Hafta sonu İsrail’in kara operasyonunun sınırlı bir şekilde gerçekleşmesi ve harekatın henüz geniş bir bölgeye yayılmadığının gözlenmesi küresel piyasaların haftaya kısmen rahat bir görüntüyle başlamasına neden oldu.
Hafta sonu İsrail'in kara operasyonunun sınırlı bir şekilde gerçekleşmesi ve harekatın henüz geniş bir bölgeye yayılmadığının gözlenmesi küresel piyasaların haftaya kısmen rahat bir görüntüyle başlamasına neden oldu. Düşen petrol fiyatlarıyla birlikte teknik olarak aşırı satım bölgesinde bulunan ABD borsalarında dün %1'in üzerinde primler gözlendi. Bu sabah ise ABD vadelileri satıcılı bir seyir izlerken, Asya'da Çin'den gelen imalat PMI'ın beklentilerden zayıf açıklanarak tekrar daralma bölgesine geçmesi varlık fiyatlarında etkisini gösteriyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1'e yakın geriliyor. Diğer yandan, faiz oranını değiştirmeyen Japonya Merkez Bankası'nın getiri eğrisi kontrol politikasını daha esnek hale getirdiğini belirtmesiyle Nikkei endeksleri artı bölgede seyrediyor. Öte taraftan, Dolar bu sabah dirençli bir görüntü sergilerken; Ons Altın'ın 2.000, ABD on yıllık tahvil faizinin ise %5'in altında henüz çok fazla uzaklaşmadığını izliyoruz. Önemli makro veriler dışında ABD'de finansalların ve yarınki Fed toplantısının beklendiği ortamda jeopolitik taraftaki kırılgan haber akışı da bir taraftan takip edilmeye devam ediliyor. Çin'de bu sabah açıklanan veri de dikkate alındığında küresel piyasalarda temkinli hava sürebilir. Yurtiçinde ise bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkanlık edeceği saat 15:30'daki Kabine Toplantısı öne çıkıyor. Jeopolitik taraftaki son gelişmelerin ardından verilecek mesajlar önemli. Dün yatay bir görüntüyle günü tamamlayan BIST100'ün güne yine bu görüntüyle başlamasını beklerken, endekste genel olarak yön arayışının devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu arada şu ana kadar iyi gelen finansallarla birlikte bilanço bazlı hareketler gözlenebilir. Bugün, TSKB, CCOLA ve AKGRT'nin 3. çeyrek finansalları açıklanacak.
AKGRT'nin 3. çeyrek finansalları açıklanacak.
Makroekonomi
ECB'nin para politikasına yön veren enflasyon verilerinden, Almanya'da ekim ayı öncü TÜFE verileri takip edildi. Buna göre, Almanya'da manşet TÜFE, aylık bazda haziranda, temmuzda, ağustosta ve eylül ayında %0,3 oranında artışın ardından ekim ayında yatay seyrederek beklentilerin (%0,2 artış) altında gerçekleşirken, yıllık bazda ise, %4,5'ten %3,8 seviyesine geriledi ve böylece Ağustos 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler ise %4 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Ayrıca yıllık bazda çekirdek TÜFE ise ekim ayında %4,6'dan %4,3 seviyesine gerileyerek Ağustos 2022'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
Diğer yandan, Almanya'da, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklandı. Almanya ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,1 oranında sınırlı büyümenin ardından üçüncü çeyreğinde ise %0,1 oranında sınırlı daralma kaydetti, beklentiler ise %0,2 daralma yönündeydi. Yıllık bazda ise Almanya ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde %0 büyümeyle durağan seyrin ardından üçüncü çeyrekte %0,3 oranında daralma sergiledi, beklentiler ise %0,7 daralması yönündeydi. Özellikle, üçüncü çeyrekteki daralmada, özel tüketici harcamalarının, artan faiz oranları ve yüksek seviyelerdeki enflasyonun etkisiyle ekonomik büyüme üzerinde belirleyici olduğu gözlendi.
Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde ekim ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi takip edildi. Bölgede ekim ayına ilişkin tüketici güveni verisi, öncü veriyle uyumlu olarak -17,9 seviyesinde gerçekleşmekle birlikte mart ayından bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Özellikle ankette tüketiciler, gelecekteki mali durumlarına ve ülkelerinin genel ekonomik durumuna ilişkin görünümlerinin kötüleştiğinin sinyalini verdi. Tüketiciler, bölgede ECB'nin faiz artışlarıyla yükselen borçlanma maliyetlerinin tüketici güvenini olumsuz etkilediğini belirttikleri gözlendi.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından ekim ayına ilişkin ekonomik güven endeksi yayınlandı. Buna göre, güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksi ekim ayında %1,2 oranında artışla 95,40'tan 96,53'e yükselmekle birlikte 100 iyimserlik eşik değerinin altındaki seyrini dördüncü aya taşıdı. Detaylara bakıldığında, ekim ayında güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü güven endeksi %0,5, inşaat sektörü güven endeksi %0,9 ve reel kesim güven endeksi ise %0,2 oranında artış sergiledi ve tüketici güven endeksi ise %4,4 yükseliş kaydetti, buna karşın perakende ticaret güven endeksi %3,3 oranında geriledi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, ekim ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi TSİ 16'da takip edilecek.
Diğer yandan, ABD'de konut piyasası verilerinden, ağustos ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi TSİ 15'te takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde ekim ayı öncü TÜFE verileri TSİ 12'de takip edilecek.
Diğer yandan, İtalya'da TSİ 11'de, Fransa'da TSİ 08.30'da ve Euro Bölgesi'nde TSİ 12'de bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklanacak.
Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından eylül ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlanacak.
Ayrıca TSİ 11'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eylül ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlanacak.
Bunun yanında, TSİ 10'da TÜİK tarafından eylül ayı hizmet üretici fiyat endeksi verisi yayınlanacak.
Diğer yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Kasım-Ocak dönemine ilişkin 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu TSİ 17'de yayınlanacak.
Şirket haberleri
Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Aksa Akrilik'in 2023 yılının 3. çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 908mn TL ile piyasa beklentisinin altında açıklanmıştır. Piyasanın ortalama kar beklentisi 945mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2023'de geçen yılın aynı çeyreğine göre %4 oranında azalarak 4.671mn TL olarak gerçekleşirken, brüt kar %2,4 oranında artmış ve 1.303mn TL'ye çıkmıştır. Brüt kar marjı ise 1,7 puan artarak %27,9 olmuştur. Faaliyet giderleri geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %25,6 oranında artarak 196mn TL'ye çıkan Şirket, diğer faaliyetlerden 119mn TL net gider kaydetmiştir. Şirket'in faaliyet karı ise yıllık %9,6 oranında azalarak 989mn TL'ye gerilerken, FAVÖK'ü de 1.184mn TL'ye (Beklenti: 1.073mn TL) ulaşmıştır. FAVÖK marjı da 3Ç2023'de 1,3 puan iyileşerek %25,4'e yükselmiştir. Şirket bu dönemde finansman tarafında kur farkına bağlı olarak 85mn TL gider kaydederken, 37mn TL'lik vergi gideri sonrasında Şirket, yılın üçüncü çeyreğinde 908mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 9A2023 dönemindeki net dönem karı 1.851mn TL'ye gerilemiştir. 2022'nin aynı döneminde Şirket tarafından 2.039mn TL net dönem karı kaydedilmişti.
