Konya Sanayi Odası tarafından, Savunma Sanayii Başkanlığı himayelerinde düzenlenen 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları açılışı KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımı ile yapıldı. Savunma sanayinin devlerinin yer aldığı programda 105 firma stant açarak, ürünlerini sergiledi. Programın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Konya’nın sanayide bir devrim yaptığının altını çizerek, Konya’ya savunma sanayinde orta vadede 600 milyon dolar ihracat hedefi koydu. Yılmaz, Konya Sanayi Odası’nın yürüttüğü kümelenme faaliyetleri ve tedarikçi geliştirme programlarının bu hedeflere ulaşmada çok önemli olduğunu söyledi.
Konya Sanayi Odası tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarının açılışı yoğun bir katılım ile yapıldı. Programın açılışında söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın savunma sanayinde bir tarih yazdığını, hedeflerinin sektörde daha güçlü bir şehir olmak olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden Konya’nın savunma sanayinde de en fazla ihracat yapan 4. il olduğunu aktaran Büyükeğen, KSO’nun şehirdeki savunma sanayini geliştirmeye yönelik yaptığı çalışmaları anlattı. KSO Başkanı Büyükeğen, “Konyalı sanayicilerimizle birlikte, ana yüklenici firmalara iş gezileri düzenledik. YETEN ve EYDEP projelerinde etkin bir şekilde çalıştık. Savunma sanayinde daha disipliner çalışmalar yapmak amacıyla BÜSAT-Bütünsel Güvenlik, Sağlık ve Teknoloji Kümesi kurduk. Ana sanayi firmalarımızla ikili iş görüşmeleri organize etmeyi sürdürüyor, tedarikçi geliştirme programları organize ediyoruz. Firmalarımızın kalite-sertifikasyon süreçlerinde ihtiyaç analizleri yapılmasına destek oluyoruz. Yine yaptığımız çalışmalarla; Konya’mıza Savunma Sanayi Başkanlığı İl Temsilciliğini kazandırdık. Konya Sanayi Odamızın yürüttüğü çalışmaların da eseri olarak; Konya’mızdaki ana yüklenici firma sayımız 3’e çıktı. Milli Savunma Bakanlığımızın Onaylı Tedarikçi Listesi’ndeki 43 Konyalı firmamızla da, ülkemizin yerli ve milli projelerine destek veriyoruz” diye konuştu
Konya’ya yatırım desteği talebi
Konuşmasında Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi’ne de değinen Büyükeğen, bölgeye yeni yatırımların kazandırılması için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan destek istedi. Büyükeğen, şöyle devam etti: “Sanayideki başarısı ile Marmara Havzasına alternatif bir şehir haline gelen Konya’mız, şu anda bir sıçrama tahtasında. Buradan bir üst seviyeye çıkmak için devletimizin daha çok desteğine ihtiyacımız var. Özellikle; Konya Teknoloji Endüstri Bölgemize yeni stratejik yatırımların yönlendirilmesi hususunda desteklerinizi bekliyoruz. Ayrıca bu bölgemize, hızla bir Silah Test Merkezi yatırımı kazandırılması hususunu özellikle istirham ediyoruz. Bu konuda sektörün yoğun bir talebi var.”
Şeker: Dünyada gıpta ile bakılan bir savunma sanayine sahibiz
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, savunma sanayinin öneminden bahsederek, çevre ülkelerde yaşanan hadiselerde bu konunun çok daha net görüldüğünü söyledi. Sahada yerli ve milli ürünleri kullanmanın önemine değinen Şeker, “Savunma sanayinde çok büyük atılım gerçekleştirdik, çoğu ülkenin gıpta ile takip ettiği bir savunma sanayine sahibiz. Pek çok alanda her ürünü kendimiz tasarlayıp, üretip, güvenlik güçlerimize teslim edebilecek aşamaya geldik. Dost ve müttefik ülkelerde bu ürünleri kullanıyorlar. İhracat için mücadele ediyoruz. Gayret ediyoruz” diye konuştu.
Şeker, savunma sanayinde ana yüklenici, alt yüklenici ve onların altında da insan kaynağı ve üniversitelerin olduğu bir ekosistemin oluşturulması gerektiğini söyleyerek, 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarını bu ekosistemin bir parçası olarak değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Konya, savunma sanayinde 109 yıllık sağlam temellere sahip
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, ülkelerin savunma sanayi olanaklarının milli olanaklar ile geliştirilmesinin hayati bir gereklilik olduğunu söyledi. Türkiye’nin son 21 yılda bu alanda eşine az rastlanır bir başarı örneği yakaladığını aktaran Altay, “Türkiye’nin savunma sanayindeki yükselişine Konya’mız da önemli katkı sundu. İlimiz, üretim alt yapısı, ulusal ve yerel politikaların etkisi ile savunma sanayi alanındaki en önemli organize alt yapılardan biri haline geldi. Konya’nın savunma sanayi serüveni 109 yıllık sağlam temellere dayanmaktadır. Ateşli ve uzun namlulu silahlarda dünya çapında tanınan bir şehir haline geldik. Silah üreticilerinin yüzde 67’si Konya’da bulunmaktadır. En fazla ihracat yapan 4. il konumundadır. Huğlu ve Üzümlü’de büyük bir başarı örneği sergiliyor firmalarımız. Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikamız, Türkiye’nin ihtiyacı olan birçok silahı üretmeye devam ediyor. Yine diğer firmalarımız, Konya’nın bu alandaki payını artırmaya devam ediyor. Bu önemli başarılara imza atan tüm sanayi kuruluşlarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Türkiye, savunma sanayinde yakaladığı başarı ile teknoloji ülkesi haline geldi
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise Türkiye’nin savunma sanayinde yakaladığı yerli ve millilik oranı ile teknoloji ülkesi haline geldiğini bildirdi. Altunyaldız, “Savunma sanayini geliştirebilmek için kararlı idareye ihtiyaç var. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, gizli ambargolar, ihracat kısıtlamalarına rağmen, Türkiye’nin savunma sanayinde yüzde 20 kendi kendine yeterlilik oranından yüzde 80’e çıkan anlayışı bizi savunma sanayi ve teknoloji ülkesi haline getirdi. Gençliğimizin bu alana yönelmesi, savunma sanayimizin onaylı tedarikçileri, savunma sanayi şirketlerimizin Anadolu’ya teknolojiyi bir anlamda transfer etme, tüm tedarikçilere teknoloji evrimini yaşatma hamlesidir. Bu bir paradigma değişikliğiydi. Bunu başardık. Cumhurbaşkanımıza, tedarikçilerimize Konyalı sanayicilerimize, Konya’yı Türkiye’nin 4. Büyük ihracatçısı yapan tüm üreticilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Allah hepinizden razı olsun” diye konuştu.
