Sakince izlemedeyiz

ABD’de faiz indirimi yapılacağına dair umutları yeniden canlandıran ABD enflasyon verileri ve beklentilerin altındaki aktivite göstergelerinin güven vermesiyle yurtdışı piyasalar geçen hafta yeni rekorlara ulaştı.

Sakince izlemedeyiz
Yayınlama: 20.05.2024
3
A+
A-

ABD'de faiz indirimi yapılacağına dair umutları yeniden canlandıran ABD enflasyon verileri ve beklentilerin altındaki aktivite göstergelerinin güven vermesiyle yurtdışı piyasalar geçen hafta yeni rekorlara ulaştı. Dengelemeyle birlikte bir miktar kar elde edilmesi de söz konusu ancak bu, hakim iyimserliği azaltmadı.

ABD İthalat fiyat endeksi gibi ÜFE de beklentilerin üzerinde geldi. Buna rağmen yatırımcılar, bir önceki aya göre 0,1 puanlık hafif bir düşüşle yıllık +%3,4 seviyesindeki beklentiler doğrultusunda gerçekleşen TÜFE'ye odaklanmayı tercih etti.

Daralma hafif ama bir kez daha Eylül gibi erken bir faiz indirimi ve ardından Aralık ayında ikinci bir faiz indirimi yapılacağı yönündeki spekülasyonları alevlendirdi. Rakamların (GSYH, perakende satışlar) ABD büyümesinde son birkaç ayda yaşanan yavaşlamayı doğruladığını da belirtmekte fayda var. Şu ana kadar bu yavaşlama finans piyasaları tarafından iyi karşılandı ve bunu para politikasının kısıtlayıcı koşullarının somut bir kanıtı olarak görüyor. Ekonominin her zaman bir adım önünde olan piyasa, bu nedenle motoru yeniden çalıştırmak için faiz indirimlerine yatırım yapıyor.

ABD'de enflasyondaki ve haftalık stoklardaki düşüşten yararlanarak petrol fiyatlarının istikrar kazandığı bir dönem görüyoruz. Brent ham petrolünün fiyatı, ABD'deki 79 dolardan hafif bir artışla 83,5 dolara yükseldi. Piyasalar, üretim kotalarının tamamen veya kısmen yenilenmesine karar verecek bir sonraki OPEC+ toplantısını sabırsızlıkla beklerken, belirli bir bekle-gör tutumu açıkça görülüyor. Geçen hafta Uluslararası Enerji Ajansı aylık petrol raporunu yayınladı. Kuruluş, 2024'te petrol talebi büyümesine ilişkin tahminini aşağı yönlü revize ederek OPEC'in talep dinamikleri konusunda çok daha iyimser tahminleriyle aradaki farkı genişletti. Diğer taraftan ise Brent ham petrol vadeli işlemleri, İran cumhurbaşkanını taşıyan helikopterin yoğun sis altında düşmesiyle ve de Suudi Veliaht Prens'in kralla olan sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Japonya gezisini iptal etmesinin ardından önde gelen üretici ülkelerdeki siyasi belirsizliklerle birlikte piyasaların dikkatini Orta Doğu'ya çekmesiyle varil başına 84,14 dolar ile bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Altının onsu ise 2.423 dolar ile rekor yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Gayrimenkul sektörüne yönelik teşvik önlemlerini artıran Çin, aynı zamanda metal fiyatlarını da artırıyor. Ayrıca Şili Bakır Komisyonu, 2024 ve 2025 yılları için bakır fiyat tahminlerini yükseltti. Bakır fiyatları Londra'da 10.000 dolar sınırının üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Bu bağlamda, Uluslararası Enerji Ajansı, talebi karşılamak için yetersiz yatırımlara işaret ederek küresel metal arzındaki gerginliklerden korkuyor. Altına gelince, ” 2.400 dolar civarındaki tarihi rekoruna doğru ilerliyor.

