Stockholm, 4 Temmuz (Hibya) – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova ve Kiev’in Ukrayna ihtilafının başlarında İstanbul’da yapılan görüşmelerde varılan geçici bir anlaşmayı daha sonraki müzakereler için bir temel olarak kullanabileceğini söyledi.
İmzalanmayan taslak Ukrayna'nın tarafsızlığına odaklanıyor ve ülkeye güvenlik garantileri sunuyordu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova ve Kiev'in Ukrayna ihtilafının başlarında İstanbul'da yapılan görüşmelerde varılan geçici bir anlaşmayı daha sonraki müzakereler için bir temel olarak kullanabileceğini söyledi.
Rus lider, 2022 baharında Türkiye'nin başkentinde resmen imzalanmak üzere olan bir taslak belgeye atıfta bulunuyordu. Putin geçen yıl yaptığı açıklamada, taslak belgenin şartlarına göre Ukrayna'nın “daimi tarafsızlık” taahhüdünde bulunacağını, belirli güvenlik garantileri alacağını ve ordusunu küçülteceğini söyledi.
Moskova, görüşmelerin Kiev'e “savaşmaya devam etmesini” tavsiye ettiği iddia edilen dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından raydan çıkarıldığını iddia ediyor. Johnson bu suçlamayı reddetti ancak o dönemde Vladimir Zelensky'ye yakın olan personel Johnson'ın etkili bir rolü olduğunu kabul ediyor.
Perşembe günü Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde konuşan Putin, Batı'dan gelen doğrudan emirlerle Moskova ile ilişki kurmayı reddettiğini söylediği Ukrayna'nın aksine Rusya'nın barış görüşmelerine kapıyı hiçbir zaman kapatmadığını yineledi.
“İstanbul anlaşmaları… ortadan kalkmadı, Ukrayna müzakere heyetinin başkanı tarafından paraflandı, bu da açıkça Ukrayna'nın anlaşmalardan oldukça memnun olduğu anlamına geliyor” diyen Putin, anlaşmaya aracılık ettiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.
Kiev, dört eski bölgesinin ezici bir çoğunlukla Rusya'ya katılma yönünde oy kullanmasının ardından 2022 sonbaharından bu yana Moskova'daki mevcut yönetimle doğrudan görüşmeler yapmayı reddediyor. Ancak Haziran ayında Ukraynalı Vladimir Zelensky iki ülkenin aracılar vasıtasıyla müzakere edebileceğini söyledi.
Geçtiğimiz ay Putin, Donbass ve diğer iki eski bölgesinden askerlerini çekmesi ve tarafsız kalmayı taahhüt etmesi halinde Rusya'nın Ukrayna ile barış görüşmelerini derhal başlatmaya hazır olduğunu söyledi. Putin, herhangi bir nihai anlaşmanın Batı başkentlerinde tanınması ve Rusya'ya yönelik yaptırımların kaldırılmasının önünü açması gerektiğini de sözlerine ekledi. Hem Kiev hem de Batılı destekçileri bu teklifi reddetti.
Bu arada Zelensky, Rusya'nın Kiev'in kendisine ait olduğunu iddia ettiği topraklardan askerlerini çekmesini ve Moskova'nın savaş suçu işlediği iddiasıyla yargılanması için bir mahkeme kurulmasını talep eden 'barış formülünü' tanıtıyor. Rusya bu planı gerçeklikten kopuk olduğu gerekçesiyle reddetti.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