Moskova, 23 Aralık (Hibya) – Yer Bilimleri ve Mühendislik Üniversitesi’nden bilim insanları ve meslektaşları, gıda ürünlerindeki pestisit karbosülfanı algılamak için yeniden kullanılabilir, son derece hassas bir elektrokimyasal sensör geliştirdiler.
Yayınlanan verilere göre sensör, mevcut analoglardan yaşam ve sağlık için tehlikeli olan maddeye karşı 10 kat daha hassas. Çalışmanın sonuçları bilimsel dergi Microchemical Journal'da yayınlandı.
Karbosulfan, Colorado patates böceği gibi böcek zararlılarını kontrol etmek için tarımda kullanılan bir kimyasal ve bir pestisit sınıfıdır ve oldukça etkilidir ancak insanlar için toksiktir.
Araştırmanın ortak yazarı, Yer Bilimleri ve Mühendislik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü araştırmacısı Sakib Muhammad “Elektrokimyasal sensör, hammaddelerde ve tüketicilerin masalarına ulaşan son üründe karbosülfanın varlığı hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Örneğin, bu sebze ve meyve bazlı bebek maması olabilir. Ayrıca, yüksek konsantrasyonda pestisit toprağa veya suya karışırsa, uzmanlar henüz dalından koparılmamış meyvelerde birikmeye başladığında bunu izleyebilecekler,” diye açıkladı.
Bugün, Tomsk Politeknik Üniversitesi'nden bilim insanları, aynı anda iki veya üç tür pestisiti tespit etmek için bir sensörü “eğitiyorlar”.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