Rapor: Aşırı hava koşulları on yılda küresel olarak 2 trilyon dolara mal oldu

Stockholm, 11 Kasım (Hibya) – Uluslararası Ticaret Odası tarafından yaptırılan bir araştırma raporuna göre, diplomatlar finans konusunda gergin bir mücadele için Bakü’deki Cop29 iklim zirvesine inerken, şiddetli hava koşulları son on yılda dünyaya 2 trilyon dolara mal oldu.

Rapor: Aşırı hava koşulları on yılda küresel olarak 2 trilyon dolara mal oldu
Yayınlama: 11.11.2024
5
A+
A-

ABD en büyük ekonomik kayıpları yaşadı, onu Çin ve Hindistan takip etti.

Rapora göre 4 bin iklimle ilgili aşırı hava olayının analizi, yalnızca son iki yılda ekonomik zararların 451 milyar dolara ulaştığını buldu.

Rakamlar, bilim adamlarının iklim bozulmasına atfedebilecekleri paydan ziyade aşırı hava koşullarının tüm maliyetini yansıtmaktadır. Dünya liderleri, zengin ülkelerin yoksul ülkelerin ekonomilerini toparlamalarına, daha sıcak bir dünyaya uyum sağlamalarına ve giderek şiddetlenen hava koşullarının verdiği zararla başa çıkmalarına yardımcı olmak için ne kadar ödeme yapmaları gerektiğini tartışırken ortaya çıktı.

Raporu hazırlatan Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) Genel Sekreteri John Denton, “Son on yılın verileri, iklim değişikliğinin gelecekteki bir sorun olmadığını kesin bir şekilde gösteriyor” dedi. “Aşırı hava olaylarından kaynaklanan büyük verimlilik kayıpları reel ekonomi tarafından burada ve şu anda hissediliyor.”

Rapor, 2014-2023 yılları arasında aşırı hava olaylarının maliyetinde kademeli bir artış eğilimi olduğunu ve aktif bir kasırga sezonunun Kuzey Amerika'yı vurduğu 2017 yılında bir sıçrama yaşandığını ortaya koyuyor.

ABD 935 milyar dolarla 10 yıllık dönemde en büyük ekonomik kayba uğrayan ülke olurken, onu 268 milyar dolarla Çin ve 112 milyar dolarla Hindistan takip etti. Almanya, Avustralya, Fransa ve Brezilya da ilk 10'da yer aldı.

Kişi bazında bakıldığında Saint Martin ve Bahamalar gibi küçük adalar en büyük kayıpları yaşadı.

Dünya zenginleştikçe, insanlar felakete açık bölgelere yerleştikçe ve fosil yakıt kirliliği gezegeni kavurdukça yangın, su, rüzgar ve ısı devlet bilançolarından giderek daha fazla dolar sildi.

Ancak son yıllara kadar bilim insanları, insanların gezegeni ısıtan gazla aşırı hava olaylarını çarpıtarak oynadıkları rolün boyutunu tahmin etmekte zorlanıyordu.

Geçen ay yapılan bir araştırmaya göre, 2022'nin kavurucu Avrupa yazında 68 bin sıcak ölümünün yarısından fazlasından iklimdeki bozulma sorumludur ve bu Eylül ayında orta Avrupa'yı vuran aşırı yağışların olasılığını iki katına çıkarmıştır. Diğer bazı durumlarda, araştırmacılar sadece hafif etkiler buldular veya iklim bağlantısı gözlemlemediler.

Victoria University of Wellington'da afet ekonomisti olan ve ICC çalışmasında yer almayan Ilan Noy, rakamların daha önce yaptığı araştırmalarla uyumlu olduğunu söyledi ancak temel verilerin resmin tamamını yansıtmadığı konusunda uyardı. “Asıl uyarı, bu rakamların gerçekten önemli olduğu yerlerde, yoksul topluluklarda ve savunmasız ülkelerde etkiyi gözden kaçırmasıdır.”

Noy'un geçen yıl birlikte kaleme aldığı bir çalışmada, iklim bozulmasına bağlı aşırı hava koşullarının maliyetinin, çoğu insan hayatı kaybından kaynaklanmak üzere yılda 143 milyar dolar olduğu tahmin edilmiş, ancak özellikle Afrika'daki veri eksiklikleri nedeniyle sınırlandırılmıştı.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.