Astor Enerji (ASTOR, Sınırlı Pozitif): Şirket, 3Ç2023'de 1.428mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 457mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Yılın üçüncü çeyreğinde şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %128 oranında artmış ve 4.191mn TL olmuştur. Brüt kar ise geçen senenin üçüncü çeyreğine göre %187'lik artışla 1.598mn TL'ye yükselmiştir. Böylece brüt kar marjı da 7,8 puan artarak %38,1'e çıkmıştır. Şirket'in operasyonel giderleri ise aynı dönemde 252mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerinden 7mn TL'lik gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %146 oranında artarak 1.352mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü de 3Ç2022'de 498mn TL'den 3Ç2023'de 1.377mn TL'ye yükselmiştir. Şirket bu çeyrekte 221mn TL yatırım faaliyetlerinden gelir elde etmiştir. Finansman tarafında 158mn TL'lik gelir kaydeden Şirket'in, 302mn TL'lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 1.428mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 3.043mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde ise Şirket, 1.100mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Garanti BBVA'nın 3Ç2023'teki net dönem karı çeyreksel bazda %26,5 oranında artarak 23.372mn TL'ye yükselmiştir. Net kar rakamı hem bizim beklentimiz olan 18.181mn TL hem de piyasa beklentisi olan 18.409mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada serbest karşılık iptali sonrasında diğer faaliyet gelirleri ile net ücret ve komisyon gelirlerinin beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Banka'nın yıllık olarak karı ise %33,5 oranında artış göstermiştir. Ayrıntılar için tıklayınız…
İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 3Ç2023'te 46,7mn TL net dönem karı yazmıştır. Bizim kar beklentimiz 47mn TL iken, piyasanın ortalama kar beklentisi 46mn TL idi. Şirket geçen yılın üçüncü çeyreğinde ise 44,8mn TL net kar açıklamıştı. İş GYO'nun satış gelirleri 3Ç2023'te 221,9mn TL gerçekleşerek yıllık %4,5 oranında artış kaydetmiştir. Bu gelirlerin 177,3mn TL'si kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil), 32,5mn TL'si konut satışlarından oluşmuştur. Kira gelirleri yıllık %90,4 oranında artmıştır. Geçen yılın üçüncü çeyreğindeki konut gelirleri ise 113,1mn TL idi. Faaliyet giderleri yıllık %109,4 oranında artarak 34,2mn TL'ye çıkan Şirket'in FAVÖK'ü ise 150,4mn TL ile (Beklenti: 135mn TL) %82,4 oranında artmıştır. FAVÖK marjı da %67,8 (3Ç2022: %38,8) olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Şirket yılın üçüncü çeyreğinde 153,5mn TL net finansman gideri kaydetmiştir.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında İş GYO'nun 9A2023'teki net dönem karı 4.849mn TL'ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 178mn TL kar yazılmıştı.
İpek Enerji (IPEKE, Sınırlı Negatif): Şirket'in 3Ç2023'teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %66,2 oranında azalarak 93,8mn TL'ye gerilemiştir. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2023'te geçen yılın aynı dönemine göre %7 oranında artarak 2.157mn TL'ye çıkarken, brüt kar %2,4 oranında azalmış ve yılın üçüncü çeyreğinde 1.166mn TL'ye gerilemiştir. Operasyonel giderler ise 303,5mn TL olarak gerçekleşirken, İpek Enerji'nin FAVÖK'ü 3Ç2023'te 940mn TL ile yıllık %13,4 oranında düşüş kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise %43,6 olmuştur. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde bu oran %53,8 idi. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler ise bu yılın üçüncü çeyreğinde 939,5mn TL olmuş ve karı desteklemiştir.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 9A2023'teki karı 729,3mn TL'ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 618,6mn TL kar açıklanmıştı.
Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2023 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %22,5 oranında artarak 1.618mn TL'ye çıkmıştır. Bizim kar tahminimiz 1.328mn TL iken, piyasanın ortalama kar tahmini 1.547mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri yıllık %3,2 oranında artarak 2.032mn TL'ye (Beklenti: 2.145mn TL) çıkarken, brüt kar 1.150,7mn TL ile %3,2 oranında düşmüştür. Öte yandan, Şirket'in faaliyet giderleri 286,2mn TL gerçekleşirken, FAVÖK geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %12,7 oranında düşmüş ve 3Ç2023'te 936,4mn TL (Beklenti: 614mn TL) olmuştur. FAVÖK marjı ise %46,1 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde FAVÖK marjı %54,5 idi. Son olarak, yatırım faaliyetlerinden net gelirler 1.016mn TL (3Ç2022: 668,7mnTL) olmuş ve karı desteklemiştir.
3. çeyrek karıyla birlikte Şirketin 9A2023 net dönem karı 4.516,4mn TL'yi göstermiştir. 2022'nin aynı dönemindeki net dönem karı 3.110,3mn TL idi.
