Sabah stratejisi

Geçen hafta BIST100 endeksi 8.150 bölgesinden bulunan direncini aşarak haftayı %4,4 primle 8.346 seviyesinden tamamladı.

Sabah stratejisi
Yayınlama: 29.01.2024
3
A+
A-

Sabah stratejisi

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

Geçen hafta BIST100 endeksi 8.150 bölgesinden bulunan direncini aşarak haftayı %4,4 primle 8.346 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksindeki (XBANK) hafif düşüşe karşın, Sınai endeksi (XUSIN) %5,5 oranında yükseliş kaydetti. Haftalık olarak puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak BIMAS, TUPRS ve THYAO öne çıkarken; AKBNK, YKBNK ve ISCTR ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. İsveç'in NATO üyeliği, F-16 satışına ilişkin ilgili gelişmeler ve TCMB'nin gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirtmesi geçen haftanın öne çıkan gelişmeleri idi. Diplomatik taraftaki haber akışı ve TCMB kararının pozitif fiyatlaması sürebilir ki endekste önemli sayılabilecek 8.150 direncinin geçilmesiyle teknik olarak güçlenme eğilimi var. İşlem hacminde de artış gözleniyor. Bununla birlikte borsa için katalizör olabilecek enflasyon önemli konu başlıklarından biri olmaya devam ediyor. Bu kapsamda, haftanın ilk günlerinde BIST100 endeksi 8.563 zirvesini aşmayı deneyebilir. Bu hafta yurtiçinde PMI verisi öne çıkarken, bugün Garanti Bankası'nın finansalları takip edilecek. Yurtdışında ise ABD'de bu hafta Fed toplantısı yakından izlenecek. Ayrıca, tarım dışı istihdam gibi önemli veri dışında büyük teknoloji şirketlerinin finansalları borsalara yön verebilir. Avrupa'da ise enflasyon rakamları ve PMI'lar öne çıkıyor. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri bant içerisinde karışık bir görüntü sergilerken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,6 oranında artıda. Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin öne çıktığı günde Dolar, Petrol ve Altın'da kısmi yükselişler gözleniyor.

Sabah stratejisi

ABD tarafında, Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör aralık ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar aralık ayı verileri takip izlendi.

Aralık ayında PCE deflatör aylık bazda kasımda %0,1 oranında düşüşün adından aralıkta beklentilerle uyumlu olarak %0,2 oranında artışla son üç ayda ilk kez artış sergiledi ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %2,6 seviyesinde gerçekleşti ve böylece Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyede seyretti.
Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,1'den %0,2 seviyesine yükseldi ve yıllık bazda ise %3,2'den %2,9 seviyesine hafif geriledi ve böylece Mart 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.  
Aralık ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,4'ten %0,3 seviyesine yavaşlarken, kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise %0,4'ten %0,7 seviyesine yükselerek beklentilerin (%0,5) üzerinde gerçekleşti ve tüketim talebinin güçlendiğine işaret etti.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında, 

