Yurtiçinde kabine toplantısı ve Mehmet Şimşek’in açıklamalarını takip ettik. Mehmet Şimşek enflasyon muhasebesine geçileceğini, finans kuruluşlarının ise bu durumundan muaf olabileceğini ifade etti.
Yurtiçinde kabine toplantısı ve Mehmet Şimşek’in açıklamalarını takip ettik. Mehmet Şimşek enflasyon muhasebesine geçileceğini, finans kuruluşlarının ise bu durumundan muaf olabileceğini ifade etti. Vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri dikkate alınarak, vergi tabanının genişletilmesi ve gönüllü uyumun artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Ayrıca ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösterdiklerini belirtti.
ABD’de tüketici güven endeksi, enflasyon yüksek borçlanma maliyetleri ve siyasi ortama ilişkin süregelen endişeler nedeniyle Ekim ayında da geriledi. 3 aydır üst üste gerileme görülen tüketici güveni 104,3’den 102,6 seviyesinde gerçekleşti. Yaşanan gerilemede tüketicilerin genel olarak artan fiyatlara, özellikle gıda ve benzin fiyatlarına yönelik endişelerinin devam ettiğini görüldü. Yine Ortadoğudaki riskler tüketiciler üzerinde endişe yaratan diğer bir etmen oldu. Diğer taraftan ABD Hazine Bakanlığı Ekim-Aralık dönemi için net iç borçlanmasını, Temmuz'da öngörülen 852 milyar dolar seviyesinden 776 milyar dolara aşağı yönlü revize etti. Bugün ise ABD’de gözler FED’in faiz kararında olacak. Piyasa beklentisi pas geçileceği yönünde bir fikir birliği içinde bulunsa da gelecek açıklamalar piyasanın yönü için belirleyici olacaktır. Ekonominin sıcak kalması halinde enflasyonu düşürmenin daha zor olabileceği veya daha uzun süreceği ihtimalini artırıyor. Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi çekirdek PCE Eylül ayında fiyatların önceki aya göre %0,3 arttığını gösterdi. Yıllık fiyat artışları Ağustos'taki %3,8'den hafif bir yavaşlamayla %3,7'ye geriledi.
Avrupa’da Euro bölgesi ekonomisi küçülürken, enflasyon sürpriz bir şekilde yılın en düşük seviyesine geriledi. TÜFE Ekim'de %4,3'ten %3,1 beklenenden iyi bir düşüşle %2,9'a yavaşladı. Euro Bölgesi'nde TÜFE, Ekim ayında ise bir önceki aya göre ise %0,1 artış yaşandı. Gıda ve enerji hariç Çekirdek TÜFE Ekim'de önceki aydaki %4,5 seviyesinden %4,2'ye geriledi. Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon %7,5 ile gıda, alkol ve tütün ürünlerinde gerçekleşti. Gıdayı, %4,6 ile hizmetler, %3,5 ile enerji dışı sanayi ürünleri izlerken, enerji ürünleri % 11,1 geriledi. Asya borsaları, FED’in politika faizi kararına odaklanmışken açılışla birlikte hafif bir düşüş yaşadı. Diğer taraftan Çin'in fabrika faaliyetleri Ekim ayında beklenenin dışında daralma gösterdi; bu durum, ülkenin genişleyen imalat sektörünün durumuna ve dördüncü çeyreğin başındaki kırılgan ekonomik toparlanmaya ilişkin endişeleri tazeledi. Yen, dolar karşısında bir yılın en düşük seviyeleri yakınlarında sıkışıp kalırken, Japon yetkililerin müdahaleye hazır olduğunu söylemesinin ardından yen yukarı yönlü hareketlendi.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi, art arda üç aydır yaşadığı kayıplarının ardından Kasım ayına kasvetli bir ruh hali içinde başlayarak %0,13 düşüş yaşadı. Japonya'nın Nikkei endeksi ise %2 arttı. Çin hisseleri %0,15 düşerken, Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,75 düştü.
Petrol fiyatları piyasanın İsrail-Hamas çatışmasındaki son gelişmeleri de yakından izlemesiyle ve ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere önemli küresel merkez bankası toplantıları öncesinde hafif yükseldi. Ocak ayı Brent ham vadeli kontratları Salı günü %1'den fazla düştükten sonra %0,3 yükselerek varil başına 85,30 dolara ulaştı. Brent Aralık vadeli kontratı Salı günü kontratın sona ermesiyle 4 sent düşerek varil başına 87,41 dolardan kapandı.
Kasım ayının ilk günü yurt içinde İSO imalat sektörü PMI ve İstanbul enflasyonu rakamları takip edilecek. Yurt dışında piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararına kilitlenecekler. Yurt dışında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), ABD ADP özel sektör istihdamı ve JOLTS verileri de takvimde yer alıyor.
