Rapor: ABD sağlık sistemi emsal ülkelere kıyasla son sırada yer alıyor

Washington, 19 Eylül (Hibya) – Commonwealth Fund tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre Amerika Birleşik Devletleri sağlık sistemi, 10 emsal ülkenin uluslararası karşılaştırmasında sonuncu sırada yer aldı.

Rapor: ABD sağlık sistemi emsal ülkelere kıyasla son sırada yer alıyor
Yayınlama: 19.09.2024
1
A+
A-

Commonwealth Fund'ın raporu, ABD sağlık sistemini Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, İngiltere, İsveç ve İsviçre'nin de aralarında bulunduğu dokuz zengin demokrasiyle karşılaştıran “Ayna, Ayna” serisinin 20. raporu. Vakıf bu yılki raporu “başarısız bir ABD sağlık sisteminin portresi” olarak nitelendiriyor.

Amerikalıların diğer ülkelerin neredeyse iki katı ödeme yapmasına rağmen, sistem sağlıkta eşitlik, bakıma erişim ve sonuçlar konusunda kötü performans gösterdi.

Sağlık araştırmaları ve politikalarına odaklanan bir vakıf olan Commonwealth Fund'ın başkanı Dr. Joseph Betancourt, “Bu eksikliklerin insani bedelini her gün görüyorum” dedi.

Betancourt, “İlaçlarını karşılayamayan hastalar görüyorum… Yaşlı hastaların olması gerekenden daha hasta geldiklerini görüyorum çünkü hayatlarının büyük bölümünü sigortasız geçirmişler”  diyerek “Nihayet tüm Amerikalılar için kaliteli ve uygun fiyatlı sağlık hizmeti sunan bir sağlık sistemi kurmanın zamanı geldi.” dedi.

Ancak, yüksek sağlık hizmetleri fiyatları çalışanların maaş çeklerini eritirken bile, ekonomi ve enflasyon seçmenlerin endişelerine hakim. Ne Kamala Harris ne de Donald Trump önemli sağlık reformları önermedi.

Demokrat başkan adayı, sağlık hizmetlerini büyük ölçüde ekonomik bir mesele olarak ele aldı ve tıbbi borçların hafifletilmesini vaat ederken Biden yönetiminin Medicare ilaç fiyat müzakereleri gibi başarılarını vurguladı.

Cumhuriyetçi başkan adayı ise sağlık hizmetlerini iyileştirmek için “bir plan taslağı” olduğunu söyledi ancak herhangi bir öneride bulunmadı. Muhafazakâr politika gündemi Project 2025, büyük ölçüde bilimsel ve halk sağlığı altyapısının içinin boşaltılmasını önermişti.

Bununla birlikte, sağlık hizmetleriyle ilgili sorunlar sorulduğunda, seçmenler ezici bir çoğunlukla maliyeti en üst sıraya koymuştur. Kaiser Family Foundation sağlık sistemi anketine göre ilaç, doktor ve sigorta maliyetleri Demokratlar (yüzde 42) ve Cumhuriyetçiler (yüzde 45) için en önemli sorun. Federal hükümet verilerine göre Amerikalılar sağlık hizmetleri için yılda 4,5 milyon dolar ya da kişi başına 13 bin dolardan fazla harcama yapıyor.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.