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, çarşamba günü Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Fed, geçen ayki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste üç toplantıda faizleri değiştirmemişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Ayrıca Fed'in yeni faiz patikası ve makroekonomik projeksiyonları da yayınlanmıştı. Buna göre, Fed üyeleri bu yıl 75 baz puanlık faiz indirimi beklerken, 2025 yılında ise 100 puanlık faiz indirimi ve 2026 yılında ise 75 baz puanlık faiz indirimi beklemekteydi, böylece üç yılda toplam 250 baz puanlık faiz indirimi öngörülmekteydi. Bu yılın ilk haftasında yayınlanan Fed'in aralık ayı FOMC toplantı tutanakları ise, üyelerin enflasyonu düşürme kararlılığı dikkat çekerken, finansal koşullarda gerekenden önce bir gevşeme istenilmediğine işaret etmişti ve tutanaklar enflasyon yüksek kaldığı sürece yüksek faiz oranlarının devam edeceğini göstermişti. Fed'in bu haftaki toplantısında faizleri sabit tutmasına kesin gözle bakılıyor. Bunun yanında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ocak ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat sanayi endeksi perşembe günü takip edilecek. Ayrıca yarın ocak ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi ve cuma günü ise ocak ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi takip edilecek. Diğer yandan, konut piyasası verilerinden, yarın kasım ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi ve perşembe günü aralık ayı inşaat harcamaları verisi izlenecek. Öte yandan, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, yarın aralık ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, çarşamba günü ocak ayı ADP özel sektör istihdam verisi, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri ve cuma günü ise ocak ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek. Ocak ayında tarım dışı istihdam artışının, 216 bin kişi seviyesinden 180 bin kişi seviyesine gerilemesi, işsizlik oranının %3,7'den %3,8'e hafif yükselmesi beklenirken, ortalama saatlik kazançların aylık bazda artış hızının ise aralık ayında %0,4'ten %0,3 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %4,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Cuma günü diğer yandan, aralık ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek.
Avrupa tarafında ise, yarın Almanya'da ve Euro Bölgesi'nde geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklanacak. Almanya ekonomisi geçen yıl üçüncü çeyrekte %0,1 oranında sınırlı daralma kaydetmişti. Almanya ekonomisinin dördüncü çeyrekte ise %0,3 oranında daralarak resesyona girmesi bekleniyor. Euro Bölgesi ekonomisi ise geçen yıl üçüncü çeyrekte %0,1 oranında daralma sergilemişti. Bölge ekonomisinin dördüncü çeyrekte ise çeyreklik bazda %0,1 oranında daralarak resesyona girmesi beklenmekte. Ayrıca yarın Euro Bölgesi'nde ocak ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi takip edilecek. Bunun yanında, ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, çarşamba günü Almanya'da ve perşembe günü ise Euro Bölgesi'nde ocak ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek. Diğer yandan, Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan ocak ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri perşembe günü takip edilecek. Öncü verilere göre, ocak ayında bölge genelinde imalat PMI'lar, ECB'nin faiz artışlarının ardından finansal koşullardaki sıkılaşmanın ve zayıflayan talebin etkisiyle 50 büyüme eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü.
Diğer yandan, perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) toplantısı takip edilecek. BoE, geçen ayki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %5,25 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece üçüncü toplantısında da politika faiz oranını değiştirmemişti. Banka'nın bu haftaki toplantısında da politika faiz oranını %5,25 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.
Asya tarafında ise, Çin'de ekonominin seyrine ilişkin sinyal verecek olan ocak ayı imalat sektörü ve imalat dışı resmi PMI verileri çarşamba günü ve küçük ve orta ölçekli firmaların faaliyetlerinin seyrine ilişkin sinyal verecek olan ocak ayı Caixin imalat sektörü PMI verisi perşembe günü izlenecek.

Yurt içinde ise, yarın ocak ayı ekonomik güven endeksi, çarşamba günü aralık ayı hizmet üretici fiyat endeksi, gelen yabancı ziyaretçi sayısı ve dış ticaret dengesi verisi ve perşembe günü ocak ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Ayrıca çarşamba günü Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Şubat-Nisan dönemine ilişkin 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak. Diğer yandan, perşembe günü TCMB'nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özeti yayınlanacak.

Ocak ayında güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü güven endeksi %4 oranında, inşaat sektörü güven endeksi %3,3 oranında ve tüketici güven endeksi ise %3,9 oranında yükselirken, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1 oranında ve reel kesim güven endeksi ise %0,5 oranında gerilemişti. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise ocak ayında 96,36'dan 99,27'ye yükselmekle birlikte 100 iyimserlik eşik değerinin altındaki seyrini yedinci aya taşıdığını hesaplamaktayız.
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan aralık ayı geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde 23 milyar USD seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmiş ve 2022 yılı aylık ortalamasının (21,2 milyar USD) üzerindeki seyrini sürdürmüştü, ithalat ise aylık %0,7 oranında artışla 29,1 milyar USD seviyesine yükselmişti ve 2022 yılı aylık ortalamasının (30,3 milyar USD) hafif altında kaydedilmişti. Bu kapsamda, aralık ayında dış ticaret açığı ise aylık %3,3 oranında artışla 5,9 milyar USD'den 6,1 milyar USD seviyesine yükselmişti, 2022 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 9,1 milyar USD seviyesindeydi, aylık dış ticaret açığı rekor seviyeye ise 14,3 milyar USD ile geçen yıl ocak ayında ulaşmıştı.
Aralık ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI, 47,2'den 47,4 seviyesine yükselerek imalat sektöründe daralmanın hafif yavaşladığına işaret etmekle birlikte daralma bölgesindeki seyrini altıncı aya taşımıştı ve böylece Kasım 2022'den bu yana imalat sektörü faaliyetinde en zayıf seviyelere işaret etmeyi sürdürmüştü.