Aselsan Konya Sistemleri Fabrikası güzel bir örnek teşkil ediyor
Konya Valisi Vahdettin Özkan da, Konya’nın ilimin ve irfanın olduğu bir şehir olduğunu, günümüzde de eğitim, teknoloji alt yapısı ve iyi bir iletişim ile çok yüksek derecede katma değer üretildiğini söyledi. Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikasının güzel bir örnek teşkil ettiğini kaydeden Vali Özkan, “Konya Aselsan Silah Sistemleri Fabrikası örneği çok önemli bir örnektir. Emeğe dayalı bir örnektir. Köyde atölyelerde üretim yapan, savunma sanayinin serüvenini oluşturan kooperatifin ve diğer firmaların buraya ortak olmasını çok önemsiyoruz. Yine il merkezindeki sanayicilerimizin buna ortak olmasını çok önemsiyoruz. İnşallah bu dayanışma şehrimize ve ülkemize bereket getirecek” ifadelerini kullandı.
Konya’da bu organizasyonun yapılması çok kıymetli
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, savunma sanayinde büyük bir değişim yaşandığını hatta bunu değişimden öte devrim olarak nitelendirdiğini söyledi. Savunma sanayi tedarikçi buluşmalarının Konya’da gerçekleştiriliyor olmasını son derece anlamlı bulduğunu belirten Yılmaz, “Konya, bir tarım şehri olarak bilinirdi. Bu vasfını koruyor, son dönemde sanayide büyük atılım gerçekleştirildi. Böylece hem tarım hem sanayi anlamında Türkiye’nin en büyük üretim üslerinden biri haline geldi. Bu ilimizde savunma sanayine ilişkin yapılan bu organizasyonun çok çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Ülkemizin yerli ve milli savunma sanayi politikasına Konya’dan oluşturulan sağlam ekosistemle azami destek bekliyoruz
Konya’nın tarih boyunca önemini koruyan bir şehir olduğunu, bugün de savunma, lojistik ve medikal sanayi alanlarında söz sahibi olduğunu aktaran Yılmaz, “2022 yılında 135,8 Milyon dolar ihracat yaparak, Türkiye’de en fazla Savunma ve Havacılık ihracatı yapan iller arasında Konya 4. sırada yer almaktadır. Konya girişimci atmosferi sürdüren bir ilimiz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını geride bıraktık simdi yeni bir yüzyıla giriyoruz Türkiye Yüzyılı. Konya öncü illerinden birisi olacak. Ülkemizin yerli ve milli savunma sanayii politikasına Konya’dan oluşturulan sağlam ekosistemle azami destek bekliyoruz. Savunma sanayi alanındaki 136 Milyon dolarlık ihracatın orta vadede 600 milyon dolara yükseleceğine, SSB listesinde bulunan 3 Konyalı Yerli Ana Yüklenici Firma sayısının en az 10’a çıkacağına, Konya Teknoloji Endüstri Bölgesinde yeni Ana Savunma Sanayi Yatırımları göreceğimize ve katma değerli üretimin artacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Yılmaz, konuşmasında Konya Sanayi Odası’nın kümelenme faaliyetleri ve tedarikçi geliştirme programlarının takdire şayan olduğunu söyleyerek, KSO Başkanını tebrik etti.
Konya hepimizin gururu olacaktır
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin savunma sanayinde yerli ve milli destek oranının yüzde 80’lere ulaşmasından Kıbrıs halkı olarak da gurur duyduklarını söyledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak Türkiye’deki gururlu ekosistemin bir parçası olmayı arzu ettiklerini kaydeden Tatar, “Doğru Akdeniz’deki milli irademizi güçlendirebilmek için orada böylesine önemli çalışmalara zemin hazırlamak bizleri elbette daha güçlü kılacaktır. Sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye’mizin daha güçlü bir devlet olarak hem KKTC hem de diğer Türk devletlerimiz ile birlikte yürüyebilmesi en büyük temennimiz ve dileğimizdir” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Türkleri içerisinde Konya ve Karaman’dan gelenlerin yoğun olduğunu bildiren Tatar, konuşmasına şöyle devam etti: “Konya’nın başarıları ile gurur duyuyoruz. 4 milyar dolara yaklaşan ihracat potansiyeli ile sanayi çalışmaları ile Konya Türkiye’mizin bir gururu. Konya, Türkiye’de büyük başarıları ile yeni Türkiye Yüzyılına büyük projeler ile imza atacak ve hepimizin gururu olacaktır.”
Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri, stantları ziyaret ederek ürünleri yakından inceledi.
Kaynak: SAVUNMA GAZETESİ
SAVUNMA GAZETESİ