasa gündemi

Küresel piyasalarda dün açıklanan ABD enflasyonu sonrasında Fed’in faiz indirimine eylül ayında başlama ihtimalini güçlendirdiği görülüyor.

Piyasa gündemi
Yayınlama: 16.05.2024
0
A+
A-

Küresel piyasalarda dün açıklanan ABD enflasyonu sonrasında Fed'in faiz indirimine eylül ayında başlama ihtimalini güçlendirdiği görülüyor. Bu beklentiler değişebilir. Bundan sonraki süreçte yine enflasyon verileri ve Fed üyelerinin konuşmaları bu beklentileri etkilemeye devam edecektir. Dünkü ABD enflasyon verisi sonrası küresel piyasalarda risk iştahının toparlandığı görülüyor. Bugün içinde ABD'de veriler açıklanacak. Fed ile ilgili beklentileri etkilemesi beklenmezken, varlık fiyatları üzerinde etkisinin sınırlı kalması beklenebilir. Fed üyelerinin bugün içinde konuşmaları olabilir.  

Yurt içinde; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu konuşmasında, “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ndeki tedbirlerin tüm kamuyu kapsadığını ve paketin sadece 3 yıllık bir hedef olarak görülmemesi gerektiğine inandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, cari dengeleri geçen yıldan bu yana neredeyse yarı yarıya iyileştirdiklerini ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, köprü ve otoyollardaki son fiyat artışının yıllık enflasyona etkisinin sınırlı olacağını söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk borç sermaye piyasalarının iyileşen yatırımcı güveni ile canlandığını açıkladı. Bugün yurt içinde veri takvimi sakin. 

Açıklanacak önemli ekonomik veriler
• 15:30 ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Baş. Önem:Yüksek
• 16:15 ABD Sanayi Üretimi Önem:Yüksek

BIST-100 Strateji

Geçen haftadan itibaren yorulma emarelerinin gözlendiği ve dalgalı bir seyrin öne çıktığı BIST-100 Endeksi günü %0,15 oranında sınırlı bir kayıpla 10.159 puandan tamamladı. Geri çekilmelerde 10.080 ve 10.000 seviyelerini destek olarak izlemeye devam ediyoruz. Psikolojik öneme sahip 10.000 puan altındaki kapanışlarda hız kazanan satışlarla 9.950 – 9.900 bölgesi ile 9.849 seviyesine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Endekste 7 günlük ortalama (10.166) üzerinde 10.200 – 10.250 aralığı ilk güçlü direnç bölgesi olup, devamında 10.325 ve zirvenin bulunduğu 10.383 seviyeleri direnç konumunda bulunmaktadır. Dalgalı seyrin öne çıktığı ve yorulma emarelerinin gözlendiği endekse karşı kısa vadede temkinli yaklaşımımızı koruyoruz. BIST-100 Endeksi’nin güne dalgalı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

Önemli sektör şirket haberleri

ENERJİSA / ENJSA 15.05.2024 11:21:46 Şirket Yönetim Kurulu, %100 hissesi Şirkete ait olan “Enerjisa Araç Filo Hizmetleri A.Ş.” ünvanlı yeni bir şirket kurulmasına karar vermiş olup, Enerjisa Araç Filo Hizmetleri’nin kuruluş işlemi tescil edilerek Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edilmiştir. (NÖTR)

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON / TTKOM 15.05.2024 18:26:22 Türk Telekom olarak Grubun yatırımlarının, stratejik girişimlerinin ve büyüme planlarının finansmanı amacıyla, Şirket ile The Export-Import Bank of China arasında 83 milyon Euro tutarında uzun vadeli bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Kredinin nihai vadesi Mayıs 2029, yıllık faiz oranı EURIBOR + %1,50 olup, sigorta primi ve diğer peşin maliyetler dâhil toplam maliyeti ise yıllık EURIBOR + %3,24'tür. (NÖTR)

Kaynak Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.