Koza Anadolu (KOZAA, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 3Ç2023'teki ana ortaklık net dönem karı yıllık %34,7 oranında artarak 700,9mn TL'ye çıkmıştır. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2023'te geçen yılın aynı dönemine göre %7 oranında artarak 2.155mn TL'ye çıkarken, brüt kar %2,5 oranında azalmış ve yılın üçüncü çeyreğinde 1.165mn TL'ye gerilemiştir. Operasyonel giderler ise 304,4mn TL olarak gerçekleşirken, Koza Anadolu'nun FAVÖK'ü 3Ç2023'te 938,7mn TL ile yıllık %13,6 oranında düşüş kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise %43,6 olmuştur. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde bu oran %54 idi. Yatırım faaliyetlerinden net gelirler ise bu yılın üçüncü çeyreğinde 1.028mn TL olmuş ve karı desteklemiştir.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 9A2023'teki karı 1.915mn TL'ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 1.169mn TL kar açıklanmıştı.
Odaş Elektrik (ODAS, Sınırlı Pozitif): Şirket 3Ç2023'de 3.937mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 1.272mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Yılın üçüncü çeyreğinde şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,2 oranında azalarak 1.686mn TL olmuştur. Brüt kar ise aynı dönemler itibarıyla %61 oranında gerileyerek 499mn TL olarak kaydedilmiştir. Brüt kar marjı da 29,5 puan azalarak %29,6 olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in operasyonel giderleri bu dönemde 99mn TL olarak olurken, diğer faaliyetlerden 3Ç2022'deki 14mn TL'lik gidere karşın, 3Ç2023'de 233mn TL gelir kaydedilmiştir. 3Ç2023'de faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %49 oranında gerileyerek 634mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü 473mn TL olurken, FAVÖK marjı ise 32,6 puan azalarak %28 olarak gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden bu çeyrekte 3.495mn TL gelir kaydetmiştir. Finansman tarafında ise kambiyo karları nedeniyle 461mn TL net finansman geliri oluşurken, 134mn TL'lik vergi gideri kaydedilmiştir. Son olarak 518mn TL'lik azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem karı 3.937mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak – Eylül döneminde 4.616mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde ise Şirket, 2.185mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.
Teknosa (TKNSA, Pozitif): Şirket'in 3Ç2023'de net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %108,2 oranında artarak 292,7mn TL olarak açıklanmıştır. Satış gelirleri 2023 yılının 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %129,3 oranında artarak 10.409mn TL olurken, brüt kar %135 oranında yükselerek 1.828mn TL'ye ulaşmıştır. Aynı dönemde Şirket'in operasyonel giderleri %122,3 oranında artarak 983,5mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 167,2mn TL net gider kaydedilmiştir. Faaliyet karı yıllık %163,3 oranında artarak 677,3mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü ise %144,1 oranında artarak 942,6mn TL olurken, FAVÖK marjı da %8,5'ten %9,1'e yükselmiştir. Şirket bu dönemde yatırım faaliyetlerinden 62,2mn TL gelir elde ederken, 376,9mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. 69,8mn TL'lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 292,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.
3. çeyrek karıyla birlikte şirketin 9A2023 net dönem karı 591,5mn TL'yi göstermiştir. 2022'nin aynı dönemindeki net dönem karı 332,4mn TL idi.
Ziraat GYO (ZRGYO, Pozitif): Ziraat GYO'nun 3Ç2023'teki (konsolide) net dönem karı 610,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 3Ç2022'de 93,8mn TL net dönem karı açıklamıştı. Ziraat GYO'nun satış gelirleri bu yılın üçüncü çeyreğinde 200,4mn TL gerçekleşerek yıllık bazda %43,5 oranında azalmıştır. Şirket, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 300,6mn TL gayrimenkul satış geliri ve 33,9mn TL kira geliri yazarken, 2023 yılının üçüncü çeyreğindeki kira geliri 178,7mn TL'ye çıkmıştır. Bu çeyrekte gayrimenkul satış geliri ise yazılmamıştır. Diğer yandan, brüt kar %85,4 oranında artarak 3Ç2023'te 180,2mn TL'ye çıkarken, brüt kar marjı da %89,9'a (3Ç2022: %27,4) yükselmiştir. Ziraat GYO'nun faaliyet giderleri 3Ç2023'te yıllık %146 oranında artarak 33,9mn TL'ye yükselirken, bu çeyrekte 378,2mn TL esas diğer faaliyetlerden net gelir yazılmıştır. Son olarak Şirket, yine bu çeyrekte 87,2mn TL net finansman geliri (3Ç2022: 11,6mn TL net gelir) kaydetmiştir.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 9A2023'teki net dönem karı 890,2mn TL gerçekleşerek yıllık %251 oranında artış göstermiştir.
