Sağlık Bakanlığı: Alzheimer, en yaygın demans türüdür

Sağlık Bakanlığı, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla hastalıkla ilgili bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı: Alzheimer, en yaygın demans türüdür
Yayınlama: 21.09.2024
2
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamada alzheimer ve demansın genellikle birbirinin yerine kullanılan terimler olsa da aynı şeyi ifade etmediği bildirildi.

Her ikisinde de unutkanlık, davranış değişiklikleri, konuşmada bozukluk gibi belirtilerin olduğu ancak demansın genel bir ifade olduğu belirtilen açıklamada “Alzheimer, en yaygın demans türüdür. Alzheimer, başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığıdır.” denildi.

Alzheimerın, bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık olmadığı aktarılan açıklamada  “Dünya Sağlık Teşkilatı (DST) tahminlerine göre halen 55 milyonun üzerinde olan demanslı hasta sayısı 2030 yılında 75 milyona ve 2050 yılında 132 milyona ulaşacak olup yapılan incelemeler her üç saniyede yeni bir demans tanısı konulduğunu ve bunların yüzde 60-80’inin Alzheimer hastası olduğunu göstermektedir.” ifadesine yer verildi.

Alzheimer hastalığının başlıca risk faktörlerinin; fiziksel hareketsizlik, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, seyrek sosyal temas, obezite, hipertansiyon, diyabet, depresyon, işitme bozukluğu ve ileri yaş olduğuna değinilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“İleri yaş Alzheimer hastalığının bir risk faktörü olsa da her yaşlı bireyde bu hastalık görülmez. Araştırmalar, söz konusu risk faktörleriyle zamanında ve etkin bir mücadelenin bugün için Alzheimer hastalığı riskini azaltmada ve hastalıkla mücadelede ilk ve en etkili aşama olduğuna dair kanıtlar sunmaktadır.”

Alzheimer hastalığından korunmanın, tedavi etmeye göre çok daha etkili ve yararlı bir yaklaşım olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Alzheimer hastalığından korunmada fiziksel olarak aktif kalmak, yaşa uygun egzersiz yapmak, yeterli ve dengeli beslenmek, sigara ve alkol içmemek, hayattan keyif alınmasını sağlayan aktiviteleri yapmaya devam etmek, zihni aktif tutmak, önemli şeyleri not almak, arkadaşlar ve aile fertleriyle vakit geçirmek, sağlık kontrollerini düzenli yaptırmak önemlidir. Belirtilen korunma yöntemleri çoğu zaman hayat kurtarıcı olabilmekte, kolay ve uygulanabilir yaşam tarzı değişlikleri ile bu tür hastalıklara yakalanma riski azaltılabilmektedir.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.