 Şirket haberleri

Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): Şirket, TAV Sera Ankara Adi Ortaklığı ile ''Ankara Esenboğa Havalimanı Genişleme Ve İyileştirme Projesi Teknik Blok Ve Kule Ve Hangar Binaları Mekanik & Elektrik İşleri'' için anlaşmaya varmıştır. Anlaşma bedeli KDV hariç 3,6mn EUR ve 94,8mn TL toplamıdır.

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Şirket'in 1980'li yıllarda yapılmış olan DMT üretim hattının ekonomik ömrünü tamamladığı tespit edilmiş olup, kârlılık ve performans hedefleri doğrultusunda DMT üretim tesisinin kapatılmasına ve üretimin tamamen PTA üretim teknolojisi üzerinden devam ettirilmesine karar verilmiştir.  

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Ortaklığın 2015 yılında ihraç etmiş olduğu USD cinsi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikası'na ait kredi notunu B3'den B2'ye ve JPY cinsi A ve B tipi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikalarına ait kredi notunu B2'den B1'e yükseltmiştir. Kuruluş, ayrıca bu sertifikalara ait not görünümlerini de Durağan'dan Pozitif'e yükseltmiştir.

Diğer şirket haberleri

Ak Enerji (AKENR): EPDK'nın 01.09.2022 tarihli kararı ile, Şirketin bağlı şirketi olan Ak-El Kemah Elektrik Üretim'e ait Kemah Barajı ve Hidroelektrik Santrali projesine ilişkin 01.04.2009 tarihli lisansı kapsamındaki hak ve yükümlülüklerin askıya alınmasına ve faaliyetlerinin durdurulmasına, söz konusu lisansın askıya alınması kapsamında Şirkete Su Kullanım Hakkı Anlaşması'nın (“SKHA”) iptal edilmesi kararına ilişkin bahse konu iptal kararının kaldırılması ve/veya davanın reddi ya da projeye ilişkin yeni SKHA'nın EPDK'ya sunulması için Kurul karar tarihinden itibaren 1 yıl süre verilmesine, daha sonra ise bu sürenin 1 yıl süre ile uzatılmasına karar verildiği 06.09.2022 ve 19.09.2023 tarihli  açıklamalarla duyurulmuştu.

Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığının 16.01.2024 tarihli Başkanlık Makamına müzekkeresi çerçevesinde; Akel Kemah Elektrik Üretim'e Erzincan/Kemah'da kurulması planlanan 202,15 MWm/ 197,90 Mwe kurulu gücündeki Kemah Barajı HES projesi için verilen 01/04/2009 tarihli üretim lisansı ile ilgili olarak; Akel Kemah Elektrik Üretim tarafından DSİ Genel Müdürlüğü ile imzalanan 05/01/2024 tarihinde imzalanmış olan yeni SKHA'nın EPDK'ya sunulmuş olması nedeniyle EPDK'nın 18/01/2023 tarihli ile, EPDK'nın Akel Kemah Elektrik Üretim'in yükümlülüklerinin askıya alınmasına ilişkin 07/09/2023 tarihli Kurul Kararının 18/01/2024 tarihinden itibaren kaldırılmasına karar verilmiştir.

Avrupakent GYO (AVPGY): Artaş İnşaat Sanayi mülkiyetinde bulunan toplam piyasa değeri 703,1mn TL olarak takdir edilen İstanbul Sarıyer'de, 6 adet dükkan ve 6 adet ofisin Şirketin mevcut yatırım stratejisi kapsamında portföy yapısını güçlendirmek ve düzenli kira geliri elde etmek amacıyla 700mn TL bedelle satın alınmasına ve bedelin peşin olarak ödenmesine karar verilmiştir.