Öte yandan Şirket, JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. tarafından değerlendirilmiştir. Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu yatırım yapılabilir seviyedeki en yüksek notasyon olan “AAA (tr)” düzeyinde belirlenmiş olup, Kısa Vadeli Ulusal Notu “J1+ (tr)” olurken notlara ilişkin görünümleri ise “Stabil” olarak teyit edilmiştir.
Kayseri Şeker Fabrikası (KAYSE, Nötr): JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş 2023 yılı derecelendirme çalışmaları sonucunda Şirket'in Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notunu 'yüksek kredi kalitesine sahip, yatırım yapılabilir”' düzey olan A- (tr). Kısa Vadeli Ulusal Notunu “J2 (tr)” ve notlara ilişkin görünümleri ise “Stabil” olarak teyit etmiştir. Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Kurum Kredi Notları ise Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası not ve görünümlerine paralel olarak üst sınır olan 'BB' olarak belirlenmiştir.
Mia Teknoloji (MIATK, Sınırlı Pozitif): İnsan, araç ve varlık yönetimi ile ilgili çok çeşitli fonksiyonları kapsayan, tesis güvenliğini ve gözetimini sağlamak amacıyla şirkete bağlı ortaklıklarından Tripy Mobility Teknoloji'nin AR-GE Birimi tarafından geliştirilen Modern Akıllı Tesis Güvenliği ve Yönetimine Yönelik Modül Yazılımı (Tripy-Tech) projesinin Gazi Üniversitesi Teknopark Yönetimi tarafından onaylandığı bildirilmiştir. Proje bütçesi 8,2mn TL olup, proje kapsamında geliştirilecek olan modüller ile kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, özel işletmelerin, üniversitelerin, bankaların, hastanelerin ve mobilite operatörlerinin çok çeşitli teknik dilleri, yazılımları ve bilimsel yaklaşımları bir araya getirerek tesis yönetimini ve güvenliğinin dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
Şirket'in sağlık alanında sahip olduğu yazılımlara ilişkin lisans hakları ile ilgili olarak, sağlık yazılımı alanında önde gelen ABD merkezli bir firma ile sürdürülen görüşmeler neticesinde, Şirket'in sağlık alanında sahip olduğu yazılımlara ilişkin lisans haklarının, geçtiğimiz yıl Amerika'da kurulan ve paylarının tamamı Şirket'e ait olan New York merkezli MIA Tech Corporation unvanlı iştirakine devredilmesi ve yine bu iştirakin %51 hissesinin 46mn USD karşısında satılmasına ilişkin bir “Niyet Mektubu” imzalanmıştır.
İş Bankası (ISCTR, Sınırlı Pozitif): Banka tarafından, “Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ve Servis Modeli Bankacılığı Yönetmeliği” kapsamında GetirFinans (Getir Teknolojik Hizmetler A.Ş.) ile “servis bankası” olarak iş ortaklığı kurulması amacıyla, düzenleyici otoriteler nezdinde gerçekleştirilecek izin başvuruları dahil olmak üzere, gerekli tüm işlemlerin yürütülmesi ve bu kapsamda ayrıca Getir Teknolojik Hizmetler A.Ş.'ye 50mn USD tutarında yatırım yapılması konusunda Genel Müdürlük yetkilendirilmiştir.
Sektör haberleri
Bankacılık: Bankacılık sektörünün eylül ayı net dönem karı bir önceki aya göre %55,8 oranında artarak 89,1 milyar TL'ye yükselmiştir. Devam eden Kredi – mevduat makasındaki genişleme ile TÜFE endeksli tahvillerin değerlemesinde kullanılan enflasyondaki yukarı yönlü güncellemelerle bu tahvillerden elde edilen gelirdeki artış dışında güçlü seyreden net ücret ve komisyon gelirleri karı desteklemiştir. Eylül ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 9A2023 dönemi karı yıllık %53,5 artarak 439,7 milyar TL'ye çıkmıştır. (2022 yılı karı 431,6milyar TL) Çeyreksel bazda bakıldığında; sektörün 3Ç223'deki karı çeyreksel bazda %31,6 oranında artarak 189,5 milyar TL'ye yükselmiştir. Kamunun %73,3, özel sektörün ise karı %19,6 oranında artarak sırasıyla 55,5milyar TL, 134milyar TL'ye çıkmıştır. Öte taraftan, aylık bazda özel sektörün karı %64,4 oranında, kamunun ise %38,4 oranında artarak sırasıyla 62,9milyar TL ve 26,1milyar TL'ye yükselmiştir.
