Sağlık Bakanlığı, fiziksel olarak aktif olmayanlarda enfeksiyon görülme olasılığının düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha fazla olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanlığı, 6 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada günlük hayatta sağlıklı beslenmeyi ve düzenli fiziksel aktiviteyi teşvik etmenin ve davranış değişikliğine yönelten müdahalelerde bulunmanın öneminin açık olduğu bildirildi.
Fiziksel aktivitenin beden sağlığı üzerinde etkileri olduğu gibi ruh sağlığı, sosyal gelişim ve yaşlılık üzerinde de olumlu etkilerinin bulunduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“Fiziksel aktivite, vücut direncinin artmasına böylece vücudun enfeksiyonlara karşı koruma geliştirmesine katkı sağlamaktadır. Fiziksel olarak aktif olmayanlarda enfeksiyon görülme olasılığı düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha fazladır. Bağışıklık sistemini destekleyen önemli etmenlerden biri de fiziksel olarak aktif bir yaşam sürdürmektir. “
Her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçirildiği ve bu hareketsiz yaşam tarzının sağlığı olumsuz etkilediği aktarılan açıklamada çalışmaların hareketsizliğin yaşam süresini olumsuz şekilde etkilediğini gösterdiği belirtildi.
Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Şöyle daha iyi anlaşılabilir: Orta şiddette fiziksel aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş orta şiddette fiziksel aktivitelere en iyi örneklerden biridir.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