Batısöke Çimento Sanayi (BSOKE): Şirket'in 2.000mn TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 400mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, toplamda 1.200mn TL (%300 oranında) artırılarak 1.600mn TL'ye çıkarılmasına, artırılan sermayenin 304,5mn TL tutarındaki kısmının nakdi olarak ve 895,5mn TL tutarındaki kısmının ise Şirket'in ana ortağı, Batıçim Batı Anadolu Çimento A.Ş.'ye olan borçlarına mahsubu suretiyle karşılanmasına, mevcut ortaklara yeni pay alma haklarının kullandırılmasına, artırılan sermayeyi temsil edecek payların, hamiline yazılı ve B grubu olarak ihraç edilmesine karar verilmiştir.

Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Bülbüloğlu Çelik Endüstri Sanayi ve Ticaret, ilk etabını üretmekte olduğu Avrupa'da yeni kurulacak olan bir enerji tesisinin (Pil fabrikasının) çelik konstrüksiyon imalatı projesi ikinci etabının üretimi için 1,4mn EUR tutarında ek sözleşme imzalamıştır. Söz konusu projenin Haziran 2024'de tamamlanması planlanmaktadır.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Kazakistan'ın ulusal havayolu şirketi Air Astana'ya bağlı bir havayolu firması olan ve faaliyete başladığı 2019 yılından bu yana Hitit'in yolcu hizmet sistemi çözümlerini kullanan FlyArystan ile Hitit arasındaki iş ilişkisinin 3 yıl daha uzatılmasına karar verilmiştir.

Forte Bilgi İletişim (FORTE): Şirket, Türkiye ve Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü'nün “Yeni Nesil Güvenlik Duvarları Sistemi Alımı” işinin ihalesinde en iyi fiyatı vererek birinci olduğu bildirilmiş olup; ilgili sözleşme şirket tarafından imzalanarak kuruma iletilmiştir. İhale bedeli, KDV hariç 989bin USD'dir.

Fuzül Gayrimenkul (FZLGY): Şirketin Yönetim Kurulu toplantısında 2023 yılı tahmini kapanışının ve 2024 yılı beklentilerinin kamuya duyurulmasına karar verilmiştir. Buna göre, 2024 yılında Avrasya 2 ve Avrasya 3 projeleri için 1.189mn TL (959,2mn TL 2023 Yılı Gerçekleşen Satış Hasılatı) ve Barbaros 48 ve diğer stoklar için 1.198mn TL (817,7mn TL 2023 Yılı Gerçekleşen Satış Hasılatı) satış hasılatı beklenmektedir.

Karel Elektronik (KAREL): Hasar restorasyonu ile ilgili yetkili firma çalışmalarına 18.01.2024 tarihinde başlamış olup, öncelik planına göre ortam/makina temizlik ve restorasyon çalışmalarını yürütmektedir. Hammadde deposundaki hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup, üretim akışını etkileyecek veya ikame edilmeyecek bir hasar oluşmadığı tespit edilmiştir. Otomotiv iş koluna ait tüm bölümler faaliyete geçmiştir. Elektronik Kart Üretim iş kolunda kalan bölümlerin faaliyete geçmeleri için çalışmalar plana uygun şekilde devam etmektedir.

Papilon Savunma (PAPIL): Şirket, T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı tarafından Türkiye genelinde kullanılmakta olan Otomatik Parmak ve Avuç İzi Teşhis Sisteminin (APFIS) 26.01.2024-01.07.2024 tarihleri arasında geçerli olmak üzere parçalı bakım ve onarımı işi için 12,5mn TL + KDV tutarlı sözleşme imzalamıştır. Sözleşme, söz konusu sistemin sürekliliği kapsamında verilecek olan bakım hizmeti ve yedek parça ihtiyaçlarını kapsamaktadır.

Polisan Holding (POLHO): Bağlı ortaklıklardan Polisan Hellas'tan yapılan bildirime istinaden, 06.09.2023 tarihinde KAP'ta duyurulan sel felaketiyle ilgili olarak hasar tespit çalışmaları tamamlanmış ve sigorta şirketi tarafından toplam 7,7mn EUR Euro ödeme alınarak süreç tamamlanmıştır. Polisan Hellas'ın ticari faaliyetleri devam etmekte olup Volos fabrikasındaki üretim faaliyetlerine ise 2024 yılının ilk çeyreğinde başlanması hedeflenmektedir.

Kaynak Ziraat Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.