Eylül ayında mevduat faizlerindeki yüksek artışa karşın ticari ve tüketici kredilerindeki faiz artışının sürmesi net faiz gelirini desteklerken, özellikle menkul kıymet faizlerinden elde edilen yüksek gelirler (TÜFE endeksli tahvillerde kullanılan enflasyondaki yukarı yönlü güncellemeler) ile birlikte net faiz gelirleri çeyreksel bazda %74,8 oranında artarak 115milyar TL'ye yükselmiştir. Menkul kıymetlerden elde edilen faiz geliri %82,9 oranında artarak 124milyar TL'ye çıkmıştır. Bununla birlikte, net ücret ve komisyon gelirlerindeki güçlü büyüme devam etmiş ve bu kalemden %10,8 büyüme kaydedilmiştir. Kurlardaki görece stabil görüntü ile ticari karda düşüş (%53,8) devam ederken, dönem sonu düzeltmelerle diğer faaliyetlerden elde edilen gelirlerindeki artış kar büyümesine katkı sağlamıştır. Eylül ayında karşılıklarda tekrar artış yaşanırken, operasyonel giderlerde düşük artış yaşanmıştır. Eylül ayında TL bazında kredi büyümesi ivmesi azalarak devam ederken, tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki büyümelerde ivme kaybı yaşanmıştır. Kobi kredilerinde son iki aya göre daha fazla büyüme kaydedilmiştir. YP kredilerde ise daralma devam etmiştir. Fonlama tarafında; YP mevduatlarda daralma daha fazla olurken, TL mevduatlarda %5,8 oranında artış göstermiştir. Bankacılık sektörü kredi mevdaut oranında ise aylık bazda hafif düşüş yaşanmış ve %78,1 olarak gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün eylül ayı kümülatif net faiz marjı %3,59'a (Hesaplarımıza göre aylık %8,5) yükselmiştir. Artan karlıkla birlikte sektörün ortalama özsermaye karlılığı %56,9'a kadar çıkarken, bu yıl için bir bozulma beklenmeyen aktif kalitesinde güçlü görüntü korunmuştur.
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında CRFSA.E, DITAS.E, KRGYO.E ve YAPRK.E paylarında 31/10/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 29/11/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
Demir Çelik: Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli “sıcak haddelenmiş yassı çelik” ithalatına yönelik damping soruşturması açıldı. Bunun yanında Resmi Gazete'de yayımlanan ayrı bir karara göre, Çin menşeli haddelenmiş çelik ithalatına üretici şirketlere göre değişen oranlarda dampinge karşı vergi devam edecek. (Kaynak: Bloomberg HT)
Diğer şirket haberleri
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket'in 3Ç2023'teki konsolide olmayan net dönem karı yıllık %79 oranında artarak 711,4mn TL'ye yükselmiştir. Ortalama piyasa beklentisi 687mn TL kar idi. Şirket'in genel teknik bölüm dengesi 471,7mn TL, net yatırım gelirleri ise 681,1mn TL gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu kalemlerden sırasıyla 210,1mn TL ve 287,7mn TL gelir yazılmıştı.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 9A2023'teki net dönem karı 2.010mn TL'ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 760,2mn TL kar yazılmıştı.
Anadolu Sigorta (ANSGR): Şirket'in 3Ç2023'teki konsolide olmayan net dönem karı 2.513mn TL gerçekleşerek geçen yılın üçüncü çeyreğindeki 121,9mn TL net karın oldukça üzerinde gelmiştir. Ortalama piyasa beklentisi 1.999mn TL kar idi. Şirket'in genel teknik bölüm dengesi 3.472mn TL gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu gelir sadece 216,8mn TL idi. Diğer yandan, bu çeyrekte 100,9mn TL net yatırım gideri (3Ç22: 37,1mn TL net gider) yazılmıştır.
Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 9A2023'teki net dönem karı 5.423mn TL'ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 497,9mn TL kar yazılmıştı.
Carrefoursa (CRFSA): Şirket'in 2023 yılı 3. çeyrek net dönem karı 42,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 30,2mn TL net dönem zararı kaydetmişti. Şirket'in 3Ç2023'deki satış gelirleri yıllık %90,4 oranında artarak 10.253mn TL'ye yükselirken, brüt kar aynı dönemler itibarıyla %98,5 oranında artış kaydetmiş ve 2.705mn TL'ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 1,1 puan artışla %26,4 olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %93,8 artmış ve 2.055mn TL'ye yükselmiştir. Diğer faaliyetlerden 403,8mn TL net gider yazan şirketin faaliyet karı 246mn TL'yi göstermiştir. 3Ç2022'deki faaliyet karı 135mn TL idi. Şirket'in FAVÖK'ü ise 863,7mn TL ile yıllık %100,2 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı 0,4 puan yükselişle 3Ç2023'de %8,4 olmuştur. Şirket finansman tarafında 304,2mn TL net gider kaydetmiştir. Vergi öncesi net dönem zararı 59mn TL olan şirketin 101,5mn TL vergi geliri sonrası net dönem karı 42,5mn TL olmuştur.
3. çeyrek karına karşın şirketin 9A2023 net dönem zararı 318,7mn TL'yi göstermiştir. 2022'nin aynı dönemindeki net dönem zararı 184,5mn TL idi.
Atakey Patates Gıda (ATAKP): Sustainable Agriculture Initiative (Sürdürülebilir Tarım Girişimi) platformu tarafından yayımlanan, Farm Sustainability Assessment (Çiftlik Sürdürülebilirlik Değerlendirme) denetimine tohumluk patates tarlalarında gönüllü olarak girip, en yüksek seviye olan “Gold (Altın)” derece sertifikası alınmıştır.
Borlease Otomotiv (BORLS): Şirket'in hakim ortağı Bor Holding A.Ş.'den olan toplam 420,3mn TL tutarındaki alacağı tahsil edilmiştir.
CVK Maden (CVKMD): Şirketin CVK Maden İşletmeleri'nin Balıkesir ili, Sarıalan mevkiindeki altın maden sahasında gerçekleştirilmesi planlanan yatırım faaliyetleri kapsamında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne yapmış olduğu Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu onaylamıştır.
MLP Sağlık (MPARK): Şirket, 208mn TL'lik çıkarılmış sermayesinin tamamı “Hisse Senedi İhraç Primleri” hesabında bulunan tutarlardan karşılanmak suretiyle 624,1mn TL'ye (%200, bedelsiz) yükseltilmesine karar vermiştir.
Orge Enerji (ORGE): Şirket ile Secheron SA (İsviçre) arasında Cer Gücü Sistemi DC Ekipmanlarının ülkemizde satışına yönelik İş Birliği Anlaşması imzalanmıştır. Anlaşmanın süresi 2 yıl olurken, süre sonunda tarafların itirazı bulunmadığı halde otomatik olarak uzayacağı açıklanmıştır. İlgili anlaşma çerçevesinde 5 yıl içerisinde 20mn EUR tutarında satış hasılatı projeksiyonu bulunmaktadır.
Reeder Teknoloji (REEDR): Şirket'in elektronik perakende satış ve mağazacılık faaliyetlerini yürüten bağlı ortaklığı Reeder Elektronik Akademi ve Mağazacılık Ticaret A.Ş.'nin Türkiye genelindeki mağaza sayısı 110 adete ulaşmıştır. Ayrıca 53 mağazanın da sözleşmelerinin imzalandığı ve Kasım 2023 döneminde faaliyetine başlamak üzere kurulumunun devam ettiği açıklanmıştır. Şirket'in yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 200 adet ReeDükkan satış mağazası sayısına ulaşılması planı bulunmaktadır.
Faiz piyasaları
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %31'den %32 seviyesine yükseldi. TCMB dün 1 milyar TL'lik (%30'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Günlük özet piyasa verileri
Kaynak: Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