Manşette öne çıkanlar
Mehmet Şimşek: (Gri Liste) Biz ne gerekiyorsa yapıyoruz. 27 Ekim tarihinde bir FATF toplantısı yapıldı. Ülkemizin gri listeden çıkması için bir hususun kaldığı söylendi. Onu da TBMM’nin gündemine sunacağız. Ülkemizin gri listeden çıkması için hiçbir engel kalmadı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez ülkeleri başta olmak üzere yurtdışında gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin olarak “ Yurtdışı ziyaretlerimde hiç kimseden para talebimiz olmadı. Biz bir program uyguluyoruz, kapı kapı dolaşıp hiçbir talebimiz yok. Ziyaretlerimizin amacı uyguladığımız programı anlatmak” dedi. Şimşek, enflasyon muhasebesine geçileceğini belirterek, “Finans kuruluşlarına ayrımcılık yapacağız, onları kapsama almayacağız” dedi. Bütçe görüşmelerinde milletvekillerini soru ve eleştirilerine yanıt veren Şimşek, enflasyonun sorumlusunun ücretliler olduğu yönünde kendisinin bir sözü olmadığını belirterek, “Kişisel olarak da hükümet olarak da sermaye taraftarı değiliz. Ben ücret ve enflasyon sarmalından söz etmiştim. Fiyat istikrarı çalışanların refahını artıracak tek formüldür” dedi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tebliğiyle reeskont işlemlerinde iskonto faiz oranı yıllık yüzde 36,75'e çıkarıldı.
Gelecek yıl sermaye transferleri için 721 milyar liralık ödenek öngörüldüğünü, bu tutarın 653 milyar lirasının deprem nedeniyle öngörülen harcama kaynaklı olduğunu anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Mayıs sonunda 125,3 milyar dolar olan Kur Korumalı Mevduat tutarının 20 Ekim itibariyle 110,2 milyar dolara gerilediğini kaydetti. Enflasyon muhasebesine geçeceklerini anımsatan Şimşek, “Belki finans kuruluşlarına ayrımcılık yapacağız, onları kapsama almayacağız” diye konuştu.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) küresel doğrudan yabancı yatırımlara ilişkin yayımladığı verilere göre, bu yılın ilk yarısındaki doğrudan yabancı yatırım akışındaki artışın büyük bir kısmı ilk çeyrekte kaydedildi. Küresel doğrudan yabancı yatırımlar 727 milyar dolarla geçen yılın ikinci yarısına göre toparlanma gösterdi. Ancak, bu miktar 2022'nin ilk yarısındaki doğrudan yabancı yatırım hacminin yüzde 30 altında gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı ardından yaptığı açıklamada, 30 yıl sonraki Türkiye'nin planlanlarının yapıldığını söyledi. Erdoğan, “2024 yılında lisans öğrencilerine 2 bin lira, yüksek lisans öğrencileri için 4 bin lira, doktora öğrencileri için 6 bin liraya çıkartıyoruz” dedi. Enflasyonu tek haneye düşüreceklerini yineleyen Erdoğan, işletmelere yönelik olarak da, “KOSGEB vasıtasıyla yeni bir kredi paketine devreye alıyoruz. İşletme başına 200 bin ile 700 bin lira arasında faizsiz kredi sağlıyoruz” bilgisini verdi.
Merkez Bankası bankalara KKM talimatı geçti. Buna göre KKM yenileme ve TL ye geçiş oranını tutturamayan bankalar komisyon ödeyecek.Kur korumalı mevduat (KKM) yenileme ve TL ye geçiş oranında yüzde 100’ün altında olan mevduat bankaları ve yüzde 85’in altında olan katılım bankaları yabancı para zorunlu karşılık üzerinden yüzde 6 ila yüzde 8 arasında komisyon ödeyecek. Merkez Bankası (TCMB), TL’nin bankacılık sistemindeki ağırlığını artırmak amacıyla geçen hafta açıkladığı sadeleşme adımlarına ilişkin ilk uygulama talimatını bankalara gönderdi.
CCOLA-Coca Cola İçecek 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 7.749.338.000 TL (Önceki 3.681.989.000 TL )
SEGYO-Şeker GYO 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 818.499.576 TL (Önceki -68.518.353 TL )
LOGO-Logo Yazılım 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 455.683.000 TL (Önceki 352.839.493 TL )
AKGRT-Aksigorta 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 713.915.957 TL (Önceki -394.899.033 TL )
SKBNK-Şekerbank 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 1.889.113.000 TL (Önceki 1.079.160.000 TL )
ASELS-ASELSAN 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 9.801.167.000 TL (Önceki 5.791.966.000 TL )
TSKB-TSKB 2023 yılı 9 aylık konsolide net dönem karı 5.006.272.000 TL (Önceki 2.640.644.000 TL )
Kaynak A1 Capital
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