Asya borsaları haftaya, Çin'in emlak krizine karşı aldığı en güçlü önlemlerin ve birkaç hafta içinde küresel faiz indirimi beklentilerinin desteğiyle iki yılın en yüksek seviyelerine yükselerek başladı. Çin, piyasa beklentilerine paralel olarak bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) %3,45'te tutulurken, beş yıllık LPR değişmeyerek %3,95'te kaldı. Düzenli aylık LPR sabitlemeleri, Çin'in geçen hafta krizden etkilenen emlak sektörünü istikrara kavuşturmak için “tarihi” adımlar attığını açıklamasının ardından geldi ; merkez bankası, konut talebini canlandırmak amacıyla 1 trilyon yuan ekstra fonlama olanağı sağladı ve ipotek kurallarını gevşetti. Agresif parasal genişlemenin zayıflayan para birimi üzerinde ek baskı oluşturabileceği bir dönemde, mülk kurtarma planı gösterge kredi faiz oranlarının daha da düşürülmesi aciliyetini etkili bir şekilde azalttı. Bu hafta dikkatler bir kez daha merkez bankacılarına çevrilecek. Hafta boyunca çok sayıda konuşmanın yanı sıra çarşamba akşamı ABD Merkez Bankası'nın son toplantısının tutanaklarını takip edeceğiz. Perşembe günü, büyük ekonomilerden Mayıs ayı ön PMI endekslerinin açıklanmasıyla küresel ekonomik sağlığına dair bir fikir edineceğiz. Hafta Cuma günü ABD dayanıklı mal siparişleri verilerinin açıklanmasıyla kapanacak. Yurtiçinde ise ana gündem TCMB faiz kararı olacak ve herhangi değişiklik beklenmiyor.

Manşette öne çıkanlar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Devletlerinin, 2024 yılı sonu itibarıyla 1,9 trilyon dolar ekonomik büyüklüğe, 178 milyon nüfusa ulaşarak dünya ekonomisi içinde önemli bir yer edinmesinin beklendiğini vurgulayarak,”Türk Yatırım Fonu'nu 500 milyon dolar kayıtlı sermaye ile kuruyoruz. Türk Yatırım Fonu hem kamu hem de özel sektör yatırımlarımızın ivmelenmesini sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Şimşek: Macaristan'ın Türk Yatırım Fonu'na üye olma isteğini memnuniyetle karşılıyoruz. Türk Yatırım Fonu Guvernörler Kuruluşu toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türk Devletlerinin, 2024 yılı sonu itibarıyla 1,9 trilyon dolar ekonomik büyüklüğe ve 178 milyon nüfusa ulaşarak dünya ekonomisi içinde önemli bir yer edinmesi beklenmektedir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Gıda arzını artırarak enflasyonla mücadele en büyük önceliğimiz.” dedi.

300 malmüdürlüğü kapatılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf önlemleri kapsamında mal müdürlüklerinin büyük bölümünün kapatılacağını bildirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu CI Ratings, Türkiye'nin kredi notunu teyit ederken, görünümünü yukarı yönlü revize etti. CI Ratings'ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin uzun ve kısa dönem yabancı ve yerel para cinsinden kredi notları “B” olarak teyit etti.

Çin Merkez Barkası piyasa beklentilerine paralel olarak gösterge kredi faiz oranlarını (LPR) değiştirmedi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Bostjan Vasle Haziran ayının faiz indirimlerine başlamak için muhtemelen uygun olduğunu, sonrası için de olasılıklara açık olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırıların desteklenmesinde etkili oldukları gerekçesiyle Moskova bağlantılı 4 medya kuruluşunun AB’deki dağıtımını askıya aldı.

Rusya’da bir mahkeme, İtalya merkezli UniCredit bankasına ait 463 milyon euro değerindeki varlığa ihtiyati tedbir koydu.

Tass'ın haberine göre, Rusya'nın St Petersburg kentindeki bir mahkeme, Alman Deutsche Bank ve Commerzbank'ın ülkedeki varlıklarına el konulmasına karar verdi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter kötü hava koşulları nedeniyle zorunlu iniş yaptı. İran devlet televizyonu, Akıncı İHA’nın tespitlerinin ardından enkazın bulunduğunu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın helikopter kazasında hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.